Unde ne putem adăposti pentru a fi feriți de trăsnet în timpul unei furtuni?

09.05.2018
Unde ne putem adăposti pentru a fi feriți de trăsnet în timpul unei furtuni?

Primăvara și toamna se întâmplă frecvent ca planeta să fie lovită de furtuni puternice, însoțite de descărcări electrice. Când eram copii, părinții ne învățau să nu stăm la fereastră și să nu punem mâna pe clanța ușii, căci am putea fi atinși de fulger. Care este, însă, cel mai sigur loc pe timp de furtună?

Auzim frecvent la buletinele de știri despre copaci loviți de fulger, doborâți la pământ sau arși complet din cauza incendiului provocat de descărcările electrice. De asemenea, auzim și de pierderi de vieți omenești din aceeași cauza.

Anual, circa 24.000 de persoane își pierd viața după ce sunt lovite de trăsnet

Se cunoaște faptul că, în câmp deschis, punctele cele mai înalte atrag trăsnetul. De aceea, în mod frecvent, copacii înalți sunt afectați de acest fenomen. Acesta este și motivul pentru care clădirile cu multe etaje din orașele lumii sunt dotate cu un sistem paratrăsnet, astfel încât acestea să fie protejate în timpul furtunii.

De ce nu se electrocutează păsările pe firele de înaltă tensiune?

Așadar, dacă vă aflați pe o suprafață întinsă, în care dumneavoastră sunteți cel mai înalt punct, aveți grijă să vă adăpostiți, căci e posibil să fiți ținta trăsnetului. Aveți totuși grijă ce adăpost găsiți. În nici un caz să nu vă aflați în vecinătatea unui arbore, căci în situația în care acesta atrage fulgerul, câmpurile electrice vor fi conduse înspre pământ, fiind disipate pe întreaga suprafață înconjurătoare.

Când folosim ”din cauză” și când folosim ”datorită”?

Obiectele metalice atrag, în mod deosebit, descărcările electrice, fie că este vorba de o umbrelă, un baston sau o antena de satelit. Deci fiți atenți la obiectele pe care le atingeți în timpul furtunii, căci metalul este periculos. Însă când vine vorba despre o încăpere sau o clădire metalică, lucrurile se schimbă complet. Dacă este construită în întregime din metal, sau dacă are măcar o structură metalică, aceasta formează un circuit închis – în sensul unei cuști Faraday – câmpurile electrice fiind neutralizate, creând în acest fel protecție pentru cei care se adăpostesc acolo.

Cel mai sigur refugiu pentru a nu fi loviți de fulger

În mod oficial, cel mai sigur loc pentru a fi feriți de fulger pe timp de furtună este mașina. Este cușca lui Faraday perfectă, fiind complet metalică la exterior. În situația în care vă aflați într-un automobil în mișcare în timpul unei furtuni este, totuși, recomandat să trageți pe dreapta, pentru a evita un accident prin descărcarea energiei fulgerului într-un pneu al mașinii.

De ce țara noastră se numește România?

Cușca lui Faraday
Cușca lui Faraday

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot