Ce este comedia? Definiția comediei

07.07.2021
Ce este comedia? Definiția comediei

Comedia trebuie înțeleasă ca o formă de discurs ce se bazează pe umor, ironie sau amuzament. Alături de tragedie, comedia este una dintre cele două forme dramatice pe care grecii antici le-au dezvoltat și care au rămas în vigoare și în zilele noastre.

În antichitate, comedia era definită prin contrast cu tragedia, insistându-se asupra caracterului obișnuit al faptelor și a oamenilor prezentați.

Ce este comedia? Definiția comediei

Comedia este o specie a genului dramatic, care este scrisă în proză sau în versuri. Ea stârnește râsul prin surprinderea unor moravuri, a unor relații sociale și etice, tipuri umane, năravuri sau a unor situații neașteptate cu final fericit. Comedia satirizează realităţi sociale, slăbiciuni general-umane sau prezintă situaţii hazlii.

Comicul reprezintă categoria estetică ce cuprinde aspectele unui text care provoacă râsul receptorului. Există cinci tipuri de comic: comic de situație, comic de limbaj, comic de moravuri, comic de caracter și comic de nume.

Pentru realizarea comicului este nevoie de un contrast între apartenență și esență, serios și derizoriu, scopuri și mijloace, iluzie și realitate, pe de-o parte, și între efort și rezultate, pe de altă parte.

Acțiunea comediei constă în evenimente care evidențiază caracterul, agită sau dinamizează publicul. Trăsăturile comediei sunt:

Sitcom-ul, un concept popular vechi de peste 60 de ani

De regulă, în operele de comedie există personaje care trec prin situații absurde și hilare, indiferent de spațiul în care acestea sunt reprezentate. Deoarece sunt atât de diferite de viața reală, aceste scene sunt pe post de declanșatoare pentru crearea de dialoguri și de discursuri absurde și comice.

Personajele principale dintr-o comedie sunt de obicei arhetipuri. Acestea reprezintă situații stereotipe, iar caracteristicile lor sunt, de exemplu, zgârcitul, mincinosul sau ladyboy-ul, adică acela care folosește, între altele, ironia fină. Toate aceste acțiuni sunt exagerate pentru ca spectatorul sau cititorul să se distreze și, evident, să se poată identifica și cu unele dintre ele.

Noțiunea de comedie a variat foarte mult. În prezent, comedia a devenit foarte populară în programele cunoscute sub denumirea de „sitcom”, un concept apărut în anii 60. Aceste producții se difuzează exclusiv la televizor, în mai multe episoade și sezoane, și au o periodicitate zilnică sau săptămânală.

Ele se învârt de obicei în jurul unor teme precum relațiile de familie, relațiile amoroase, relațiile de prietenie, muncă sau diferite dificultăți din viața de zi cu zi. Sitcom-urile au un imens succes în SUA, dar și dincolo de granițele americane.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot