Să învățăm de la ei! Ce nu fac niciodată japonezii în public? De ce nu dau bacșiș?

30.09.2024
Să învățăm de la ei! Ce nu fac niciodată japonezii în public? De ce nu dau bacșiș?

Când vine vorba despre țări civilizate, cu siguranță Japonia ar putea ocupa primele locuri. Dar, ceea ce face țara civlizată sunt, de fapt, locuitorii. Japonezii au înțeles mai bine ca oricine că dacă respectă o serie de reguli pot să trăiască împreună mai bine. Iată câteva reguli pe care japonezii le respectă cu sfințenie în public.

Nu mănâncă în mers

Din respect pentru ceilalți și din dorința de a menține armonia japonezii nu sunt obișnuiți să mănânce din mers, pe stradă. Nici măcar atunci când vine vorba despre o banală înghețată. Deși este acceptabil să mănânci într-un parc sau într-o zonă special amenajată, mâncatul în mișcare este considerat nepoliticos. În multe zone turistice din Japonia sunt chiar semne îi încurajează pe vizitatori să mănânce în locurile special amenajate.

Japonezii nu vorbesc tare

Din dorința de a nu deranja pe ceilalți, niponii evită să facă zgomot excesiv în spațiile publice. Vorbitul tare la telefon, râsetele puternice sau discuțiile aprinse sunt considerate deranjante. Aceast lucru nu este doar o formă de respect față de ceilalți, ci și o modalitate de a menține un mediu liniștit și relaxant.

Nu dau bacșiș

Cu toate că în multe țări bacșișul este considerat un gest de apreciere, în Japonia este perceput ca fiind nepoliticos. Japonia are o cultură a excelenței în servicii, iar angajații consideră că este datoria lor să ofere cel mai bun serviciu posibil. Oferirea de bacșiș poate fi interpretată ca un gest care sugerează că serviciul nu a fost la standardele așteptate, ceea ce ar putea ofensa.

Nu aruncă gunoiul pe stradă

Curățenia este o valoare fundamentală în Japonia, iar străzile orașelor japoneze sunt remarcabil de curate. În mod surprinzător, coșurile de gunoi sunt rare în spațiile publice, iar japonezii au obiceiul de a-și lua gunoiul acasă pentru a-l arunca. Aceasta face parte din cultura responsabilității individuale și a grijii față de mediu. De exemplu, în Tokyo, un oraș cu o populație de aproape 40 de milioane de locuitori, nu există coșuri de gunoi. Japonezii sunt învățați să își transporte gunoiul cu ei până când ajung la locuri unde există coșuri de gunoi. Totodată, niponii au un sistem de reciclare foarte bine pus la punct. Dacă ar avea coșuri de gunoi pe stradă, ar trebui să fie extrem de diversificate pentru ficare tip de gunoi în parte.

Nu arată cu degetul

A arăta cu degetul o persoană sau un obiect este considerat a fi un gest nepoliticos. În loc să folosească un deget, japonezii flutură ușor mâna în direcția persoanei respective.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot