Ce este un ecosistem? De câte feluri este un ecosistem?

30.03.2021
Ce este un ecosistem? De câte feluri este un ecosistem?

Ce este un ecosistem? Un ecosistem este o zonă geografică în care plantele, animalele și alte organisme, precum și vremea și peisajul, lucrează împreună pentru a construi o formă de viață.

Ecosistemele conțin părți biotice sau vii, precum și factori abiotici sau părți nevii. Factorii biotici includ plante, animale și alte organisme. Factorii abiotici includ roci, temperatură și umiditate.

Fiecare factor dintr-un ecosistem depinde de orice alt factor, fie direct, fie indirect. O schimbare a temperaturii unui ecosistem va afecta adesea ceea ce plantele vor crește acolo, de exemplu. Animalele care depind de plante pentru hrană și adăpost vor trebui să se adapteze schimbărilor, să se mute în alt ecosistem sau să piară.

Ecosistem diferit pentru fiecare formă de viață

Ecosistemele pot fi foarte mari sau foarte mici. Bazinele de maree, iazurile lăsate de ocean pe măsură ce valul se stinge, sunt ecosisteme mici și complete. Bazinele de maree conțin alge marine, un fel de alge, care folosește fotosinteza pentru a crea hrană. Ierbivorele, cum ar fi stânca, mănâncă algele.

Carnivorele, cum ar fi stelele de mare, mănâncă alte animale în piscina de maree, cum ar fi scoici sau midii. Bazinele de maree depind de nivelul în schimbare al apei oceanului. Unele organisme, cum ar fi algele marine, prosperă într-un mediu acvatic, atunci când valul este în și piscina este plină.

Alte organisme, precum crabii pustnici, nu pot trăi sub apă și depind de bazinele puțin adânci lăsate de mareele joase. În acest fel, părțile biotice ale ecosistemului depind de factori abiotici.

Întreaga suprafață a Pământului este o serie de ecosisteme conectate. Ecosistemele sunt adesea conectate într-un biom mai mare. Biomii sunt secțiuni mari de pământ, mare sau atmosferă. Pădurile, iazurile, recifele și tundra sunt toate tipurile de biomi, de exemplu.

Sunt organizate în general, pe baza tipurilor de plante și animale care trăiesc în ele. În fiecare pădure, fiecare iaz, fiecare recif sau fiecare secțiune a tundrei, sunt multe ecosisteme diferite.

Amenințări pentru ecosisteme

De mii de ani, oamenii au interacționat cu ecosistemele. Multe culturi s-au dezvoltat în jurul ecosistemelor din apropiere. Multe triburi din America de Nord ale Marii Câmpii din America de Nord au dezvoltat un stil de viață complex bazat pe plantele și animalele native din ecosistemele câmpiilor, de exemplu.

Bizonul, un animal originar din Marile Câmpii, a devenit cel mai important factor biotic în multe culturi indiene din Câmpii, precum Lakota sau Kiowa. Bizonii sunt uneori numiți greșit bivoli. Aceste triburi au folosit pieile de bivoliță pentru adăpost și îmbrăcăminte, carne de bivoliță pentru hrană și corn de bivol pentru unelte. Prairia de iarbă înaltă din Marile Câmpii susținea turmele de bizoni.

Cu toate acestea, pe măsură ce populațiile umane au crescut, oamenii au depășit multe ecosisteme. De exemplu, pășunile de iarbă înaltă din Marile Câmpii, au devenit terenuri agricole. Pe măsură ce ecosistemul s-a micșorat, mai puțini bizoni ar putea supraviețui. Astăzi, câteva turme supraviețuiesc în ecosisteme protejate, cum ar fi Parcul Național Yellowstone.

Ecosistemele care revin

Cu toate acestea, ecosistemele se pot recupera după distrugere. Ecosistemele delicate ale recifelor de corali din Pacificul de Sud sunt expuse riscului din cauza creșterii temperaturii oceanului și a scăderii salinității. Coralii se decolorează sau își pierd culorile strălucitoare, în apă prea caldă. Ei mor în apă care nu este suficient de sărată. Fără structura recifului, ecosistemul se prăbușește. Organisme precum algele, plantele precum iarba de mare și animalele precum pești, șerpi și creveți dispar.

Majoritatea ecosistemelor recifelor de corali își vor reveni. Pe măsură ce temperatura oceanului se răcește și reține mai multă sare, coralii strălucitori revin. Încet, construiesc recife. Alge, plante și animale se întorc, de asemenea.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot