Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?

23.02.2024
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?

Trăim într-o epocă în care totul se desfășoară pe repede înainte. Viteza informațiilor pe care le procesăm și ritmul alert al vieții cotidiene fac ca unele aspecte mai delicate ale existenței să fie adesea trecute cu vederea. Mâncăm pe repede-înainte, trăim pe repede-înainte, ne bucurăm pe repede-înainte.

Ce este terariul şi de ce să fie închis?

În acest context, din lipsa timpului, plantele de apartament par să fie printre primele sacrificate. Îngrijirea acestora necesită timp de care nu mai dispunem. De ceva vreme, pe piață, au apărut terariile, un decor natural din plante care necesită o îngrijire minimă.

Cu alte cuvinte, terariul este o grădină naturală/un ecosistem în miniatură care poate fi amenajată în interiorul unui vas transparent din sticlă care are capac. În esență, terariile sunt autonome. Datorită designului lor închis, acestea creează un microclimat care susține viața plantelor fără a necesita o atenție constantă. Sistemul de auto-îngrijire al terrariilor se bazează pe ciclul natural al evaporării și condensării apei, contribuind astfel la menținerea umidității și la circulația substanțelor nutritive în interiorul ecosistemului. Simplu, nu-i așa?

Aceste ecosisteme sunt lucrate manual. Adriana Pandele, CEO Deco Terrarium, este unul dintre oamenii talentați care „dă viață” acestor „oaze de liniște”.

„Noi nu facem producție de serie, oferim servicii personalizate, iar acest lucru se traduce în mai mult timp petrecut pentru fiecare produs, de la proiect, strâns materiale și până la conceperea și finalizarea lui”, explică pentru shtiu.ro Adriana Pandele.

Întrebată cum își găsește creativitatea în fiecare zi, Adriana mai spune: „Ca inspirație ne lăsăm conduși de natură și creativitatea noastră. Terariul are capacitatea de a ne conecta la natura și când suntem nevoiți să petrecem timpul în casă sau la birou”.

Aceste mici grădini închise nu doar că aduc natura în interiorul casei, dar necesită și o implicare mult mai redusă în ceea ce privește îngrijirea comparativ cu plantele tradiționale de apartament.

Și eco, și frumoase și “devreme acasă

Terariile sunt tot mai populare în ultima vreme, atât la noi, cât și în Occident. Această creștere a popularității terrariilor este legată de preocupările ecologice. Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul negativ al defrișărilor și distrugerii habitatelor natural, precum şi a deşeurilor rezultate din consumerism. Terrariile oferă posibilitatea de a aduce natura mai aproape de noi, fără a afecta direct mediul înconjurător si pot fi un cadou minunat pentru femei,  bărbaţi şi copii.

Pe site-ul decoterrarium.ro poți să găsești o mulțime de terarii, toate create cu inspiratie şi pasiune.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
Holocaustul este una dintre cele mai negre perioade din istoria umanității. Timp de 12 ani, evreii au fost vânați și milioane de evrei și-au pierdut viața. Holocaustul a început, în anul... citește tot
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie a avut loc în anul 1912, atunci când Titanic, cel mai mare pachebot din lume în acele vremuri, s-a ciocnit de un iceberg și s-a scufundat.... citește tot
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
„Turturea paharnic, el a furat capul lui şi l-a adus în ţară, de l-a slujit şi l-a îngropat cu multă cinste ca pe un domn”, nota Letopisețul Cantacuzinesc la ceva vreme după asasinarea... citește tot