Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?

23.02.2024
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?

Trăim într-o epocă în care totul se desfășoară pe repede înainte. Viteza informațiilor pe care le procesăm și ritmul alert al vieții cotidiene fac ca unele aspecte mai delicate ale existenței să fie adesea trecute cu vederea. Mâncăm pe repede-înainte, trăim pe repede-înainte, ne bucurăm pe repede-înainte.

Ce este terariul şi de ce să fie închis?

În acest context, din lipsa timpului, plantele de apartament par să fie printre primele sacrificate. Îngrijirea acestora necesită timp de care nu mai dispunem. De ceva vreme, pe piață, au apărut terariile, un decor natural din plante care necesită o îngrijire minimă.

Cu alte cuvinte, terariul este o grădină naturală/un ecosistem în miniatură care poate fi amenajată în interiorul unui vas transparent din sticlă care are capac. În esență, terariile sunt autonome. Datorită designului lor închis, acestea creează un microclimat care susține viața plantelor fără a necesita o atenție constantă. Sistemul de auto-îngrijire al terrariilor se bazează pe ciclul natural al evaporării și condensării apei, contribuind astfel la menținerea umidității și la circulația substanțelor nutritive în interiorul ecosistemului. Simplu, nu-i așa?

Aceste ecosisteme sunt lucrate manual. Adriana Pandele, CEO Deco Terrarium, este unul dintre oamenii talentați care „dă viață” acestor „oaze de liniște”.

„Noi nu facem producție de serie, oferim servicii personalizate, iar acest lucru se traduce în mai mult timp petrecut pentru fiecare produs, de la proiect, strâns materiale și până la conceperea și finalizarea lui”, explică pentru shtiu.ro Adriana Pandele.

Întrebată cum își găsește creativitatea în fiecare zi, Adriana mai spune: „Ca inspirație ne lăsăm conduși de natură și creativitatea noastră. Terariul are capacitatea de a ne conecta la natura și când suntem nevoiți să petrecem timpul în casă sau la birou”.

Aceste mici grădini închise nu doar că aduc natura în interiorul casei, dar necesită și o implicare mult mai redusă în ceea ce privește îngrijirea comparativ cu plantele tradiționale de apartament.

Și eco, și frumoase și “devreme acasă

Terariile sunt tot mai populare în ultima vreme, atât la noi, cât și în Occident. Această creștere a popularității terrariilor este legată de preocupările ecologice. Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul negativ al defrișărilor și distrugerii habitatelor natural, precum şi a deşeurilor rezultate din consumerism. Terrariile oferă posibilitatea de a aduce natura mai aproape de noi, fără a afecta direct mediul înconjurător si pot fi un cadou minunat pentru femei,  bărbaţi şi copii.

Pe site-ul decoterrarium.ro poți să găsești o mulțime de terarii, toate create cu inspiratie şi pasiune.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot