Peste 10 conflicte simultane pe Glob. Ce războaie sunt în desfășurare în toamna anului 2023?

11.10.2023
Peste 10 conflicte simultane pe Glob. Ce războaie sunt în desfășurare în toamna anului 2023?

Războiul este cea mai neagră parte a omenirii. Din rațiuni economice, geografice și religioase, oamenii s-au luptat de-a lungul istoriei. De la conflictele între colonii, armate religioase, suntem în prezent la conflicte militare de amploare în care sunt implicate arme periculoase de distrugere în masă. Ce războaie sunt în desfășurare în 2023?

Ce războaie se poartă în timpul scrierii acestui articol?

războaie

Deși poate suna utopic, timpurile în care ne aflăm acum sunt cele mai pașnice din istorie. Deși, chiar și în prezent, există războaie în diferite colțuri ale lumii, acum câteva sute de ani existau conflicte în fiecare regiune. Acest lucru a fos din cauza faptului că atunci nu existau legi, granițele erau stabilite de cine era mai puternic, iar dorințele de expansiune erau mari.

Concret, înainte de 1945, teritoriul României a fost parte a mai multe conflicte cu alte state, precum Războiul de Independență, cele 2 Războaie Mondiale, Războiul Ruso-Turc, etc. Mai adânc în istorie, regiunile țări noastre au fost prinse la mijlocul imperiilor mari. În aceste meleaguri au călcat armatele Imperiului Otoman, Rus, Austro-Ungar sau Roman.

Revenind în prezent, există mai multe conflicte atât naționale, cât și internaționale pornite din diverse motive. Acestea pot fi de ordin financiar, etnic, religios sau social. Haideți să vedem ce războaie sunt chiar acum în desfășurare:

Lista completă poate fi consultată aici.

Care este topul celor mai puternice state din punct de vedere militar?

Deși majoritatea statelor dezvoltate își redirecționează un anumit procent din venituri în armată, există unele state mai puternice decât altele. Acest lucru se datorează diferențelor de interes, de buget investit, dar și a dezvoltării militare.

Topul statelor puternice din punct de vedere militar continuă să sperie lumea înconjurătoare, iar un război direct între țările din Top 5 ar distruge cu siguranță planeta.

  1. Statele Unite
  2. Rusia
  3. China
  4. India
  5. Marea Britanie
  6. Coreea de Sud
  7. Pakistan
  8. Japonia
  9. Franța
  10. Italia

Top 10 cele mai slab pregătite state din punct de vedere militar:

  1. Bhutan
  2. Benin
  3. Moldova
  4. Somalia
  5. Liberia
  6. Suriname
  7. Belize
  8. Republica Central Africană
  9. Islanda
  10. Sierra Leone

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot