O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”

18.08.2022
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”

Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un moment dat, în zonă, a ajuns o șatră de țigani lăieți care au fermecat-o pe micuță cu porturile lor și dansurile pline de viață.

Cum a ajuns o româncă cea mai bună dansatoare din Europa?

Șatra de țigani venea din îndepărtata Rusie și era formată din cerșetori și muzicanți. Rromii veniseră în zona Constanței pentru a face rost de bani cu ajutorul spectacolelor în aer liber. Apoi, urmau să călătorească spre  țările dezvoltate din Europa făcând același lucru. Ca orice copil, Maria a fost impresionată de libertatea și dansurile lor pline de voioșie.

Frumusețea Mariei nu a trecut neobservată, iar țiganii au furat fetița când au plecat din regiune. Din păcate, soții Berechet nu au avut ce face când au observat că micuța lor lipsește, deoarece șatra plecase de ceva vreme și după numai o zi ajunsese deja în Bulgaria. Maria fusese ademenită de țigani cu dulciuri și cu promisiuni că îi vor cumpăra rochii frumoase.

Timpul a trecut, iar Maria a fost plimbată prin Ungaria, Italia, Elveţia, Germania şi Franţa. La vârsta de 16 ani Maria era deja o dansatoare desăvârșită, iar frumusețea ei era fascinantă pentru orice băiat sau bărbat. Spectacolele susținute în aer liber atrăgeau sute de spectatori, astfel că bulibașa a decis ca numele Mariei Berechet să fie schimbat în Marie-Chardonet.

Maria a fost cumpărată de la țigani cu 10.000 de franci

Pe când avea 21 de ani, Maria a ajuns în Franța, la Nice, iar într-una dintre reprezentațiile în aer liber a fost văzută de cel mai mare impresar al vremii, Roger Roy. Era anul 1936, iar bărbatul i-a propus Mariei să devină dansatoare la un teatru din Paris. Drept urmare, impresarul a negociat cu liderii șatrei libertatea tinerei românce. Eliberarea Mariei a costat 10.000 de franci, o sumă impresionantă pentru acele vremuri.

Frumoasă româncă a trăit un an de zile într-o vilă din nordul Italiei, unde Roger Roy a avut grijă ca aceasta să primească o educație și să-și perfecționeze dansul. Se spune că prima reprezentație la Paris a fost impresionantă, iar lumea care a asistat la show a fost uimită de abilitățile Mariei. Vestea s-a răspândit rapid în capitala Franței, iar în următorii 20 de ani românca noastră a fost considerată cea mai bună dansatoare din Europa. Și pe bună dreptate.

Maria s-a căsătorit chiar cu cel care a eliberat-o, impresarul Roger Roy. După moartea acestuia, frumoasa româncă a rămas cu o avere impresionantă.

La un moment dat, când se afla la o cafenea din Paris femeia a auzit doi studenți vorbind românește și și-a adus aminte de originile sale și de părinții săi. A încercat să afle ce s-a întâmplat cu cei care i-au dat viață, însă aceștia muriseră de mult timp. În amintirea lor, şi-a transformat casa din Paris într-un preventoriu pentru copii săraci, căruia i-a dat numele: „Ileana şi Nae Berechet“, potrivit adevarul.ro.

Foto: deieri-deazi.blogspot.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot