Top 5 cei mai iuți ardei din lume

20.09.2022
Top 5 cei mai iuți ardei din lume

Ardeiul este unul dintre cele mai cunoscute legume consumate de către oameni la nivel mondial. În prezent există peste 50.000 de tipuri diferite de ardei, utilizate în mâncare, condimente, concursuri de mâncat sau chiar băuturi. Printre cele mai consumate tipuri de ardei sunt cei iuți. Dezvoltarea tehnologiei a adus pe masa creației mai multe tipuri de ardei care au un nivel ridicat de iuțeală. Totuși, care sunt cei mai 5 iuți ardei din lume și de ce ne place să îi consumăm?

De ce consumă oamenii ardei iute?

cei mai iuți ardei

Oamenii de știință au ajuns la ideea că oamenilor le place să se tortureze singuri. Senzația de picant este rezultatul activării receptorilor de durere din limbă. Potrivit Universității din Pennsylvania, aproximativ o treime dintre oamenii din întreaga lume mănâncă ardei iute în fiecare zi. Ardeii iuți sunt unici printre alimentele de care nu ar trebui să ne bucurăm. Capsaicina, compusul care oferă aroma apetisantă a ardeilor iuți, nu are nicio calitate care să creeze dependență.

Și totuși, aproape toate culturile au încorporat alimentele iuți în bucătăria lor. Din această plăcere au luat naștere alimente bazate strict pe iute, băuturi înțepătoare și chiar concursuri de mâncat iute. Unul dintre cele mai cunoscute concursuri de mâncat ardei iuți are loc în Bath, Anglia, unde sunt implicate 17 runde de mâncat. Cel care ajunge în runda a 17-a concurează pentru trofeul final. Pentru concurenți nu este suficient să consume ardei iute, ci trebuie să o facă într-un timp cât mai scurt.

Top 5 cei mai iuți ardei din lume

În anul 1912 este inventată scara Scoville. Aceasta reprezintă nivelul de iuțeală pe care un ardei îl are. Atunci când a efectuat testul, farmacistul american Wilbur Scoville a amestecat un extract pe bază de alcool din uleiul de capsaicină dintr-un ardei într-o soluție de apă cu zahăr. Ulterior, soluția a fost pusă pe limbile celor care testau gustul. Scoville a atribuit un anumit număr de grade ardeilor de câte ori a trebuit să dilueze soluția pentru a elimina căldura.

  1. Carolina Reaper. Este cel mai iute ardei din lume, fiind clasat de mai multe ori pe podium. Acesta continuă să evolueze. Inițial testat în anul 2013, acesta avea 1.641.000 SHU. În prezent a ajuns la 2.200.000 SHU;
  2. Trinidad Moruga Scorpion. Aspectul de scorpion este descoperit recent în tărâmurile Moruga din Trinidad și Tobago. Nivelul de iute este de 2.009.231 SHU;
  3. 7 pot Douglah. Unul dintre cei mai iuți ardei care nu este roșu. Nivelul Scoville este de 1.853.936 SHU;
  4. 7 Pot Primo. Coada sa scurtă poate înțepa senzorii limbii foarte rău. Nivelul de iuțime atinge 1.469.000 SHU;
  5. Trinidad Scorpion „Butch T”. În 2011, acesta a fost desemnat cel mai iute ardei din lume.

Foto: Depositphotos.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising