Prima femeie din România care a zburat cu un avion supersonic:1.235 km/h. „Un lucru firesc”

27.02.2023
Prima femeie din România care a zburat cu un avion supersonic:1.235 km/h. „Un lucru firesc”

Cei mai mulți oameni încearcă să exceleze la locul de muncă și să avanseze pe un post mai bun. Mulți reușesc și își depășesc astfel anumite bariere fizice sau mentale. Una dintre aceste persoane se numește Simona Maierean și a intrat în istorie ca fiind prima femeie, din România, ce a zburat cu un avion supersonic. 

Simona Maierean, femeia care a intrat în istoria aviației românești

Simona Maierean s-a născut în data de 17 aprilie 1984, la Comănești, în județul Suceava. Încă de când era copil, aceasta a fost fascinată de avioane și se oprea din ceea ce făcea atunci când o aeronavă trecea pe deasupra ei. Tânăra Simona le spunea părinților că într-o zi și ea va ajunge acolo. Iar visurile devin realitate dacă lucrezi la ele.

Drept urmare, Simona a mers la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, între 2003 și 2007, unde a învățat să piloteze avioane. Primul zbor a fost pe modelul Iak-52, experiența fiind de neuitat, fiindcă a înțeles că asta își dorește să facă pentru restul vieții. La vârsta de 24 de ani, Simona a intrat definitiv în istoria aviației românești. În data de 13 martie 2009, aceasta a devenit prima femeie, de la noi din țară, care a zburat cu un avion supersonic, un MiG-21 LanceR.

Noaptea de dinainte a fost destul de nedormită. Emoțiile erau foarte mari. Faptul că eram prima femeie din România care va zbura pe un avion supersonic era cea mai mică grijă dintre toate. Faptul că erau câteva sute de ochi care se uitau la asta, nu a fost foarte confortabil la acea vreme. Oricum, nu prea înțelegeam de ce e așa mare agitație în jurul unui lucru care mie mi se părea firesc. Tocmai acest firesc m-a ajutat să-mi imaginez în acea noapte că rămân doar eu cu avionul și cu lumea care era de obicei în jurul unui zbor. Mi-am făcut ‘filmul zborului’ de când am ajuns la avion și până am coborât din el și am scos din peisaj orice și pe oricine nu avea legătură cu zborul, a povestit Simona Maierean într-un interviu pentru redbull.com.

Trebuie precizat că viteza supersonică reprezintă orice viteză care o depășește pe cea a sunetului (Mach 1). Cu alte cuvinte, peste 343 m/s sau 1.235 km/h în aer. În anul 2007, Simona a fost avansată la gradul de sublocotenent, iar lucrurile au avansat rapid. În anul 2020, tânăra româncă fusese ridicată deja la gradul de locotenent-comandant.

Simona a mai doborât un record și a intrat în istoria aviației europene când a devenit prima femeie din Europa care a obținut cea mai înaltă certificare posibilă: comandant de aeronave al Grupului Strategic de Transport Aerian din cadrul Strategic Aircraft. Drept urmare, ea a renunțat la avioanele de vânătoare pentru cele cargo. Cu toate acestea, ea recunoscut că nu ar refuza niciodată să piloteze o aeronavă F-16, F-18 sau Mig-29 OVT.

Simona Maierean a dovedit că orice este posibil în viață atunci când îți dorești cu adevărat și este un exemplu pentru tinerii care vor să urmeze o carieră în domeniul aviației.

Foto: redbull.com

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot