Soția și fiica lui Joe Biden au murit într-un accident de mașină. 10 lucruri interesante despre președintele SUA

22.02.2023
Soția și fiica lui Joe Biden au murit într-un accident de mașină. 10 lucruri interesante despre președintele SUA

Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. este cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Mandatul acestuia a fost, până în prezent, unul plin de provocări: gestionarea pandemiei de coronavirus, invazia rusească din Ucraina și relația tensionată dintre China și Taiwan. În jurul abilităților fizice și psihice ale lui Joe Biden, presa și electoratul au pus multe semne de întrebare cu privire la capacitatea acestuia de a conduce cea mai puternică țară din lume. În ciuda acestor critici, președintele SUA a reușit să treacă peste momentele dificile.

Lucruri mai puțin știute despre Joe Biden

1. Joe Biden s-a născut în Scranton, Pennsylvania. Născut în data de 20 noiembrie 1942, Joe Biden a fost primul copil al cuplului Catherine Eugenia Finnegan Biden și Joseph Robinette Biden. În tinerețe, președintele SUA s-a luptat cu un deficit de vorbire, o bâlbâială, care nu i-a trecut prin terapie normală. I-a studiat pe poeții William Butler Yeats și Ralph Waldo Emerson și a exersat citirea lor cu voce tare în timp ce se uita în oglindă, reușind să treacă astfel peste această mică problemă.

2. Joe Biden s-a mutat în Delaware și a absolvit Facultatea de Drept. Familia actualului lider de la Casa Albă s-a mutat în Delaware, în 1953, iar el a început să ia cursuri la Universitatea din Delaware, după absolvirea liceului. Joe a terminat studiile, până în 1968, de la Universitatea din Delaware și, de asemenea, absolvise Universitatea Syracuse din New York cu o diplomă în drept. După terminarea, studiilor acesta a început să lucreze ca avocat pentru o firmă corporativă, apoi a devenit apărător public. Ulterior, Joe a renunțat la avocatură și s-a alăturat Consiliului Județean New Castle, în 1970. A rămas în consiliu până la alegerea sa în Senatul SUA, în 1972.

3. Joe Biden este a cincea cea mai tânără persoană aleasă în Senatul SUA. În 1972, Joe Biden a decis să candideze împotriva actualului senator la acea vreme, J. Caleb Boggs, care fusese deja în Senat de două mandate. Joe a cerut ajutorul familiei sale pentru a putea candida: sora lui era directorul de campanie, fratele său era responsabil de strângerea de fonduri, iar soția lui l-a însoțit în timp ce el mergea din ușă în ușă. Toată această muncă a dat roade, iar Joe a devenit a cincea cea mai tânără persoană care a fost aleasă în Senat, la vârsta de 29 de ani. Joe a fost cel mai longeviv senator de Delaware, cu 6 mandate.

4. Soția și fiica lui Joe au murit într-un accident de mașină. La puțin timp după ce a fost ales în Senatul SUA, Joe Biden a trăit o mare tragedie. În timp ce mergea la cumpărături, de Crăciun, cu copiii lor, soția lui Biden, Neilia, a avut un accident de mașină cu un tractor-remorcă. Nevasta și fiica, în vârsta de un an, au decedat la spital, iar cei doi băieți au fost grav răniți. Joe a vrut să renunțe la funcția politică, însă a fost convins de prieteni să continue și a depus jurământul lângă patul fiului său la spital. Actualul președinte SUA s-a recăsătorit cu Jill Jacobs, în 1977.

Joe Biden și soția sa, Jill, în tinerețe.

5. Fiul cel mare al lui Biden a murit de cancer la creier. Timpul a trecut, iar băieții lui Biden și-au făcut propriul drum în viață. Fiul său cel mare, Beau, a devenit procurorul general al statului Delaware și a servit, de asemenea, SUA în Irak. Tragedia a lovit din nou când Beau a avut un accident vascular cerebral, în 2010, și apoi a dezvoltat cancer la creier, în 2013. Beau a fost supus mai multor metode de tratament, cum ar fi chimioterapie și radioterapie, însă a suferit și câteva intervenții chirurgicale pentru a elimina o masă din creier. Aceste tratamente s-au dovedit a fi însă ineficiente, iar Beau a murit în 2015. După acest eveniment tragic, Joe Biden a întreprins mai multe campanii de luptă împotriva cancerului.

6. Joe Biden a condus Inițiativa Națională pentru Cancer (Moonshot). În perioada în care Biden a fost vicepreședinte, acesta a condus o campanie națională de luptă împotriva cancerului. Joe a început acest lucru găzduind un summit și creând un grup de experți. Inițiativa a adunat mii de specialiști în sănătate din Statele Unite ale Americii, al căror singur scop era să găsească un tratament pentru această boală terminală.

7. Joe Biden a fost profesor adjunct. În 1991, actualul lider de la Casa Albă a predat dreptul ca profesor adjunct la Universitatea Widener. Acesta încuraja tinerii să converseze și să dezbată probleme importante ale societății. De altfel, el și-a dus elevii la o întâlnire a Senatului cu Comitetul pentru Relații Externe pentru a le oferi o experiență din lumea reală. Joe a renunțat la această funcție, în 2008, pentru a se alătura lui Barack Obama în cursa pentru președinție.

8. Biden a candidat pentru funcția de președinte de două ori înainte de a fi ales. Prima încercare de a ajunge la Casa Albă a avut loc în anul 1988, când a urmărit nominalizarea democrată. S-a retras din cursă după ce s-a descoperit că părți din discursul său au fost plagiate de la un lider politic britanic, fără a-l credita în mod corespunzător. Joe a încercat din nou în 2008, dar nu a primit suficient sprijin.

9. Joe Biden este un autor publicat. Liderul american a scris până în prezent nouă cărți. Printre acestea regăsim „Promise Me, Dad” și „Democracy has Prevailed”. În „Promise Me, Dad”, Joe a povestit tot ce s-a întâmplat când fiul său, Beau, trecea printr-un tratament pentru cancer și cum s-a descurcat după moartea lui. De asemenea, în carte, Joe include opiniile și realizările sale politice, aparent incapabil să-și separe munca de durerea sufletească.

10. Biden a primit Medalia Prezidențială a Libertății. Perioada lui Joe Biden ca vicepreședinte a atins apogeul în 2017, când Barack Obama i-a acordat Medalia Libertății ca o recompensă pentru tot ceea ce a realizat în această funcție, numindu-l pe Joe „cel mai bun vicepreședinte pe care America l-a avut vreodată”, potrivit historycolored.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot