Șerpărie. Care este locul cu cei mai mulți șerpi veninoși din lume?

07.06.2021
Șerpărie. Care este locul cu cei mai mulți șerpi veninoși din lume?

De la Cascada Iguazu până la Parcul Național Lençóis Maranhenses, există câteva locuri uluitoare în Brazilia. Ilha da Queimada Grande, situată la aproximativ 145 km de coasta São Paulo, pare a fi, la prima vedere, un alt loc frumos.

Aproape fiecare brazilian știe despre insulă, dar majoritatea nu visează niciodată să meargă acolo. În acest loc se găsesc între 2.000 și 4.000 de vipere cu lance aurie, unul dintre cei mai letali șerpi din întreaga lume.

Cât de periculos este veninul acestor șerpi?

Veninul acestor vipere poate ucide o persoană în mai puțin de o oră și numeroase legende locale povestesc despre soarta oribilă care îi aștepta pe cei care rătăceau pe malul „Insulei Șerpilor”.

Ilha da Queimada Grande

Zvonurile spun că un pescar nefericit a poposit pe insulă în căutarea bananelor. A fost descoperit câteva zile mai târziu în barca sa, mort într-o baltă de sânge, cu mușcături de șarpe pe corp. Din 1909 până în anii 1920, câțiva oameni au locuit pe insulă, pentru a-și conduce farul. Dar, conform unei alte povești locale, ultimul paznic al farului, împreună cu întreaga sa familie, a murit când un grup de șerpi s-a strecurat în casa lui prin ferestre.

Deși unii susțin că șerpii au fost puși pe insulă de pirații care sperau să-și protejeze aurul, în realitate, populația densă de șerpi a insulei a evoluat de-a lungul a mii de ani, fără intervenția umană.

În urmă cu aproximativ 11.000 de ani, nivelul mării a crescut suficient pentru a izola Ilha da Queimada Grande de Brazilia continentală, determinând speciile de șerpi care locuiau pe insulă să evolueze pe o altă cale decât frații lor din continent. Șerpii care au ajuns blocați pe Ilha da Queimada Grande nu aveau prădători la nivelul solului, permițându-le să se reproducă rapid.

Pentru a găsi hrană, șerpii se târăsc în sus, vânând păsări migratoare care vizitează insula în timpul zborurilor lungi. Adesea, șerpii își ascund prada, mușcă și așteaptă ca veninul să-și facă treaba înainte de a urmări din nou prada.

Dar viperele cu lance aurie nu pot urmări păsările pe care le mușcă, așa că veninul lor este incredibil de puternic și eficient, de trei până la cinci ori mai puternic decât veninul oricărui alt șarpe continental, capabil să omoare majoritatea prăzilor (și să topească carnea umană) aproape instantaneu.

Șerpii de pe insulă există într-o concentrație atât de mare încât unele estimări susțin că există un șarpe pentru fiecare metru pătrat în unele locuri. Veninul șarpelui poate provoca insuficiență renală , necroză a țesutului muscular, hemoragii cerebrale și sângerări intestinale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot