Unde se află lacul cu cea mai limpede apă din lume?

05.05.2021
Unde se află lacul cu cea mai limpede apă din lume?

În partea de est a insulei Kefalonia, în Grecia, există un lac numit Lacul Melissani, unul dintre cele mai curate lacuri din lume. El se află în Peștera Melissani sau Peștera Nimfelor. Peștera Melissani poartă numele nimfei, Melissanthi. Cavitatea este situată la aproximativ 2 km nord-vest de orașul Sami și la aproximativ 10 km de orașul Argostoli.

Peștera Melissani este înconjurată de păduri cu pante de munte spre vest. Aceasta a fost redescoperită în 1951 de Giannis Petrocheilos și deschisă publicului în 1963. În timpul primei explorări din 1951, acolo a fost găsită o lampă veche, expusă acum în Muzeul Arheologic din Argostoli.

Dragostea neîmpărtășită de la Lacul Melissani

În 1962, o săpătură a produs puține, dar importante relicve ale unei foste culturi minoice pe Kefalonia. Lămpile cu ulei, plăcile și figurile arată pe God Pan și mai multe nimfe. Acesta este motivul pentru care peștera este uneori numită „Peștera nimfelor”.
Lacul a fost numit după una dintre nimfe, nimfa Melissanthi. Mitul susține că Melissanthi s-a înecat în lac când Panas i-a respins dragostea.

Deschiderea de pe suprafața peșterii Melissani lasă să intre lumina, făcând apa atât de limpede încât bărcile par să alunece prin aer. Cel mai bun moment pentru a vizita peștera este atunci când este însorit, deoarece efectul complet al luminii care curge prin gaura din tavanul peșterii este de-a dreptul spectaculos.

„Este cea mai clară apă pe care am văzut-o în viața mea”, a explicat un turist care a vizitat Melissani

Până a ajunge la lac trebuie parcurs un tunel întunecat coborând treptele abrupte. La capătul tunelului se vede strălucitorul lac luminat de razele soarelui. Tot acolo sunt și bărci care așteaptă să-i ducă pe vizitatori pe lac pentru a admira priveliștea spectaculoasă a stalactitelor și culorile schimbătoare ale apei.

Lacul Melissani are 36 m înălțime, 40 m lățime și 3,5 m lungime. Un balcon a fost construit deasupra peșterii pentru ca turiștii să aibă o vedere spectaculoasă a interiorului din vârf. Nivelul apei din interiorul peșterii este cu un metru mai mare decât nivelul mării.

Apa din lacul Melissani este sălbatică, un amestec de apă dulce și apă sărată. Lacul Melissani primește o parte din apa sa de la Katavothres de cealaltă parte a insulei. Katavothre sunt o serie de găuri în care scurge apa de mare. Nimeni nu era sigur unde a mers apa până când vopseaua a fost aruncată în Katavothres. Paisprezece zile mai târziu, colorantul a apărut în lacul Melissani, dovedind că există cel puțin o conexiune hidrologică sub insulă.

Foto: Captură Youtube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot