Prima femeie din România care a zburat cu un avion supersonic:1.235 km/h. „Un lucru firesc”

27.02.2023
Prima femeie din România care a zburat cu un avion supersonic:1.235 km/h. „Un lucru firesc”

Cei mai mulți oameni încearcă să exceleze la locul de muncă și să avanseze pe un post mai bun. Mulți reușesc și își depășesc astfel anumite bariere fizice sau mentale. Una dintre aceste persoane se numește Simona Maierean și a intrat în istorie ca fiind prima femeie, din România, ce a zburat cu un avion supersonic. 

Simona Maierean, femeia care a intrat în istoria aviației românești

Simona Maierean s-a născut în data de 17 aprilie 1984, la Comănești, în județul Suceava. Încă de când era copil, aceasta a fost fascinată de avioane și se oprea din ceea ce făcea atunci când o aeronavă trecea pe deasupra ei. Tânăra Simona le spunea părinților că într-o zi și ea va ajunge acolo. Iar visurile devin realitate dacă lucrezi la ele.

Drept urmare, Simona a mers la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, între 2003 și 2007, unde a învățat să piloteze avioane. Primul zbor a fost pe modelul Iak-52, experiența fiind de neuitat, fiindcă a înțeles că asta își dorește să facă pentru restul vieții. La vârsta de 24 de ani, Simona a intrat definitiv în istoria aviației românești. În data de 13 martie 2009, aceasta a devenit prima femeie, de la noi din țară, care a zburat cu un avion supersonic, un MiG-21 LanceR.

Noaptea de dinainte a fost destul de nedormită. Emoțiile erau foarte mari. Faptul că eram prima femeie din România care va zbura pe un avion supersonic era cea mai mică grijă dintre toate. Faptul că erau câteva sute de ochi care se uitau la asta, nu a fost foarte confortabil la acea vreme. Oricum, nu prea înțelegeam de ce e așa mare agitație în jurul unui lucru care mie mi se părea firesc. Tocmai acest firesc m-a ajutat să-mi imaginez în acea noapte că rămân doar eu cu avionul și cu lumea care era de obicei în jurul unui zbor. Mi-am făcut ‘filmul zborului’ de când am ajuns la avion și până am coborât din el și am scos din peisaj orice și pe oricine nu avea legătură cu zborul, a povestit Simona Maierean într-un interviu pentru redbull.com.

Trebuie precizat că viteza supersonică reprezintă orice viteză care o depășește pe cea a sunetului (Mach 1). Cu alte cuvinte, peste 343 m/s sau 1.235 km/h în aer. În anul 2007, Simona a fost avansată la gradul de sublocotenent, iar lucrurile au avansat rapid. În anul 2020, tânăra româncă fusese ridicată deja la gradul de locotenent-comandant.

Simona a mai doborât un record și a intrat în istoria aviației europene când a devenit prima femeie din Europa care a obținut cea mai înaltă certificare posibilă: comandant de aeronave al Grupului Strategic de Transport Aerian din cadrul Strategic Aircraft. Drept urmare, ea a renunțat la avioanele de vânătoare pentru cele cargo. Cu toate acestea, ea recunoscut că nu ar refuza niciodată să piloteze o aeronavă F-16, F-18 sau Mig-29 OVT.

Simona Maierean a dovedit că orice este posibil în viață atunci când îți dorești cu adevărat și este un exemplu pentru tinerii care vor să urmeze o carieră în domeniul aviației.

Foto: redbull.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot