Cum arată lacul din România care are forma… României?

18.02.2021
Cum arată lacul din România care are forma… României?

Cine ar fi crezut că în România există un lac ce are chiar forma țării noastre. Este vorba despre lacul glaciar Iezer, aflat în Munţii Rodnei, la o altitudine de 1.840 de metri. Pe lângă forma sa care are aspectul hărţii ţării noastre, locul este plin de mister. Care este povestea acestui lac?

Cum arată lacul care are forma ROMÂNIEI?

Lacul Iezer este situat la poalele Vârfului Pietrosu (2.303 metri) din Maramureş. În timpul verii, zeci de turişti vin zilnic aici, atraşi de forma acestuia care este identică cu forma României.

Lacul glaciar are suprafaţa de 3.450 de metri pătraţi, adâncimea maximă de 2,5 metri şi lungimea de 84 de metri. Lacul se situează în apropierea stației meteo „Pietrosul“. Întrucât este un lac glaciar, apa lacului Iezer este extrem de rece în orice anotimp.

Lacul Iezer

Cu ce se aseamănă forma României?

Cu o suprafață de 238.397 de km², România se află pe poziția a 13-a în Europa în ceea ce privește mărimea sa. Mulți geografi au asemănat forma țării noastre cu un pește.

Unde se află Centrul României?

Până în ultimii ani, manualele de Geografie susțineau că centrul ţării noastre se găseşte în satul Dealu Frumos din judeţul Sibiu. De altfel, la fața locului există și o pancartă pe care scrie cu litere de-o șchioapă: „Călătorule! Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării”.

Specialiştii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca au folosit recent tehnologii ultra-moderne de cartografiere şi au descoperit că, de fapt, centrul țării nu se află în satul Dealul Frumos. Conform acestora, centrul ţării s-ar afla la aproximativ 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică. Locul cu pricina nu este marcat, fiind doar un câmp neingrijit. Cel puțin pentru un moment.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot