Este adevărat că lupul are un singur partener toată viața?

25.01.2021
Este adevărat că lupul are un singur partener toată viața?

Lupul este unul dintre animalele care se aseamănă în multe aspecte cu omul. Comportamentul acestuia îi denotă caracterul, fiind un animal care se împerechează pe viață. Ba mai mult, asemeni oamenilor, acest animal își ajută și respectă părinții. Lupul face parte din familia Canidae, alături de câine, vulpe, șacal și enot.

Câte specii de lupi sunt?

Lupii se găsesc în întreaga emisferă nordică, fiind capabili să se adapteze diferitelor condiții de viață. Acesta nu este mofturos și se hrănește cu ce întâlnește: insecte, rozătoare, animale mici precum iepurele sau animale mai mari, cum este elanul, bizonul sau boul moscat. Când foamea este mare și nu găsește nimic de mâncare, lupul devine ierbivor și poate manca chiar și scoarță de copac.

Așa arată lupul cenușiu

Potrivit specialiștilor, există două mari specii de lupi: lupul cenușiu (Canis lupus) și lupul roșu (Canis rufus). În cadrul acestor specii se găsesc mai multe subspecii: lupul arctic (C. l. arctos), lupul nord-american (C. l. lycaon), lupul de șes (C. l. campestris) și lupul obișnuit (C. l. lupus).

Așa arată lupul roșu

Ce caracteristici are lupul?

Lupul seamănă foarte mult cu câinele, numai că este mai mare. Animalul este destul de robust și suplu, având o lungime de aproximativ 1,5 metri, la care se adaugă o coadă de până la 0,8 metri. Greutatea este variabilă, între 30 și 50 kg, iar în unele cazuri ajunge și la 70 kg.

Când pleacă după hrană, lupii pot parcurge și 100 de kilometri. Performanțele lor fizice sunt impresionante. Viteza de alergare poate depăși 60 km/oră, iar simțurile sunt extraordinare. Mirosul este fin, auzul și văzul sunt de-a dreptul excepționale.

Lupii trăiesc în haite și în perioada februarie-martie se împerechează. Relația este una monogamă și din ea rezultă 4-6 pui. La naștere sunt orbi pentru aproximativ două săptămâni.

Curiozități despre lupi

Foto: Wikipedia și infoanimale.net

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot