Sudoku! Ce este Sudoku? Cine a inventat Sudoku?

18.02.2021
Sudoku! Ce este Sudoku? Cine a inventat Sudoku?

Istoria Sudoku datează de la jocul unui matematician elvețian din secolul al XVIII-lea numit „Pătrate latine” și unele dintre primele puzzle-uri numerice care au apărut în ziare au fost publicate în Franța în 1895.

Marele matematician Leonhard Euler este omul creditat în principal cu crearea puzzle-ului matematic pe care îl cunoaștem acum sub numele de Sudoku. Născut la Basel, Elveția în anul 1707, imediat după saltul uriaș în matematică inițiat de Isaac Newton și Gottfried Leibniz, el și-a consolidat și pionierat cunoștințele matematice în multe domenii fructuoase.

S-a mutat de la Basel la Sankt Petersburg, Rusia, pentru a studia medicina, dar întâmplător, a devenit matematicianul șef la Academia din Sankt Petersburg. În 1741 a plecat în Germania timp de 25 de ani, înainte de a se întoarce la Academia din Rusia, unde a murit la vârsta de 76 de ani.

Ce este Sudoku?

Jocul modern Sudoku, așa cum îl recunoaștem astăzi, a fost inventat de Howard Garns, un inventator independent de puzzle-uri din Connersville, Indiana, SUA în 1979, când a fost publicat în revista Dell Pencil Puzzles și Word Games.

Puzzle-ul a fost cunoscut sub numele de „Number Place”, deoarece presupunea plasarea numerelor individuale în locuri goale pe o grilă de 9 x 9.

Sudoku, cine a inventat jocul?

Jocul a apărut pentru prima dată în Japonia în anul 1984, unde i s-a dat numele de „Sudoku”, care este prescurtarea unei expresii mai lungi în japoneză – „Sūji wa dokushin ni kagiru” – care înseamnă „cifrele sunt limitate la o singură apariție”.

Sudoku continuă să fie foarte popular în Japonia, unde oamenii cumpără peste 600.000 de reviste Sudoku pe lună. Unul dintre motivele pentru care puzzle-urile Sudoku sunt atât de îndrăgite în Japonia este că limba japoneză nu funcționează prea bine pentru cuvintele încrucișate – așa că un puzzle numeric a avut mult mai mult succes în cultura japoneză.

De asemenea, Japonia tinde să iubească puzzle-urile, deoarece este o țară în care milioane de oameni fac navete lungi cu trenul sau autobuzul și trebuie să-și omoare timpul în timp ce așteaptă următoarea oprire.

Omul care a reintrodus Sudoku „înapoi” în lumea occidentală a fost un judecător din Noua Zeelandă pe nume Wayne Gould, aflat în vacanță la Tokyo în martie 1997 când a descoperit Sudoku într-o librărie. A devenit rapid un entuziast devotat al Sudoku-ului și a petrecut următorii șase ani dezvoltând un program de computer care ar putea genera puzzle-uri Sudoku.

AICI te poți juca SUDOKU ONLINE!

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot