Spam. Ce este spamul și de ce îl numim așa?

22.12.2021
Spam. Ce este spamul și de ce îl numim așa?

Dacă deschideți căsuța de e-mail și vedeți zeci (dacă nu sute) de e-mailuri pe care nu le-ați cerut, vă uitați la spam. În tehnologie, acesta este un termen pentru comunicările în masă nedorite, nesolicitate.

În timp ce termenul este cel mai frecvent asociat cu e-mailul, poate fi folosit și pentru a se referi la comentarii pe bloguri și rețele sociale, mesaje nedorite fizice, apeluri automate și multe altele.

De unde a venit termenul „Spam”?

Se presupune că termenul a apărut ca referință la o schiță de comedie TV Monty Python din 1970 . În schiță, o femeie dintr-un restaurant încearcă să comande dintr-un meniu plin de produse făcute cu carne (Spam luncheon meat).

O parte a glumei este că elementele din meniu numesc în mod repetitiv spam-ul ca ingredient, cum ar fi „Spam Spam și ouă”. La un moment dat, un grup de vikingi a început să cânte „Spam, spam, spam” în mod repetat, iar femeia a devenit din ce în ce mai enervată.

La sfârșitul anilor 1980 sau începutul anilor 1990, oamenii au început să folosească acest termen pentru a descrie mesaje perturbatoare, repetitive pe BBSes, MUD, în camere de chat online. Pe măsură ce internetul a ajuns în gospodăriile americane la începutul anilor 1990, „spam” a devenit cunoscut ca fiind denumirea postărilor nesolicitate de pe internet și a e-mailurilor nedorite trimise la mii de oameni simultan.

În 1998, proprietarul mărcii SPAM, Hormel, a descris poziția companiei cu privire la relația dintre SPAM și ceea ce ei numeau „e-mail comercial nesolicitat (UCE).”

„Utilizarea termenului „SPAM” a fost adoptată ca urmare a scenetei Monty Python în care un grup de vikingi a cântat repetitiv SPAM, SPAM, SPAM.... Nu ne opunem utilizării acestui termen argou pentru a descrie UCE, deși ne opunem utilizării imaginii produsului nostru în asociere cu acel termen.

De asemenea, dacă termenul urmează să fie utilizat, acesta ar trebui să fie scris cu litere mici pentru a-l deosebi de marca noastră comercială SPAM, care ar trebui să fie folosit cu toate literele mari”, a comentat Hormel originile termenului, potrivit How-To Geek.

Ce este un spambot?

Sursa unei cantități mari de spam pe internet provine de la spamboți. Acestea sunt programe care trimit automat mesaje sau postează comentarii. Spamboții completează automat formulare și apar în căsuța de e-mail a oamenilor pentru a răspândi mesajele cât mai departe posibil.

Foto: Deposit Photos

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot