Povestea primului student de culoare admis la Universitatea Oklahoma

16.08.2021
Povestea primului student de culoare admis la Universitatea Oklahoma

Educația este cheia pentru a scăpa de toate problemele, iar dacă vrei să crești și să ai succes trebuie să fii educat. Un student american s-a ghidat după acest principiu și… a reușit! George W. McLaurin, un nume care, aparent, nu spune nimic, dar care înseamnă enorm pentru istoria Statelor Unite ale Americii și nu numai.

Acesta a devenit la 14 octombrie 1948 primul student de culoare care a fost admis la Universitatea din Oklahoma, ca urmare a unei hotărâri date de Curtea Supremă de Justiție a SUA prin care a fost interzisă segregarea rasială în educație.

Un student între alți 12.173 de studenți 

Asta a devenit McLaurin în acea zi de 14 octombrie. A fost un moment plin de speranță pentru el deoarece devenea primul student de culoare al unei instituții de învățământ superior rezeervată exclusiv albilor.

Este o zi fericită din viața mea. Dacă lucrurile vor continua astfel, cred că totul va fi în regulă – George W. McLaurin

Misiunea lui nu a fost una deloc ușoară. Prima lui solicitare de înscriere la Unversitatea Oklahoma fusese respinsă mai devreme în același an din cauza culorii sale.

McLaurin a dat în judecată instituția și, la 29 septembrie 1948, Curtea Supremă de Justiție a SUA i-a dat în primă instanță câștig de cauză.

Justiția i-a dat dreptate studentului McLaurin

Drept urmare, s-a putut înscrie la universitate, însă calvarul abia începea. La fiecare curs, George era nevoit să stea retras, într-un colț, departe de colegii săi albi. Peste tot unde mergea era izolat de ceilalți studenți.

Unii colegi mă priveau ca și cum aș fi fost un animal. Nici unul nu se uita la mine și nici nu mi-a adresat vreun cuvânt. Profesorii păreau că nici măcar nu observă că sunt acolo. De câte ori le adresam câte o întrebare, se făceau că nu mă aud. Mai târziu, însă, ei au început să mă caute ca să le dau explicații și să le clarific nelămuririle – George W. McLaurinRevista Sooner.

Mai târziu, și alți studenți afro-americani au fost admiși în repsectiva instituție de învățământ, însă au trecut prin același calvar ca McLaurin. La cursuri erau nevoiți să asiste din alte săli de clasă, în timp ce la biblioteci, cafenele și, chiar, în toalete continuau să fie izolați de studenții albi.

Victoria finală avea să vină în 1950 atunci când Curtea Supremă de Justiție a SUA a dat sentința finală în cazul McLaurin v. Oklahoma State Regents prin care Universitatea Oklahoma era obligată să elimine definitiv segregarea rasială și să trateze în mod egal studenții albi și pe cei de culoare.

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot