Povestea primului student de culoare admis la Universitatea Oklahoma

16.08.2021
Povestea primului student de culoare admis la Universitatea Oklahoma

Educația este cheia pentru a scăpa de toate problemele, iar dacă vrei să crești și să ai succes trebuie să fii educat. Un student american s-a ghidat după acest principiu și… a reușit! George W. McLaurin, un nume care, aparent, nu spune nimic, dar care înseamnă enorm pentru istoria Statelor Unite ale Americii și nu numai.

Acesta a devenit la 14 octombrie 1948 primul student de culoare care a fost admis la Universitatea din Oklahoma, ca urmare a unei hotărâri date de Curtea Supremă de Justiție a SUA prin care a fost interzisă segregarea rasială în educație.

Un student între alți 12.173 de studenți 

Asta a devenit McLaurin în acea zi de 14 octombrie. A fost un moment plin de speranță pentru el deoarece devenea primul student de culoare al unei instituții de învățământ superior rezeervată exclusiv albilor.

Este o zi fericită din viața mea. Dacă lucrurile vor continua astfel, cred că totul va fi în regulă – George W. McLaurin

Misiunea lui nu a fost una deloc ușoară. Prima lui solicitare de înscriere la Unversitatea Oklahoma fusese respinsă mai devreme în același an din cauza culorii sale.

McLaurin a dat în judecată instituția și, la 29 septembrie 1948, Curtea Supremă de Justiție a SUA i-a dat în primă instanță câștig de cauză.

Justiția i-a dat dreptate studentului McLaurin

Drept urmare, s-a putut înscrie la universitate, însă calvarul abia începea. La fiecare curs, George era nevoit să stea retras, într-un colț, departe de colegii săi albi. Peste tot unde mergea era izolat de ceilalți studenți.

Unii colegi mă priveau ca și cum aș fi fost un animal. Nici unul nu se uita la mine și nici nu mi-a adresat vreun cuvânt. Profesorii păreau că nici măcar nu observă că sunt acolo. De câte ori le adresam câte o întrebare, se făceau că nu mă aud. Mai târziu, însă, ei au început să mă caute ca să le dau explicații și să le clarific nelămuririle – George W. McLaurinRevista Sooner.

Mai târziu, și alți studenți afro-americani au fost admiși în repsectiva instituție de învățământ, însă au trecut prin același calvar ca McLaurin. La cursuri erau nevoiți să asiste din alte săli de clasă, în timp ce la biblioteci, cafenele și, chiar, în toalete continuau să fie izolați de studenții albi.

Victoria finală avea să vină în 1950 atunci când Curtea Supremă de Justiție a SUA a dat sentința finală în cazul McLaurin v. Oklahoma State Regents prin care Universitatea Oklahoma era obligată să elimine definitiv segregarea rasială și să trateze în mod egal studenții albi și pe cei de culoare.

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot