Sudoku! Ce este Sudoku? Cine a inventat Sudoku?

18.02.2021
Sudoku! Ce este Sudoku? Cine a inventat Sudoku?

Istoria Sudoku datează de la jocul unui matematician elvețian din secolul al XVIII-lea numit „Pătrate latine” și unele dintre primele puzzle-uri numerice care au apărut în ziare au fost publicate în Franța în 1895.

Marele matematician Leonhard Euler este omul creditat în principal cu crearea puzzle-ului matematic pe care îl cunoaștem acum sub numele de Sudoku. Născut la Basel, Elveția în anul 1707, imediat după saltul uriaș în matematică inițiat de Isaac Newton și Gottfried Leibniz, el și-a consolidat și pionierat cunoștințele matematice în multe domenii fructuoase.

S-a mutat de la Basel la Sankt Petersburg, Rusia, pentru a studia medicina, dar întâmplător, a devenit matematicianul șef la Academia din Sankt Petersburg. În 1741 a plecat în Germania timp de 25 de ani, înainte de a se întoarce la Academia din Rusia, unde a murit la vârsta de 76 de ani.

Ce este Sudoku?

Jocul modern Sudoku, așa cum îl recunoaștem astăzi, a fost inventat de Howard Garns, un inventator independent de puzzle-uri din Connersville, Indiana, SUA în 1979, când a fost publicat în revista Dell Pencil Puzzles și Word Games.

Puzzle-ul a fost cunoscut sub numele de „Number Place”, deoarece presupunea plasarea numerelor individuale în locuri goale pe o grilă de 9 x 9.

Sudoku, cine a inventat jocul?

Jocul a apărut pentru prima dată în Japonia în anul 1984, unde i s-a dat numele de „Sudoku”, care este prescurtarea unei expresii mai lungi în japoneză – „Sūji wa dokushin ni kagiru” – care înseamnă „cifrele sunt limitate la o singură apariție”.

Sudoku continuă să fie foarte popular în Japonia, unde oamenii cumpără peste 600.000 de reviste Sudoku pe lună. Unul dintre motivele pentru care puzzle-urile Sudoku sunt atât de îndrăgite în Japonia este că limba japoneză nu funcționează prea bine pentru cuvintele încrucișate – așa că un puzzle numeric a avut mult mai mult succes în cultura japoneză.

De asemenea, Japonia tinde să iubească puzzle-urile, deoarece este o țară în care milioane de oameni fac navete lungi cu trenul sau autobuzul și trebuie să-și omoare timpul în timp ce așteaptă următoarea oprire.

Omul care a reintrodus Sudoku „înapoi” în lumea occidentală a fost un judecător din Noua Zeelandă pe nume Wayne Gould, aflat în vacanță la Tokyo în martie 1997 când a descoperit Sudoku într-o librărie. A devenit rapid un entuziast devotat al Sudoku-ului și a petrecut următorii șase ani dezvoltând un program de computer care ar putea genera puzzle-uri Sudoku.

AICI te poți juca SUDOKU ONLINE!

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot
Curiozități despre Germania. Litera pe care o au doar „nemții”
Curiozități despre Germania. Litera pe care o au doar „nemții”
Curiozități despre Germania. Germania este una dintre cele mai importante țări din lume. De-a lungul istoriei, situat în Europa Centrală este astăzi unul dintre motoarele economice ale... citește tot
Testamentul lui Da Vinci: a vrut ca 60 de cerșetori să-i urmeze sicriul. Pe banii cui a trăit în ultimii ani?
Testamentul lui Da Vinci: a vrut ca 60 de cerșetori să-i urmeze sicriul. Pe banii cui a trăit în ultimii ani?
Leonardo Da Vinci a fost, probabil, una dintre cele mai importante personalități ale umanității. Operele sale îi arată genialitatea, care nu a putut fi descifrată de nimeni în totalitate,... citește tot