Prima călătorie a Mariței, prima navă cu pavilion românesc. De ce se chema Marița?

20.12.2021
Prima călătorie a Mariței, prima navă cu pavilion românesc. De ce se chema Marița?

Ca oriunde în lume, navigația a reprezentat o parte importantă a ariei geografice românești, țară înconjurată de Carpați, Dunăre și Marea Neagră. De-a lungul istoriei, Dunărea și Marea Neagră au fost o atracție aparte pentru marinari, care au folosit diferite bărci banale și mai târziu nave cu abur.

În toamna anul 1834, a plecat de la Giurgiu, Marița, prima navă cu pavilion românesc. Acesta era un velier tip bric și avea o capacitate de 115 tone, iar armator a fost hatmanul Alexandru Vilara.

Marița, prima navă cu pavilion românesc

Numele navei a fost dat după soţia Principelui Gheorghe Bibescu, domnița Mariţa. Potrivit adevarul.ro, această informație se regăsește în cartea scrisă de Corina Apostoleanu şi Constantin Cumpănă, „O flotă pierdută”.

La 10 septembrie 1834, proprietarul navei, Alexandru Vilara, l-a anunțat pe domnitorul Alexandru Ghica că va lansa la apă prima navă cu pavilion românesc.

„Această corabie, acum, cu blagoslovenia Înălţimii Voastre, s-a aruncat în apele Dunării, să desăvârşeşte din toate trebuincioasele, să împodobeşte şi cu bandiera cea privilegiată, hărăzită românilor prin făcătoarele de bine mijlociri ale Măriei Voastre şi, în puţinele zile, va fi în stare ca să facă şi o plutire pe mare”, potrivit sursei mai sus menționate.

În acel moment, culorile stegului erau dispuse orizonta, însă roșu era în partea de sus a pavilionului. Doi ani mai târziu, autoritățile municipiului Brăila au propus Ministerului Afacerilor Externe ca pavilionul să aibă culorile tricolorului dispuse orizontal de sus în jos, începând cu roșu, galben și albastru.

Primul său drum a fost anevoios. Corabia fusese încăcată cu 300 kilograme de grâu, iar cele două furtuni prin care a trecut au condus la deteriorarea ei rapidă. Echipajul a fost nevoit să arunce întreaga încărcătură pentru a se salva.

În vara anului 1835, Marița a intrat pe tărâm românesc, însă avea velele rupte și multe avarii. Corabia a plecat de la Sulina la Brăila, iar acolo au fost predate pavilionul şi Jurnalul de bord. Acestea sunt păstrate în Arhiva țării.

Potrivit documentelor istorice, Marița a fost prima navă care a purtat pavilionul Ţării Româneşti pe Dunăre şi Marea Neagră, până la Constantinopol, după sute de ani de dominație otomană.

Foto: Adevărul.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot