Povestea clădirii de pe bancnota de 500 de lei

10.12.2021
Povestea clădirii de pe bancnota de 500 de lei

Cea mai mare bancnotă din România, cea de 500 de lei, are culoarea predominantă gri, iar pe față poate fi văzut Mihai Eminescu, în timp ce pe spate pot fi observate o pagină din ziarul Timpul, un tei şi clădirea Bibliotecii din Iaşi.

Impresionanta construcție a fost aleasă să fie postată pe cea mai mare bancnotă din România, fiindcă are o istorie bogată și o legătură cu poetul Mihai Eminescu, care este postat pe fața bancnotei. În prezent, clădirea adăpostește Biblioteca Centrală Universitară din Iași, care este cea mai veche bibliotecă universitară din România.

Cum a fost construită clădirea care adăpostește Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”?

Actuala clădire a fost ridicată între anii 1930-1934, în stil neoclasic și adăpostea, la început, sediul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” și biblioteca acesteia. După cel de-Al Doilea Război Mondial, când regimul politic în România a fost schimbat și comuniștii au ajuns la putere, s-a decis naționalizarea clădirii și mutarea în ea a bibliotecii Universității. Drept urmare, fondurile celor două biblioteci existente în clădire au fost unite și a fost creată Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

Arhitectul care a proiectat clădirea se numește Constantin Iotzu, iar inginerul Emil Prager a supravegheat lucrările. Construcția are o fațadă realizată în piatră masivă de Rusciuk, iar la etaj se află un balcon cu coloane ionice.

Proiectul inițial prevedea amplasarea în golurile dintre coloanele fațadei sau între coloanele aparente din interior a patru grupuri statuare: Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun (sculptor Ioan Iordănescu), Mihai Viteazul și Ferdinand (sculptor Mihai Onofrei), Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir (de Ion Jalea), Ștefan cel Mare și Carol I (Ion Dimitriu-Bârlad și I. Iordănescu). Îndoielile privind capacitatea de rezistență a clădirii au determinat ca, în final, statuile voievozilor să fie amplasate în parcul de lângă clădire, spre strada Păcurari, potrivit Wikipedia.org.

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

Biblioteca Centrală Universitară din Iași este una dintre cele mai importante biblioteci din țară, fiindcă înglobează fonduri care au aparţinut, de-a lungul timpului, academiilor domnești, cea mai veche fiind Academia Vasiliană, de la 1640. Din anul 2015, clădirea se află pe lista monumentelor istorice din județul Iași, având codul de clasificare IS-II-m-B-03964.

Biblioteca a fost înființată în anul 1860 și a strâns, de-a lungul timpului, peste 2.441.860 de unități bibliografice. Aici pot fi găsite manuscrise și cărți vechi, rare, unele semnate chiar de personalități celebre ale culturii românești, precum Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Bogdan Petriceicu Haşdeu etc.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot