Povestea clădirii de pe bancnota de 500 de lei

10.12.2021
Povestea clădirii de pe bancnota de 500 de lei

Cea mai mare bancnotă din România, cea de 500 de lei, are culoarea predominantă gri, iar pe față poate fi văzut Mihai Eminescu, în timp ce pe spate pot fi observate o pagină din ziarul Timpul, un tei şi clădirea Bibliotecii din Iaşi.

Impresionanta construcție a fost aleasă să fie postată pe cea mai mare bancnotă din România, fiindcă are o istorie bogată și o legătură cu poetul Mihai Eminescu, care este postat pe fața bancnotei. În prezent, clădirea adăpostește Biblioteca Centrală Universitară din Iași, care este cea mai veche bibliotecă universitară din România.

Cum a fost construită clădirea care adăpostește Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”?

Actuala clădire a fost ridicată între anii 1930-1934, în stil neoclasic și adăpostea, la început, sediul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” și biblioteca acesteia. După cel de-Al Doilea Război Mondial, când regimul politic în România a fost schimbat și comuniștii au ajuns la putere, s-a decis naționalizarea clădirii și mutarea în ea a bibliotecii Universității. Drept urmare, fondurile celor două biblioteci existente în clădire au fost unite și a fost creată Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

Arhitectul care a proiectat clădirea se numește Constantin Iotzu, iar inginerul Emil Prager a supravegheat lucrările. Construcția are o fațadă realizată în piatră masivă de Rusciuk, iar la etaj se află un balcon cu coloane ionice.

Proiectul inițial prevedea amplasarea în golurile dintre coloanele fațadei sau între coloanele aparente din interior a patru grupuri statuare: Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun (sculptor Ioan Iordănescu), Mihai Viteazul și Ferdinand (sculptor Mihai Onofrei), Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir (de Ion Jalea), Ștefan cel Mare și Carol I (Ion Dimitriu-Bârlad și I. Iordănescu). Îndoielile privind capacitatea de rezistență a clădirii au determinat ca, în final, statuile voievozilor să fie amplasate în parcul de lângă clădire, spre strada Păcurari, potrivit Wikipedia.org.

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

Biblioteca Centrală Universitară din Iași este una dintre cele mai importante biblioteci din țară, fiindcă înglobează fonduri care au aparţinut, de-a lungul timpului, academiilor domnești, cea mai veche fiind Academia Vasiliană, de la 1640. Din anul 2015, clădirea se află pe lista monumentelor istorice din județul Iași, având codul de clasificare IS-II-m-B-03964.

Biblioteca a fost înființată în anul 1860 și a strâns, de-a lungul timpului, peste 2.441.860 de unități bibliografice. Aici pot fi găsite manuscrise și cărți vechi, rare, unele semnate chiar de personalități celebre ale culturii românești, precum Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Bogdan Petriceicu Haşdeu etc.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot