Poveste din Cadrilater. Cine sunt femeile cu cruce pe frunte?

13.02.2023
Poveste din Cadrilater. Cine sunt femeile cu cruce pe frunte?

România este o țară a multiculturalismului. De-a lungul istoriei, pe teritoriile românești s-au perindat numeroase popoare, unele dintre ele alegând să rămână aici pentru totdeauna. La începutul anilor 1900, în teritorii se aflau italieni, germani, turci, macedoneni sau evrei. Cine sunt femeile cu cruce pe frunte din sudul României și care este povestea lor?

Care este povestea femeilor cu cruce în frunte?

cruce

În secolul anterior, România a avut numeroase teritorii câștigate de pe urma războiului. Unul dintre acesta este Cadrilaterul. La sud-estul țării, apărea noul teritoriu numit Cadrilater, până la orașul Balcic.

Femeile cu cruci tatuate între sprâncene sunt soțiile sau fiicele celor care au colonizat Dobrogea. Guvernul român a adus oameni din inima Balcanilor pentru a pune în valoare teritoriile părăsite de turci și bulgari. Autoritățile au construit anual locuințe noi pentru cei veniți în Cadrilater. Din păstori și locuitori de munte, românii din Macedonia, veniți acasă devin agricultori, stăpâni de pământuri.

Crucea pictată pe frunte reprezenta semn al amintirilor și vieții pierdute din Pind, când frumusețea femeilor erau amenințate de oamenii pașei. Ca să nu mai fie răpite de turci, femeile și-au desenat cruci pe frunte. Opus semilunii musulmane, crucea creștină ținea departe mâinile turcești. Chiar și cele care încă erau răpite, semnul de pe frunte le împiedica trecerea lor la religia musulmană.

Câți aromâni sunt în România?

Aromânii sau machedoni sunt o ramură a populației românești. Numărul exact al lor este greu de estimat datorită căsătoriilor mixte, dar estimările variază între 100.000 și 250.000. Limba nativă este asemănătoare limbii române, derivând din latină și 4 dialecte: fârșirotesc, moscopolean, grămustean și pindean.

Estimările recente arată distribuția poporului aromân astfel:

Astfel că limba română se poate găsi inclusiv în Albania sau Grecia, mulți turiști fiind exaltați când aud variații a limbii materne în străinătate.

Foto: identitatea.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot