Povestea falsă din spatele unei fotografii! De ce interpretarea unei haite de lupi e un fake-news?

12.12.2021
Povestea falsă din spatele unei fotografii! De ce interpretarea unei haite de lupi e un fake-news?

Una dintre cele mai apreciate fotografii din mediul online din ultimii ani este cea în care apar niște lupi care merg în șir indian prin zăpadă. În jurul acestei imagini s-a construit povestea care a mișcat întreaga planetă.

Iată despre ce este vorba:

„O haită de lupi. Primii trei sunt bătrâni sau bolnavi. Ei dau ritmul întregului grup. Dacă ar fi fost invers, ar rămâne în urmă, pierzând contactul cu haita. În cazul unui atac, ei ar fi sacrificați.

Apoi vin cei puternici, linia frontului. În centru se află restul membrilor haitei, apoi iar câțiva lupi puternici. Ultimul este singur, alfa. El controlează totul din spate. În acea poziție, el poate vedea totul și poate decide direcția. El vede tot grupul. Haita se mișcă în funcție de ritmul celor bătrâni și se ajută reciproc”.

Povestea falsă din jurul lupilor care merg prin zăpadă

De multe ori de-a lungul anilor, reprezentanții Centrului Internațional al Lupilor au fost întrebați dacă această legendă este adevărată.

Nu este adevărată!

Această fotografie a fost făcută în anul 2011 la Wood Buffalo National Park de Chadden Hunter pentru un serial BBC numit Frozen Planet. Legenda, care nu este o interpretare exactă a comportamentului din imagine, a fost adăugată ulterior de o sursă necunoscută.

În fotografie, o haită mare de 25 de lupi călătorește prin zăpada adâncă. Pentru a economisi energie, ei călătoresc în coloană, iar primul lup face poteca. Deplasarea prin zăpadă în acest mod economisește energie. Înțelegând-o din această perspectivă, nu ar avea sens să-i avem în față pe cei mai bătrâni și mai slabi, deoarece aceștia ar trebui să folosească cea mai mare energie pentru a deschide calea grupului.

Mersul prin zăpadă nu este deloc ușor. Un om bătrân sau un om bolnav nu ar avea puterea necesară să răzbată prin nămeți pentru a face o cărare. Același lucru este valabil și pentru lupi.

Lupul din spate a rămas pur și simplu în urma restului grupului din motive necunoscute și nu are legătură cu statutul. Este posibil ca lupul să se fi oprit să investigheze ceva sau să fie compromis într-un fel și are probleme să țină pasul.

Foto: Chadden Hunter – Frozen Planet – BBC

 

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot