Pesto. Ce este sosul pesto? Totul despre pesto

07.10.2019
Pesto. Ce este sosul pesto? Totul despre pesto

Pesto. Ce este sosul pesto?

În bucătăria europeană, sosul pesto este la mare căutare. Sosul este originar din bucătăria italiană, una dintre cele mai faimoase la nivel mondial. Totuși, din ce este făcut acest sos și de câte feluri este sosul pesto?

Bucătăria italiană conține în portofoliu o varietate mare de sosuri pesto. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:

Care este istoria sosului pesto?

Pesto este un sos 100% italienesc, dar care a fost preluat si reinterpretat și în alte țări. Nu este clar când a fost folosit pentru prima dată sosul pesto. Totuși, prima atestare documentară a unui sos asemănător cu pesto a avut loc în anul 1880. Vorbindu-se despre faimoasa bucătărie italiană, era menționat un sos „battuto al sapore dell’aglio” („zdrobit cu gust de usturoi”) care definea preparatul obținut dintr-un cățel de usturoi, parmezan, brânză sardă, busuioc, toate ingredientele fiind rase și amestecate cu ulei de măsline.

Rețetă sos pesto alla genovese:

Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?

Cum se prepară? Se spală frunzele de busuioc și se usucă. Se zdrobesc mugurii de pin și cățeii de usturoi până când acestea devin o pastă. Apoi se adaugă sarea și frunzele de busuioc puțin câte puțin până acestea devin o pastă. Se adaugă ulterior parmezanul și brânza și se amestecă. La final, se adaugă uleiul de măsilne, puțin câte puțin.

Rețetă sos pesto alla Siciliana:

Cum se prepară? Se spală frunzele de busuioc și roșiile uscate. Se zdrobesc migdalele și usturoiul, iar când capată consisțenta unei creme, se adaugă câteva granule de sare și frunzele de busuioc. Apoi se zdrobesc frunzele de busuioc. Se toacă roșiile uscate la soare în bucățele foarte mici, se adauga brânza sau parmezanul ras și se pasează cu ajutorul unui blender, apoi se pune compoziția peste migdale și usturoi. La final, se pune uleiul de măsline, puțin câte puțin.

Cu ce se servește sosul pesto?

Sosul pesto se servește mai ales cu carne ușoară, așa cum este cea de pește. Totuși, sosul se potrivește și cu anumite preparate pe baza de cartofi sau carne de vită. În Italia, sosul se mănâncă și sub formă de bruschete.

Sos Pesto
Cele mai noi articole
Curiozități despre participarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial
Curiozități despre participarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial
Al Doilea Război Mondial a fost un conflict total, care a durat din anul 1939 până în anul 1945. Războiul a implicat mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de state. Conflictul... citește tot
Prin câte țări trece Dunărea? Care sunt țările pe care le traversează Dunărea?
Prin câte țări trece Dunărea? Care sunt țările pe care le traversează Dunărea?
Europa este plină de râuri. Bătrânul continent are 14 fluvii, iar Dunărea este al doilea cel mai mare după Volga. Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania, sub forma a... citește tot
Cum îl înșela soția Ileana pe Ion Creangă cu un călugăr?
Cum îl înșela soția Ileana pe Ion Creangă cu un călugăr?
Ion Creangă s-a născut pe 1 martie 1837, la Humulești. Viața sa a rămas cunoscută în ochii publicului datorită autobiografiei „Amintiri din copilărie”. Scriitorul a avut o viață grea... citește tot