Peste 10 conflicte simultane pe Glob. Ce războaie sunt în desfășurare în toamna anului 2023?

11.10.2023
Peste 10 conflicte simultane pe Glob. Ce războaie sunt în desfășurare în toamna anului 2023?

Războiul este cea mai neagră parte a omenirii. Din rațiuni economice, geografice și religioase, oamenii s-au luptat de-a lungul istoriei. De la conflictele între colonii, armate religioase, suntem în prezent la conflicte militare de amploare în care sunt implicate arme periculoase de distrugere în masă. Ce războaie sunt în desfășurare în 2023?

Ce războaie se poartă în timpul scrierii acestui articol?

războaie

Deși poate suna utopic, timpurile în care ne aflăm acum sunt cele mai pașnice din istorie. Deși, chiar și în prezent, există războaie în diferite colțuri ale lumii, acum câteva sute de ani existau conflicte în fiecare regiune. Acest lucru a fos din cauza faptului că atunci nu existau legi, granițele erau stabilite de cine era mai puternic, iar dorințele de expansiune erau mari.

Concret, înainte de 1945, teritoriul României a fost parte a mai multe conflicte cu alte state, precum Războiul de Independență, cele 2 Războaie Mondiale, Războiul Ruso-Turc, etc. Mai adânc în istorie, regiunile țări noastre au fost prinse la mijlocul imperiilor mari. În aceste meleaguri au călcat armatele Imperiului Otoman, Rus, Austro-Ungar sau Roman.

Revenind în prezent, există mai multe conflicte atât naționale, cât și internaționale pornite din diverse motive. Acestea pot fi de ordin financiar, etnic, religios sau social. Haideți să vedem ce războaie sunt chiar acum în desfășurare:

Lista completă poate fi consultată aici.

Care este topul celor mai puternice state din punct de vedere militar?

Deși majoritatea statelor dezvoltate își redirecționează un anumit procent din venituri în armată, există unele state mai puternice decât altele. Acest lucru se datorează diferențelor de interes, de buget investit, dar și a dezvoltării militare.

Topul statelor puternice din punct de vedere militar continuă să sperie lumea înconjurătoare, iar un război direct între țările din Top 5 ar distruge cu siguranță planeta.

 1. Statele Unite
 2. Rusia
 3. China
 4. India
 5. Marea Britanie
 6. Coreea de Sud
 7. Pakistan
 8. Japonia
 9. Franța
 10. Italia

Top 10 cele mai slab pregătite state din punct de vedere militar:

 1. Bhutan
 2. Benin
 3. Moldova
 4. Somalia
 5. Liberia
 6. Suriname
 7. Belize
 8. Republica Central Africană
 9. Islanda
 10. Sierra Leone

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot