Prima călătorie a Mariței, prima navă cu pavilion românesc. De ce se chema Marița?

20.12.2021
Prima călătorie a Mariței, prima navă cu pavilion românesc. De ce se chema Marița?

Ca oriunde în lume, navigația a reprezentat o parte importantă a ariei geografice românești, țară înconjurată de Carpați, Dunăre și Marea Neagră. De-a lungul istoriei, Dunărea și Marea Neagră au fost o atracție aparte pentru marinari, care au folosit diferite bărci banale și mai târziu nave cu abur.

În toamna anul 1834, a plecat de la Giurgiu, Marița, prima navă cu pavilion românesc. Acesta era un velier tip bric și avea o capacitate de 115 tone, iar armator a fost hatmanul Alexandru Vilara.

Marița, prima navă cu pavilion românesc

Numele navei a fost dat după soţia Principelui Gheorghe Bibescu, domnița Mariţa. Potrivit adevarul.ro, această informație se regăsește în cartea scrisă de Corina Apostoleanu şi Constantin Cumpănă, „O flotă pierdută”.

La 10 septembrie 1834, proprietarul navei, Alexandru Vilara, l-a anunțat pe domnitorul Alexandru Ghica că va lansa la apă prima navă cu pavilion românesc.

„Această corabie, acum, cu blagoslovenia Înălţimii Voastre, s-a aruncat în apele Dunării, să desăvârşeşte din toate trebuincioasele, să împodobeşte şi cu bandiera cea privilegiată, hărăzită românilor prin făcătoarele de bine mijlociri ale Măriei Voastre şi, în puţinele zile, va fi în stare ca să facă şi o plutire pe mare”, potrivit sursei mai sus menționate.

În acel moment, culorile stegului erau dispuse orizonta, însă roșu era în partea de sus a pavilionului. Doi ani mai târziu, autoritățile municipiului Brăila au propus Ministerului Afacerilor Externe ca pavilionul să aibă culorile tricolorului dispuse orizontal de sus în jos, începând cu roșu, galben și albastru.

Primul său drum a fost anevoios. Corabia fusese încăcată cu 300 kilograme de grâu, iar cele două furtuni prin care a trecut au condus la deteriorarea ei rapidă. Echipajul a fost nevoit să arunce întreaga încărcătură pentru a se salva.

În vara anului 1835, Marița a intrat pe tărâm românesc, însă avea velele rupte și multe avarii. Corabia a plecat de la Sulina la Brăila, iar acolo au fost predate pavilionul şi Jurnalul de bord. Acestea sunt păstrate în Arhiva țării.

Potrivit documentelor istorice, Marița a fost prima navă care a purtat pavilionul Ţării Româneşti pe Dunăre şi Marea Neagră, până la Constantinopol, după sute de ani de dominație otomană.

Foto: Adevărul.ro

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot