Șerpărie. Care este locul cu cei mai mulți șerpi veninoși din lume?

07.06.2021
Șerpărie. Care este locul cu cei mai mulți șerpi veninoși din lume?

De la Cascada Iguazu până la Parcul Național Lençóis Maranhenses, există câteva locuri uluitoare în Brazilia. Ilha da Queimada Grande, situată la aproximativ 145 km de coasta São Paulo, pare a fi, la prima vedere, un alt loc frumos.

Aproape fiecare brazilian știe despre insulă, dar majoritatea nu visează niciodată să meargă acolo. În acest loc se găsesc între 2.000 și 4.000 de vipere cu lance aurie, unul dintre cei mai letali șerpi din întreaga lume.

Cât de periculos este veninul acestor șerpi?

Veninul acestor vipere poate ucide o persoană în mai puțin de o oră și numeroase legende locale povestesc despre soarta oribilă care îi aștepta pe cei care rătăceau pe malul „Insulei Șerpilor”.

Ilha da Queimada Grande

Zvonurile spun că un pescar nefericit a poposit pe insulă în căutarea bananelor. A fost descoperit câteva zile mai târziu în barca sa, mort într-o baltă de sânge, cu mușcături de șarpe pe corp. Din 1909 până în anii 1920, câțiva oameni au locuit pe insulă, pentru a-și conduce farul. Dar, conform unei alte povești locale, ultimul paznic al farului, împreună cu întreaga sa familie, a murit când un grup de șerpi s-a strecurat în casa lui prin ferestre.

Deși unii susțin că șerpii au fost puși pe insulă de pirații care sperau să-și protejeze aurul, în realitate, populația densă de șerpi a insulei a evoluat de-a lungul a mii de ani, fără intervenția umană.

În urmă cu aproximativ 11.000 de ani, nivelul mării a crescut suficient pentru a izola Ilha da Queimada Grande de Brazilia continentală, determinând speciile de șerpi care locuiau pe insulă să evolueze pe o altă cale decât frații lor din continent. Șerpii care au ajuns blocați pe Ilha da Queimada Grande nu aveau prădători la nivelul solului, permițându-le să se reproducă rapid.

Pentru a găsi hrană, șerpii se târăsc în sus, vânând păsări migratoare care vizitează insula în timpul zborurilor lungi. Adesea, șerpii își ascund prada, mușcă și așteaptă ca veninul să-și facă treaba înainte de a urmări din nou prada.

Dar viperele cu lance aurie nu pot urmări păsările pe care le mușcă, așa că veninul lor este incredibil de puternic și eficient, de trei până la cinci ori mai puternic decât veninul oricărui alt șarpe continental, capabil să omoare majoritatea prăzilor (și să topească carnea umană) aproape instantaneu.

Șerpii de pe insulă există într-o concentrație atât de mare încât unele estimări susțin că există un șarpe pentru fiecare metru pătrat în unele locuri. Veninul șarpelui poate provoca insuficiență renală , necroză a țesutului muscular, hemoragii cerebrale și sângerări intestinale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot