Roast. Ce este un roast? Unde a apărut roast-ul pentru prima dată?

13.10.2021
Roast. Ce este un roast? Unde a apărut roast-ul pentru prima dată?

Roast-ul a luat amploare și în România, în ultimii ani. Această formă de divertisment este de mult timp, în prim plan, în occident și presupune ca o anumită persoană, oaspete de onoare, să fie luată la mișto, fără să se supere, astfel încât să amuze publicul mai larg al evenimentului. Pe lângă glume și insulte, astfel de acțiuni pot implica și laude și omagii autentice.

Roast-ul presupune ca persoana în cauză, care este luată la mișto, să nu se supere. Așadar, bărbatul sau femeia trebuie să accepte glumele spuse despre el / ea cu nonșalanță, fiindcă este înconjurat de prieteni, fani și binevoitori, care pot primi și ei același tratament pe parcursul evenimentului.

Cum a apărut roast-ul?

Roast-ul (în traducere liberă „friptură”) a apărut pentru prima dată în anul 1949, în New York Friars Club unde la avut ca invitat de onoare pe Maurice Chevalier. Ulterior, noul gen de stand up comedy a luat amploare și a început să își facă debutul, în anii ’60, la diferite televiziuni de profil din Statele Unite ale Americii. Dean Martin a scris istorie în acest domeniu luând la roast, în anii următori, actorii Kirk Douglas, Bette Davis și Jimmy Stewart; sportivii Muhammad Ali, Joe Namath și Wilt Chamberlain; comedianții Lucille Ball, Jackie Gleason și Redd Foxx; politicienii Ronald Reagan și Barry Goldwater; și cântărețul Frank Sinatra. Trebuie specificat că limbajul folosit în emisiunile televizate a fost unul mai cenzurat, decât cel de la evenimentele private.

Postul de televiziune Comedy Central a observat că acest tip de stand up comedy prinde foarte bine la public și a decis să realizeze un astfel de eveniment în fiecare an cu diferite celebrități. Astfel, în anii trecuți au fost luat la roast următoarele personalități: Denis Leary în 2003, urmat de Jeff Foxworthy, Pamela Anderson, William Shatner, Flavor Flav, Bob Saget, Larry the Cable Guy, Joan Rivers, David Hasselhoff, Donald Trump, Charlie Sheen, Roseanne Barr, James Franco, Justin Bieber, Rob Lowe, Bruce Willis și Alec Baldwin.

În ultimii ani, a devenit o tradiție ca la diferite evenimente de amploare gazda să ia la mișto persoanele care se află de față. În unele cazuri, acest lucru a provocat controverse atunci când prezentatorul show-ului a făcut glume prea insultătoare. Există, de asemenea, un concept de roast pe rețelele de socializare, unde o persoană postează o fotografie proprie și le cere internauților să fie luat la mișto.

Roast-ul în România

La noi în țară, acest tip de divertisment a luat amploare relativ recent. Show-ul de televiziune „iUmor”, de la Antena 1, a scos în față tot mai multe personaje care sunt în stare să facă roast. Unii concurenți au reușit să facă o adevărată carieră în domeniu, după ce au participat la această emisiune.

Primul roast în România a fost cel al lui Dorian Popa, apoi au urmat Leonard Doroftei, Alex Velea și Mihai Bendeac. Ultimele două evenimente au avut ca scop strângerea de fonduri pentru diferite cazuri umanitare.

La roast-ul lui Alex Velea au fost prezenți următorii invitați: Sergiu Floroaia, Toma Alexandru, Cristi Popescu, Sorin Pârcălab, Dan Frînculescu, Teo, Vio, Maria Popovici, Radu Isac, în timp ce la evenimentul lui Bendeac invitați au fost: Vlad Grigorescu, Roxana Vancea, Codin Maticiuc, Vlad Dragulin, Nelu Cortea, Dan Badea, Radu Bucalae, Micutzu Cosmin Nedelcu, Bordea Catalin, Adrian Nicolae.

Pentru a înțelege cum se desfășoară un roast vă prezentăm mai jos unul dintre cele mai bune astfel de momente de la emisiunea iUmor.

Foto: Youtube.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot