Românii au propria coridă. Ce înseamnă înstruțatul boului?

22.01.2020
Românii au propria coridă. Ce înseamnă înstruțatul boului?

Corida este o luptă cu tauri, organizată ca spectacol, practicată mai ales în Spania, în țările Americii Latine, Portugalia și chiar în sudul Franței. Puțină lume știe că și românii au propria lor coridă. Mai exact, în satul Figa, de lângă oraşul bistriţean Beclean, fetele se înghesuie să pună mâna pe un bou împodobit cu flori, pentru a se mărita.

Evenimentul are loc în fiecare an, în prima zi de Rusalii, iar lumea vine cu mic cu mare să vadă evenimentul ce mai este numit și „corida românească”. Acest obicei, moştenit de la daci, este păstrat cu sfinţenie de locuitorii acestui sat de sute de ani.

Evenimentul poartă numele de „Înstruţatul Boului” și are loc după ieșirea de la biserică, când fetele și băieții îmbrăcați în straie populare însoțesc animalul pe ulițele satului. Venirea boului este „anunţată” de mai mulţi călăreţi, care merg în galop pe uliţele așezării. Conform tradiției, băieții pocnesc din bice pentru a speria animalul, iar localnicii trebuie să îi ude cu găleţi de apă.

Tradiția spune că fetele care reușesc să atingă boul nărăvaș se vor mărita în acel an. Mai în glumă, mai în serios, localnicii spun că femeile prind boul şi ajung să se mărite cu unul.

Cum este tradiția în ziua de astăzi?

Având în vedere că în ziua de astăzi tehnologia ne-a invadat, evenimentul este filmat cu telefonul mobil de spectatori. Din nefericire, doar cei care participă efectiv la obicei mai poartă straie populare. Chiar și așa tradiția este încă respectată și este organizată în fiecare an.

Obiceiuri similare întâlnim în prima şi a doua zi de Rusalii în localităţile Căianu Mic, Căianu Mare, Tăure şi Figa. În Căianu Mic, obiceiul are o conotaţie agrară. Animalul împodobit, care nu de puţine ori era o vacă, era purtat la casa celui mai bun gospodar din sat, cel care a ieşit ărimul la arat şi care şi-a terminat primul lucrările de primăvară. Drept răsplată, comunitatea îi oferea cununa purtată de bou, care era pusă pe grajdul gospodăriei.

Când a început corida?

Nu se știe cu exactitate când anume a început să se practice corida, dar există date veridice despre existența unor ritualuri în care erau sacrificați taurii încă din anul 1500 î.e.n. Se presupune că originea coridei se regăsește în sacrificarea ritualică a animalelor, închinată zeilor. Locul în care se desfășoară coridele se numește La Maestranza sau Plaza de Torros și astfel de arene există în toate orașele mari din Spania și America de Sud.

Foto: gandul.info

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot