Pesto. Ce este sosul pesto? Totul despre pesto

07.10.2019
Pesto. Ce este sosul pesto? Totul despre pesto

Pesto. Ce este sosul pesto?

În bucătăria europeană, sosul pesto este la mare căutare. Sosul este originar din bucătăria italiană, una dintre cele mai faimoase la nivel mondial. Totuși, din ce este făcut acest sos și de câte feluri este sosul pesto?

Bucătăria italiană conține în portofoliu o varietate mare de sosuri pesto. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:

Care este istoria sosului pesto?

Pesto este un sos 100% italienesc, dar care a fost preluat si reinterpretat și în alte țări. Nu este clar când a fost folosit pentru prima dată sosul pesto. Totuși, prima atestare documentară a unui sos asemănător cu pesto a avut loc în anul 1880. Vorbindu-se despre faimoasa bucătărie italiană, era menționat un sos „battuto al sapore dell’aglio” („zdrobit cu gust de usturoi”) care definea preparatul obținut dintr-un cățel de usturoi, parmezan, brânză sardă, busuioc, toate ingredientele fiind rase și amestecate cu ulei de măsline.

Rețetă sos pesto alla genovese:

Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?

Cum se prepară? Se spală frunzele de busuioc și se usucă. Se zdrobesc mugurii de pin și cățeii de usturoi până când acestea devin o pastă. Apoi se adaugă sarea și frunzele de busuioc puțin câte puțin până acestea devin o pastă. Se adaugă ulterior parmezanul și brânza și se amestecă. La final, se adaugă uleiul de măsilne, puțin câte puțin.

Rețetă sos pesto alla Siciliana:

Cum se prepară? Se spală frunzele de busuioc și roșiile uscate. Se zdrobesc migdalele și usturoiul, iar când capată consisțenta unei creme, se adaugă câteva granule de sare și frunzele de busuioc. Apoi se zdrobesc frunzele de busuioc. Se toacă roșiile uscate la soare în bucățele foarte mici, se adauga brânza sau parmezanul ras și se pasează cu ajutorul unui blender, apoi se pune compoziția peste migdale și usturoi. La final, se pune uleiul de măsline, puțin câte puțin.

Cu ce se servește sosul pesto?

Sosul pesto se servește mai ales cu carne ușoară, așa cum este cea de pește. Totuși, sosul se potrivește și cu anumite preparate pe baza de cartofi sau carne de vită. În Italia, sosul se mănâncă și sub formă de bruschete.

Sos Pesto
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot