Povestea falsă din spatele unei fotografii! De ce interpretarea unei haite de lupi e un fake-news?

12.12.2021
Povestea falsă din spatele unei fotografii! De ce interpretarea unei haite de lupi e un fake-news?

Una dintre cele mai apreciate fotografii din mediul online din ultimii ani este cea în care apar niște lupi care merg în șir indian prin zăpadă. În jurul acestei imagini s-a construit povestea care a mișcat întreaga planetă.

Iată despre ce este vorba:

„O haită de lupi. Primii trei sunt bătrâni sau bolnavi. Ei dau ritmul întregului grup. Dacă ar fi fost invers, ar rămâne în urmă, pierzând contactul cu haita. În cazul unui atac, ei ar fi sacrificați.

Apoi vin cei puternici, linia frontului. În centru se află restul membrilor haitei, apoi iar câțiva lupi puternici. Ultimul este singur, alfa. El controlează totul din spate. În acea poziție, el poate vedea totul și poate decide direcția. El vede tot grupul. Haita se mișcă în funcție de ritmul celor bătrâni și se ajută reciproc”.

Povestea falsă din jurul lupilor care merg prin zăpadă

De multe ori de-a lungul anilor, reprezentanții Centrului Internațional al Lupilor au fost întrebați dacă această legendă este adevărată.

Nu este adevărată!

Această fotografie a fost făcută în anul 2011 la Wood Buffalo National Park de Chadden Hunter pentru un serial BBC numit Frozen Planet. Legenda, care nu este o interpretare exactă a comportamentului din imagine, a fost adăugată ulterior de o sursă necunoscută.

În fotografie, o haită mare de 25 de lupi călătorește prin zăpada adâncă. Pentru a economisi energie, ei călătoresc în coloană, iar primul lup face poteca. Deplasarea prin zăpadă în acest mod economisește energie. Înțelegând-o din această perspectivă, nu ar avea sens să-i avem în față pe cei mai bătrâni și mai slabi, deoarece aceștia ar trebui să folosească cea mai mare energie pentru a deschide calea grupului.

Mersul prin zăpadă nu este deloc ușor. Un om bătrân sau un om bolnav nu ar avea puterea necesară să răzbată prin nămeți pentru a face o cărare. Același lucru este valabil și pentru lupi.

Lupul din spate a rămas pur și simplu în urma restului grupului din motive necunoscute și nu are legătură cu statutul. Este posibil ca lupul să se fi oprit să investigheze ceva sau să fie compromis într-un fel și are probleme să țină pasul.

Foto: Chadden Hunter – Frozen Planet – BBC

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising