Poveste din Cadrilater. Cine sunt femeile cu cruce pe frunte?

13.02.2023
Poveste din Cadrilater. Cine sunt femeile cu cruce pe frunte?

România este o țară a multiculturalismului. De-a lungul istoriei, pe teritoriile românești s-au perindat numeroase popoare, unele dintre ele alegând să rămână aici pentru totdeauna. La începutul anilor 1900, în teritorii se aflau italieni, germani, turci, macedoneni sau evrei. Cine sunt femeile cu cruce pe frunte din sudul României și care este povestea lor?

Care este povestea femeilor cu cruce în frunte?

cruce

În secolul anterior, România a avut numeroase teritorii câștigate de pe urma războiului. Unul dintre acesta este Cadrilaterul. La sud-estul țării, apărea noul teritoriu numit Cadrilater, până la orașul Balcic.

Femeile cu cruci tatuate între sprâncene sunt soțiile sau fiicele celor care au colonizat Dobrogea. Guvernul român a adus oameni din inima Balcanilor pentru a pune în valoare teritoriile părăsite de turci și bulgari. Autoritățile au construit anual locuințe noi pentru cei veniți în Cadrilater. Din păstori și locuitori de munte, românii din Macedonia, veniți acasă devin agricultori, stăpâni de pământuri.

Crucea pictată pe frunte reprezenta semn al amintirilor și vieții pierdute din Pind, când frumusețea femeilor erau amenințate de oamenii pașei. Ca să nu mai fie răpite de turci, femeile și-au desenat cruci pe frunte. Opus semilunii musulmane, crucea creștină ținea departe mâinile turcești. Chiar și cele care încă erau răpite, semnul de pe frunte le împiedica trecerea lor la religia musulmană.

Câți aromâni sunt în România?

Aromânii sau machedoni sunt o ramură a populației românești. Numărul exact al lor este greu de estimat datorită căsătoriilor mixte, dar estimările variază între 100.000 și 250.000. Limba nativă este asemănătoare limbii române, derivând din latină și 4 dialecte: fârșirotesc, moscopolean, grămustean și pindean.

Estimările recente arată distribuția poporului aromân astfel:

Astfel că limba română se poate găsi inclusiv în Albania sau Grecia, mulți turiști fiind exaltați când aud variații a limbii materne în străinătate.

Foto: identitatea.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot