Povestea clădirii de pe bancnota de 500 de lei

10.12.2021
Povestea clădirii de pe bancnota de 500 de lei

Cea mai mare bancnotă din România, cea de 500 de lei, are culoarea predominantă gri, iar pe față poate fi văzut Mihai Eminescu, în timp ce pe spate pot fi observate o pagină din ziarul Timpul, un tei şi clădirea Bibliotecii din Iaşi.

Impresionanta construcție a fost aleasă să fie postată pe cea mai mare bancnotă din România, fiindcă are o istorie bogată și o legătură cu poetul Mihai Eminescu, care este postat pe fața bancnotei. În prezent, clădirea adăpostește Biblioteca Centrală Universitară din Iași, care este cea mai veche bibliotecă universitară din România.

Cum a fost construită clădirea care adăpostește Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”?

Actuala clădire a fost ridicată între anii 1930-1934, în stil neoclasic și adăpostea, la început, sediul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” și biblioteca acesteia. După cel de-Al Doilea Război Mondial, când regimul politic în România a fost schimbat și comuniștii au ajuns la putere, s-a decis naționalizarea clădirii și mutarea în ea a bibliotecii Universității. Drept urmare, fondurile celor două biblioteci existente în clădire au fost unite și a fost creată Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

Arhitectul care a proiectat clădirea se numește Constantin Iotzu, iar inginerul Emil Prager a supravegheat lucrările. Construcția are o fațadă realizată în piatră masivă de Rusciuk, iar la etaj se află un balcon cu coloane ionice.

Proiectul inițial prevedea amplasarea în golurile dintre coloanele fațadei sau între coloanele aparente din interior a patru grupuri statuare: Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun (sculptor Ioan Iordănescu), Mihai Viteazul și Ferdinand (sculptor Mihai Onofrei), Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir (de Ion Jalea), Ștefan cel Mare și Carol I (Ion Dimitriu-Bârlad și I. Iordănescu). Îndoielile privind capacitatea de rezistență a clădirii au determinat ca, în final, statuile voievozilor să fie amplasate în parcul de lângă clădire, spre strada Păcurari, potrivit Wikipedia.org.

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

Biblioteca Centrală Universitară din Iași este una dintre cele mai importante biblioteci din țară, fiindcă înglobează fonduri care au aparţinut, de-a lungul timpului, academiilor domnești, cea mai veche fiind Academia Vasiliană, de la 1640. Din anul 2015, clădirea se află pe lista monumentelor istorice din județul Iași, având codul de clasificare IS-II-m-B-03964.

Biblioteca a fost înființată în anul 1860 și a strâns, de-a lungul timpului, peste 2.441.860 de unități bibliografice. Aici pot fi găsite manuscrise și cărți vechi, rare, unele semnate chiar de personalități celebre ale culturii românești, precum Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Bogdan Petriceicu Haşdeu etc.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot