Strada Sforii din Brașov. Care este povestea celei mai înguste străzi din Europa de Est?

02.02.2021
Strada Sforii din Brașov. Care este povestea celei mai înguste străzi din Europa de Est?

România este, adesea, descrisă ca fiind o țară extrem de frumoasă și colorată. Cele mai frumoase orașe se găsesc în regiunea mitică a Transilvaniei. Țara contelui fictiv Dracula, dar și găzduirea unor orașe frumoase precum Brașov, fiind unul dintre cele mai renumite destinații turistice din România.

Brașov face parte din Țara Bârsei („Burzenland”), o regiune istorică din Transilvania. În timpul Evului Mediu, această zonă a căzut sub stăpânirea Regatului Ungar. În 1211, regele Andrei al II-lea a încheiat un acord cu cavalerii teutoni (germani) și le-a oferit acces nerestricționat în Burzenland.

Teutonii au construit cinci castele în regiune și au numit Brașov „Corona” (= nume latin pentru coroană). Saxonii (succesorii teutonilor) au numit orașul „Kronstadt”. Mai târziu au urmat numele Brasco, Stephanopolis și Stalin City.

Istoria germano-maghiară a dus la faptul că până în primul război mondial aproape 70% din populația locală era maghiară sau germană. Cele două războaie mondiale și politicile Uniunii Sovietice au schimbat acest echilibru. Astăzi, peste 90% dintre brașoveni sunt români.

Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străzi din Europa

Între străzile Cerbului și Poarta Schei există o stradă extrem de îngustă, de aproximativ 80 m lungime și lățime până la 1,35 m. În anul 2003, aceasta a fost restaurată pentru a arăta exact ca acum 100 de ani.

De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase schimbări majore ale pavajului, pereții clădirilor au fost recondiționați, iar stâlpii de iluminat au fost înlocuiți, unii dintre ei având aspect medieval.

Strada Sforii din Brașov

 

Această alee datează din secolul al XVII-lea și era un simplu pasaj între Poarta Schei și Piața Sfatului, dar și un punct de trecere pentru pompieri, astfel încât să se poată deplasa mai repede prin oraș pentru a stinge eventualele incendii. Strada de 80 de metri este vizitată de toți turiștii care ajung în oraș, este locul de întâlnire pentru îndrăgostiți și nu în ultimul rând, o temă provocatoare pentru fotografi.

Legenda îndrăgostiților de pe Strada Sforii

Legenda spune că în perioada medievală, cuplurile se ascundeau aici să se sărute în intimidate, dar și tinerii îndrăgostiți ai căror părinți nu erau de acord cu relația lor. Legenda care a durat ani de zile mai spune că tinerii îndrăgostiți care se sărută pe strada Sforii vor rămâne pentru totdeauna împreună. Desigur, Brașovul are nenumărate alte străzi care captează vibrația orașului.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising