Peste 10 conflicte simultane pe Glob. Ce războaie sunt în desfășurare în toamna anului 2023?

11.10.2023
Peste 10 conflicte simultane pe Glob. Ce războaie sunt în desfășurare în toamna anului 2023?

Războiul este cea mai neagră parte a omenirii. Din rațiuni economice, geografice și religioase, oamenii s-au luptat de-a lungul istoriei. De la conflictele între colonii, armate religioase, suntem în prezent la conflicte militare de amploare în care sunt implicate arme periculoase de distrugere în masă. Ce războaie sunt în desfășurare în 2023?

Ce războaie se poartă în timpul scrierii acestui articol?

războaie

Deși poate suna utopic, timpurile în care ne aflăm acum sunt cele mai pașnice din istorie. Deși, chiar și în prezent, există războaie în diferite colțuri ale lumii, acum câteva sute de ani existau conflicte în fiecare regiune. Acest lucru a fos din cauza faptului că atunci nu existau legi, granițele erau stabilite de cine era mai puternic, iar dorințele de expansiune erau mari.

Concret, înainte de 1945, teritoriul României a fost parte a mai multe conflicte cu alte state, precum Războiul de Independență, cele 2 Războaie Mondiale, Războiul Ruso-Turc, etc. Mai adânc în istorie, regiunile țări noastre au fost prinse la mijlocul imperiilor mari. În aceste meleaguri au călcat armatele Imperiului Otoman, Rus, Austro-Ungar sau Roman.

Revenind în prezent, există mai multe conflicte atât naționale, cât și internaționale pornite din diverse motive. Acestea pot fi de ordin financiar, etnic, religios sau social. Haideți să vedem ce războaie sunt chiar acum în desfășurare:

Lista completă poate fi consultată aici.

Care este topul celor mai puternice state din punct de vedere militar?

Deși majoritatea statelor dezvoltate își redirecționează un anumit procent din venituri în armată, există unele state mai puternice decât altele. Acest lucru se datorează diferențelor de interes, de buget investit, dar și a dezvoltării militare.

Topul statelor puternice din punct de vedere militar continuă să sperie lumea înconjurătoare, iar un război direct între țările din Top 5 ar distruge cu siguranță planeta.

 1. Statele Unite
 2. Rusia
 3. China
 4. India
 5. Marea Britanie
 6. Coreea de Sud
 7. Pakistan
 8. Japonia
 9. Franța
 10. Italia

Top 10 cele mai slab pregătite state din punct de vedere militar:

 1. Bhutan
 2. Benin
 3. Moldova
 4. Somalia
 5. Liberia
 6. Suriname
 7. Belize
 8. Republica Central Africană
 9. Islanda
 10. Sierra Leone

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot