Povestea lui Freddie Mercury, o legendă rock. Cum a lucrat la un magazin second-hand și de ce a plecat din Zanzibar?

10.08.2022
Povestea lui Freddie Mercury, o legendă rock. Cum a lucrat la un magazin second-hand și de ce a plecat din Zanzibar?

„We will rock you”, „We are the Champions”, „Bohemian Rhapsody” sunt doar câteva dintre melodiile care încă sunt difuzate la radio și în ziua de astăzi. Pe cât de iubite sunt aceste hituri, pe atât de măreț a fost omul din spatele acestora.

Viața și cariera lui Freddie Mercury

Farrokh Bomi Bulsara (cel pe care toată lumea îl cunoaște sub numele de Freddi Mercury) s-a născut pe 5 septembrie 1946 în Zanzibar, într-o familie de origine parsi. Farrokh Bulsara a avut prima interacțiune cu muzica la șapte ani, atunci când a început să studieze pianul. Un an mai târziu, el a fost trimis la un internat britanic localizat în Panchgani iar de acolo a primit și porecla „Freddie”.

Freddie s-a mutat împreună cu părinții și sora lui, Kashmira, în Anglia în 1964,  pentru a scăpa de revoluția din Zanzibar ce tocmai izbucnise. În acea perioadă, viitorul star rock studia arta la West Thames College și lucra la aeroportul din Heathrow, pe post de hamal. Când a absolvit colegiul, Freddie a continuat să lucreze pe aeroport și, în plus, vindea haine second-hand împreună cu Roger Taylor, viitorul său coleg de trupă. Viitorul solist de la „Queen” locuia împreună cu Roger Taylor și Brian May la începutul anului 1969.

Cum s-a născut trupa „Queen”?

Înainte de „Queen” a fost trupa „Smile”, formată din Brian May, Roger Taylor și Tim Staffel, solistul de pe atunci. Acesta din urmă a părăsit trupa în 1969 iar în 1970, Freddie a pus bazele formației „Queen” cunoscută până în ziua de astăzi. Acela a fost și anul în care el și-a schimbat numele legal în Freddie Mercury. În anul 1971 li s-a alăturat bateristul John Deacon iar astfel, formația a devenit completă.

Numele trupei a fost ales de Freddie, fără se consulte cu restul colegilor săi. Aceștia știau că nu aveau rost să protesteze, mai ales pentru că numele se potrivea cu felul de a fi a lui Freddie: impunător, extravagant și puternic. Designul pentru logo l-a făcut tot Mercury în 1972: un Q în centru și înconjurat de simbolurile zodiace ale membrilor trupei.

Mary Austin, singura persoană în care Freddie avea încredere

Deși Freddie Mercury era mereu înconjurat de oameni care-l admirau, el avea o singură persoană în care știa că putea avea încredere: fosta sa logodnică, Mary Austin. Cei doi s-au cunoscut atunci când Mary avea 19 ani iar Freddie 24. Tânara lucra într-un magazin de haine elegante din Londra și norocul a făcut ca într-o zi să intre viitorul său logodnic. Cei doi au fost împreună șase ani, dar au rămas prieteni foarte buni până la moartea artistului, el spunând mereu despre Mary că era „iubirea vieții lui”. 

Cum a vândut managerul lui Freddie o poveste despre el presei

Freddie a recunoscut că este bisexual spre finalul relației sale cu Mary. Se zvonea pe atunci că el a avut o relație cu Paul Prenter, managerul său, care de fapt l-a șantajat cu această informație. După o ceartă dintre cei doi, Paul Prenter a fost concediat iar acesta a vândut presei povești despre numeroși amanți ai solistului. Din cauza acestei întâmplări, Prenter a fost numit un „Iuda” pentru Freddie.

Boala care i-a adus sfârșitul artistului

În 1987, Freddie a fost diagnosticat de către medici cu virusul HIV, care începuse să facă deja victime. Deși a fost diagnosticat din timp, artistul a făcut o declarație publică doar cu o zi înainte să-și piardă viața. În ciuda bolii sale, Freddie continua să înregistreze melodii și să filmeze videoclipuri, „These Are the Days of Our Lives” fiind ultimul.

Freddie Mercury a încetat din viață la 5 noiembrie 1991, alături fiindu-i Jim Hutton, cel care i-a fost partener timp de șapte ani. Cenușa lui Freddie a fost împrăștiată într-un loc secret, pe care doar Mary Austin îl cunoaște. Un film bazat pe viața lui a fost lansat în 2018, intitulat „Bohemian Rhapsody”, cu Rami Malek în rolul principal.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
Burgerii sunt apreciați și consumați de foarte mulți oameni. Acest preparat culinar poate fi savurat cu ușurință mai peste tot, fiindcă este o mâncare de tip fast-food. Din păcate, burgerii... citește tot
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
Zidul Berlinului, care timp de decenii a divizat nu doar un oraș, ci o țară întreagă, a căzut în noiembrie 1989. Evenimentul a fost unul istoric și a demonstrat responsabilitatea și... citește tot