Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?

23.02.2024
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?

Trăim într-o epocă în care totul se desfășoară pe repede înainte. Viteza informațiilor pe care le procesăm și ritmul alert al vieții cotidiene fac ca unele aspecte mai delicate ale existenței să fie adesea trecute cu vederea. Mâncăm pe repede-înainte, trăim pe repede-înainte, ne bucurăm pe repede-înainte.

Ce este terariul şi de ce să fie închis?

În acest context, din lipsa timpului, plantele de apartament par să fie printre primele sacrificate. Îngrijirea acestora necesită timp de care nu mai dispunem. De ceva vreme, pe piață, au apărut terariile, un decor natural din plante care necesită o îngrijire minimă.

Cu alte cuvinte, terariul este o grădină naturală/un ecosistem în miniatură care poate fi amenajată în interiorul unui vas transparent din sticlă care are capac. În esență, terariile sunt autonome. Datorită designului lor închis, acestea creează un microclimat care susține viața plantelor fără a necesita o atenție constantă. Sistemul de auto-îngrijire al terrariilor se bazează pe ciclul natural al evaporării și condensării apei, contribuind astfel la menținerea umidității și la circulația substanțelor nutritive în interiorul ecosistemului. Simplu, nu-i așa?

Aceste ecosisteme sunt lucrate manual. Adriana Pandele, CEO Deco Terrarium, este unul dintre oamenii talentați care „dă viață” acestor „oaze de liniște”.

„Noi nu facem producție de serie, oferim servicii personalizate, iar acest lucru se traduce în mai mult timp petrecut pentru fiecare produs, de la proiect, strâns materiale și până la conceperea și finalizarea lui”, explică pentru shtiu.ro Adriana Pandele.

Întrebată cum își găsește creativitatea în fiecare zi, Adriana mai spune: „Ca inspirație ne lăsăm conduși de natură și creativitatea noastră. Terariul are capacitatea de a ne conecta la natura și când suntem nevoiți să petrecem timpul în casă sau la birou”.

Aceste mici grădini închise nu doar că aduc natura în interiorul casei, dar necesită și o implicare mult mai redusă în ceea ce privește îngrijirea comparativ cu plantele tradiționale de apartament.

Și eco, și frumoase și “devreme acasă

Terariile sunt tot mai populare în ultima vreme, atât la noi, cât și în Occident. Această creștere a popularității terrariilor este legată de preocupările ecologice. Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul negativ al defrișărilor și distrugerii habitatelor natural, precum şi a deşeurilor rezultate din consumerism. Terrariile oferă posibilitatea de a aduce natura mai aproape de noi, fără a afecta direct mediul înconjurător si pot fi un cadou minunat pentru femei,  bărbaţi şi copii.

Pe site-ul decoterrarium.ro poți să găsești o mulțime de terarii, toate create cu inspiratie şi pasiune.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot