Opera și opereta. Care este diferența dintre operă și operetă?

10.12.2021
Opera și opereta. Care este diferența dintre operă și operetă?

În cel mai simplu mod, opereta este descrisă ca un gen de operă ușoară, atât în ​​ceea ce privește muzica, cât și subiectul. Pentru a spune simplu, o operetă se situează undeva între o operă și un musical.

La fel ca un musical, o operetă (cel mai adesea) conține dialog vorbit, precum și cântec. Operetele sunt adesea satirice și pline de spirit și tind să fie mult mai scurte și mai puțin complexe decât operele tradiționale.

Care este diferența dintre operă și operetă?

Linia de separare dintre operă și operetă nu este dură și rapidă. E mai ușor să spui ce este opereta decât ce nu este opera. Subiectul este aproape întotdeauna plin de umor, cu intrigi care se limitează la absurd.

Romantismul, identitățile greșite, travestirea și confuzia sunt la ordinea zilei, dar toate cu o rezoluție îngrijită și un final fericit, spre deosebire de operele tradiționale. Compozitorii remarcabili de operete sunt Offenbach, Johann Strauss, Lehár și Gilbert și Sullivan.

Toate acestea fac din opereta o excelentă introducere în forma de artă pentru cei neinițiați. Chiar și cei care pretind că urăsc opera sau că nici măcar nu pot numi una vor avea probabil o operetă preferată. Piesele incredibil de cunoscute ale lui Gilbert și Sullivan sunt exemple în acest sens. Duo-ul a scris împreună 14 operete, inclusiv The Pirates of Penzance (1880), The Mikado (1885) și HMS Pinafore (1878), toate rămânând extrem de populare, potrivit Opera for All.

Cu toate acestea, aceleași proprietăți au condus la acuzația, din anumite părți, că opereta este pur și simplu „opera lite”. Că este o formă de artă mai mică și nu la fel de demnă ca fratele ei mai mare, mai serios.

Este adevărat că opereta cere mai puțin de la public atât la scară, cât și la partitură. Cu toate acestea, revenind la Gilbert și Sullivan, producțiile lor spirituale și satirice ar putea părea un simplu divertisment ușor, dar de obicei se întâmplă mai multe.

Opereta are un final fericit în care se dezvăluie adevărata identitate a fiecăruia, iar îndrăgostiților li se permite să trăiască fericiți pentru totdeauna. Aceasta ar putea răsturna multe dintre tradițiile operei, oferind protagoniștilor un final fericit, de exemplu.

Nici unul dintre acestea nu răspunde de ce operele comice ale unora ca Mozart, Donizetti și alții nu sunt considerate operetă. Parțial, este vorba despre sincronizare. Opereta a apărut pe la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a satisface dorința de a crea lucrări scurte și ușoare, în contrast cu divertismentul de lungă durată din opéra comique din ce în ce mai serioasă.

Un gen de operă franceză, termenul „comique” era din ce în ce mai înșelător și reprezenta ceva mai aproape de „umanist”, ceea ce înseamnă că astfel de producții descriu viața reală, mai degrabă decât să se bazeze pe mit sau legendă.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot