Spam. Ce este spamul și de ce îl numim așa?

22.12.2021
Spam. Ce este spamul și de ce îl numim așa?

Dacă deschideți căsuța de e-mail și vedeți zeci (dacă nu sute) de e-mailuri pe care nu le-ați cerut, vă uitați la spam. În tehnologie, acesta este un termen pentru comunicările în masă nedorite, nesolicitate.

În timp ce termenul este cel mai frecvent asociat cu e-mailul, poate fi folosit și pentru a se referi la comentarii pe bloguri și rețele sociale, mesaje nedorite fizice, apeluri automate și multe altele.

De unde a venit termenul „Spam”?

Se presupune că termenul a apărut ca referință la o schiță de comedie TV Monty Python din 1970 . În schiță, o femeie dintr-un restaurant încearcă să comande dintr-un meniu plin de produse făcute cu carne (Spam luncheon meat).

O parte a glumei este că elementele din meniu numesc în mod repetitiv spam-ul ca ingredient, cum ar fi „Spam Spam și ouă”. La un moment dat, un grup de vikingi a început să cânte „Spam, spam, spam” în mod repetat, iar femeia a devenit din ce în ce mai enervată.

La sfârșitul anilor 1980 sau începutul anilor 1990, oamenii au început să folosească acest termen pentru a descrie mesaje perturbatoare, repetitive pe BBSes, MUD, în camere de chat online. Pe măsură ce internetul a ajuns în gospodăriile americane la începutul anilor 1990, „spam” a devenit cunoscut ca fiind denumirea postărilor nesolicitate de pe internet și a e-mailurilor nedorite trimise la mii de oameni simultan.

În 1998, proprietarul mărcii SPAM, Hormel, a descris poziția companiei cu privire la relația dintre SPAM și ceea ce ei numeau „e-mail comercial nesolicitat (UCE).”

„Utilizarea termenului „SPAM” a fost adoptată ca urmare a scenetei Monty Python în care un grup de vikingi a cântat repetitiv SPAM, SPAM, SPAM.... Nu ne opunem utilizării acestui termen argou pentru a descrie UCE, deși ne opunem utilizării imaginii produsului nostru în asociere cu acel termen.

De asemenea, dacă termenul urmează să fie utilizat, acesta ar trebui să fie scris cu litere mici pentru a-l deosebi de marca noastră comercială SPAM, care ar trebui să fie folosit cu toate literele mari”, a comentat Hormel originile termenului, potrivit How-To Geek.

Ce este un spambot?

Sursa unei cantități mari de spam pe internet provine de la spamboți. Acestea sunt programe care trimit automat mesaje sau postează comentarii. Spamboții completează automat formulare și apar în căsuța de e-mail a oamenilor pentru a răspândi mesajele cât mai departe posibil.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Ce faci cu VARZA murată primăvara. Mulţi români o aruncă, însă e greşit. Aşa te...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising