Povestea fabuloasă de viață a mamei lui Mihai Eminescu. Cine a fost Raluca Eminovici?

22.09.2023
Povestea fabuloasă de viață a mamei lui Mihai Eminescu. Cine a fost Raluca Eminovici?

Despre Mihai Eminescu s-au scris milioane de rânduri, viața celui mai mare poet român din toate timpurile fiind analizată din toate unghiurile. În ceea ce o privește pe mama lui, Raluca Eminovici, născută Iurașcu, soarta a făcut ca nici aceasta să nu aibă un destin liniștit.

Viața plină de chin a mamei lui Mihai Eminescu

Mama lui Mihai Eminescu a fost o fire blândă, evlavioasă, care din păcate a trebuit să suporte tot felul de umilințe și bătăi din partea soțului, tatăl marelui poet, Gheorghe Eminovici. Se spune că Mihai ar fi moștenit talentul literar și firea boemă de la mama lui.

Raluca Eminovici, pe numele său la naștere Rareșa Iurașcu, a fost fata lui Vasile Iurașcu, un boier din Joldești, în prezent un sat din comuna Vorona, județul Botoșani. Ea a venit pe lume în anul 1816 și a fost alintată de tatăl ei Raluca sau Ralu, iar în felul acesta așa i-a rămas numele.

Istoricii nu au reușit să afle ce educație a primit tânăra Raluca, însă în anul 1840 aceasta s-a căsătorit cu Gheorghe Eminovici. Cei doi au stat o perioadă la Joldești, în prejma conacului părinților fetei, iar ulterior au plecat la Botoșani.

După ce l-a născut pe Mihai Eminescu, Raluca Eminovici s-a mutat cu familia pe moșia de la Ipotești, administrată de soțul său. Cuplul Eminovici a avut împreună 11 copii, dintre care au supraviețuit doar șapte.

Femeia nu a avut o căsnicie liniștită, soțul ei fiind o fire autoritară și violentă. Raluca își găsea liniștea la biserica din sat, pe care o construise din zestrea de la nuntă.

Pe lângă un bărbat așa de întărâtat în ideile lui și cu atâta violență, autoritar, femeia nu putea fi decât o ființă supusă și blândă, mângâindu-se cu copiii și îngenunchind pe la icoane, a scris George Călinescu în lucrarea sa „Viața și opera lui Mihai Eminescu.

Cu toate că a fost mai mereu nefericită, femeia și-a iubit copiii până la ultima suflare. De altfel, tragediile din familie și-au pus amprenta asupra sănătății ei, mai ales după moartea celor doi fii mai mari, Șerban și Iorgu, unul după altul. Raluca Eminovici s-a îmbolnăvit de cancer, boală care i-a fost fatală în anul 1876.

La desele supărări ce se vor fi ivit din pricina firii violente a lui Eminovici și a pedagogiei sale sumare, s-a adăugat pierderea unora din copii și mai ales a doi din cei mai mari (Șerban și Iorgu), morți în plină vigoare bărbătească, aproape unul după altul. Aceasta trebuie să fie și pricina boalei sale (cancerul) și a morții întâmplate curând după moartea băiatului mai mare, Șerban (13 august 1876). Copiii o iubeau mai mult decât pe tată, pentru că, blândă și miloasă, îi apăra și îi ascundea de vajnica mânie pedagogică a acestuia, preciza George Călinescu, potrivit adevarul.ro.

Raluca Eminovici a decedat pe când Mihai Eminescu avea 26 de ani. Poetul a avut o relație specială cu mama lui, fiind ființa pe care a iubit-o cel mai mult.

Când clopotul sunat-au, plângea a lui aramă / Și rătăcit la minte strigat-am: unde ești, mamă? / Priveam în fundul gropii și lacrimi curgeau râu / Din ochii mei nevrednici pe negrul ei sicriu, sunt câteva dintre versurile dedicate de Mihai Eminescu mamei sale.

Foto: Fanatik.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot