Roast. Ce este un roast? Unde a apărut roast-ul pentru prima dată?

13.10.2021
Roast. Ce este un roast? Unde a apărut roast-ul pentru prima dată?

Roast-ul a luat amploare și în România, în ultimii ani. Această formă de divertisment este de mult timp, în prim plan, în occident și presupune ca o anumită persoană, oaspete de onoare, să fie luată la mișto, fără să se supere, astfel încât să amuze publicul mai larg al evenimentului. Pe lângă glume și insulte, astfel de acțiuni pot implica și laude și omagii autentice.

Roast-ul presupune ca persoana în cauză, care este luată la mișto, să nu se supere. Așadar, bărbatul sau femeia trebuie să accepte glumele spuse despre el / ea cu nonșalanță, fiindcă este înconjurat de prieteni, fani și binevoitori, care pot primi și ei același tratament pe parcursul evenimentului.

Cum a apărut roast-ul?

Roast-ul (în traducere liberă „friptură”) a apărut pentru prima dată în anul 1949, în New York Friars Club unde la avut ca invitat de onoare pe Maurice Chevalier. Ulterior, noul gen de stand up comedy a luat amploare și a început să își facă debutul, în anii ’60, la diferite televiziuni de profil din Statele Unite ale Americii. Dean Martin a scris istorie în acest domeniu luând la roast, în anii următori, actorii Kirk Douglas, Bette Davis și Jimmy Stewart; sportivii Muhammad Ali, Joe Namath și Wilt Chamberlain; comedianții Lucille Ball, Jackie Gleason și Redd Foxx; politicienii Ronald Reagan și Barry Goldwater; și cântărețul Frank Sinatra. Trebuie specificat că limbajul folosit în emisiunile televizate a fost unul mai cenzurat, decât cel de la evenimentele private.

Postul de televiziune Comedy Central a observat că acest tip de stand up comedy prinde foarte bine la public și a decis să realizeze un astfel de eveniment în fiecare an cu diferite celebrități. Astfel, în anii trecuți au fost luat la roast următoarele personalități: Denis Leary în 2003, urmat de Jeff Foxworthy, Pamela Anderson, William Shatner, Flavor Flav, Bob Saget, Larry the Cable Guy, Joan Rivers, David Hasselhoff, Donald Trump, Charlie Sheen, Roseanne Barr, James Franco, Justin Bieber, Rob Lowe, Bruce Willis și Alec Baldwin.

În ultimii ani, a devenit o tradiție ca la diferite evenimente de amploare gazda să ia la mișto persoanele care se află de față. În unele cazuri, acest lucru a provocat controverse atunci când prezentatorul show-ului a făcut glume prea insultătoare. Există, de asemenea, un concept de roast pe rețelele de socializare, unde o persoană postează o fotografie proprie și le cere internauților să fie luat la mișto.

Roast-ul în România

La noi în țară, acest tip de divertisment a luat amploare relativ recent. Show-ul de televiziune „iUmor”, de la Antena 1, a scos în față tot mai multe personaje care sunt în stare să facă roast. Unii concurenți au reușit să facă o adevărată carieră în domeniu, după ce au participat la această emisiune.

Primul roast în România a fost cel al lui Dorian Popa, apoi au urmat Leonard Doroftei, Alex Velea și Mihai Bendeac. Ultimele două evenimente au avut ca scop strângerea de fonduri pentru diferite cazuri umanitare.

La roast-ul lui Alex Velea au fost prezenți următorii invitați: Sergiu Floroaia, Toma Alexandru, Cristi Popescu, Sorin Pârcălab, Dan Frînculescu, Teo, Vio, Maria Popovici, Radu Isac, în timp ce la evenimentul lui Bendeac invitați au fost: Vlad Grigorescu, Roxana Vancea, Codin Maticiuc, Vlad Dragulin, Nelu Cortea, Dan Badea, Radu Bucalae, Micutzu Cosmin Nedelcu, Bordea Catalin, Adrian Nicolae.

Pentru a înțelege cum se desfășoară un roast vă prezentăm mai jos unul dintre cele mai bune astfel de momente de la emisiunea iUmor.

Foto: Youtube.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising