Este adevărat că lupul are un singur partener toată viața?

25.01.2021
Este adevărat că lupul are un singur partener toată viața?

Lupul este unul dintre animalele care se aseamănă în multe aspecte cu omul. Comportamentul acestuia îi denotă caracterul, fiind un animal care se împerechează pe viață. Ba mai mult, asemeni oamenilor, acest animal își ajută și respectă părinții. Lupul face parte din familia Canidae, alături de câine, vulpe, șacal și enot.

Câte specii de lupi sunt?

Lupii se găsesc în întreaga emisferă nordică, fiind capabili să se adapteze diferitelor condiții de viață. Acesta nu este mofturos și se hrănește cu ce întâlnește: insecte, rozătoare, animale mici precum iepurele sau animale mai mari, cum este elanul, bizonul sau boul moscat. Când foamea este mare și nu găsește nimic de mâncare, lupul devine ierbivor și poate manca chiar și scoarță de copac.

Așa arată lupul cenușiu

Potrivit specialiștilor, există două mari specii de lupi: lupul cenușiu (Canis lupus) și lupul roșu (Canis rufus). În cadrul acestor specii se găsesc mai multe subspecii: lupul arctic (C. l. arctos), lupul nord-american (C. l. lycaon), lupul de șes (C. l. campestris) și lupul obișnuit (C. l. lupus).

Așa arată lupul roșu

Ce caracteristici are lupul?

Lupul seamănă foarte mult cu câinele, numai că este mai mare. Animalul este destul de robust și suplu, având o lungime de aproximativ 1,5 metri, la care se adaugă o coadă de până la 0,8 metri. Greutatea este variabilă, între 30 și 50 kg, iar în unele cazuri ajunge și la 70 kg.

Când pleacă după hrană, lupii pot parcurge și 100 de kilometri. Performanțele lor fizice sunt impresionante. Viteza de alergare poate depăși 60 km/oră, iar simțurile sunt extraordinare. Mirosul este fin, auzul și văzul sunt de-a dreptul excepționale.

Lupii trăiesc în haite și în perioada februarie-martie se împerechează. Relația este una monogamă și din ea rezultă 4-6 pui. La naștere sunt orbi pentru aproximativ două săptămâni.

Curiozități despre lupi

Foto: Wikipedia și infoanimale.net

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot