Unde este centrul Terrei? Unde se află „buricul Pământului”?

18.02.2019
Unde este centrul Terrei? Unde se află „buricul Pământului”?

Centrul Pământului. „Dar, cine te crezi, buricul pământului?”, este propoziția pe care am auzit-o în repetate rânduri în copilări de la cunoscuți, fără să ne gândim vreodată că și Planeta noastră are un centru. Totuși, în ce țară se află „buricul pământului” și cum este marcat acesta?

Unde se află centru pământului?

Conform geografilor, centrul pământului se găsește undeva, în partea asiatică a Turciei. Conform Google Maps, centrul lumii se află în zona rurală de lângă localitatea turcească Çorum.

Totuși, rezultatul poate să difere de la un studiu la altul. Având ca reper harta plană a Terrei, planiglobul, fizicianul american Andrew J. Woods a calculat în 1973 că centrul lumii se află la 150 de kilometri sud-est de Ankara. În 2003, Holger Isenberg a fost primul care a spus că centrul pământului este Çorum.

Unde este, de fapt, centrul României și cum arată?

În ultimii ani, oamenii de știință au căzut de comun acord că Google Maps nu se înșală și au stabilit că este adevărat: centru Terrei este situat în apropierea oraşului Çorum.

În trecut, au existat alte teorii care afirmau, fără a avea însă dreptate, că Piramidele din Egipt sunt centrul Pământului.

Aici este localizat centrul Pământului

Unde este centrul României?

Cu o suprafață de 238.397 de km², România se află pe poziția a 13-a în Europa în ceea ce privește mărimea sa. Mulți geografi au asemănat forma țării noastre cu un pește. Totuși, unde se află, de fapt, centrul României?

Până în ultimii câțiva ani, manualele de Geografie de pe care învățau elevii susțineau că centrul ţării noastre se găseşte în satul Dealu Frumos din judeţul Sibiu. De altfel, la fața locului există și o pancartă pe care scrie cu litere de-o șchioapă: „Călătorule! Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării”.

Specialiştii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca au folosit recent tehnologii ultra-moderne de cartografiere şi au descoperit că centrul țării nu se află în satul Dealul Frumos. Conform acestora, centrul ţării s-ar afla, de fapt, la 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică. Locul cu pricina nu este marcat, fiind deocamdată doar un câmp pe care cresc buruieni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot