Mary Grant, englezoaica care a schimbat istoria României

27.06.2022
Mary Grant, englezoaica care a schimbat istoria României

Unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale Revoluției de la 1848 o reprezintă pe englezoaica Mary Grant, cu un an înainte de marele eveniment. Aceasta a ajuns în România ca guvernantă pentru copii colonelului Ioan Odobescu. Aici îl cunoaște pe Constantin Rosetti și se căsătorește cu el în 1847, luându-și numele de Maria Rosetti.

Cine a fost Maria Rosetti?

Mary Grant, alias Maria Rosetti, s-a născut în Guernesey, Anglia, în anul 1819, fiind fiica unui scoțian, Edward Grant, și a unei franțuzoaice, Marie Lavasseur. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în Franța, de aici și idealurile mărețe, precum libertate, fraternitate și egalitate.

Căsătoria cu Constantin A. Rosetti i-a schimbat viața pentru totdeauna. Înainte de Revoluția de la 1848, în casa cuplului proaspăt căsătorit se întâlneau pașoptiștii care împărtășeau aceleași principii și idealuri.

Din fericire, atunci când C.A. Rosetti și alți revoluționari au fost arestați Maria Rosetti nu și-a pierdut firea și a luptat pentru ca soțul ei să fie liber. Drept urmare, ea s-a deghizat într-o femeie de la țară, și-a luat copilul în brațe și a mers să își vadă soțul, care se afla pe o corabie turcă, urmând să fie deportat în Serbia împreună cu alți revoluționari.

Maria a cerut să fie lăsată să își ia rămas bun pentru ultima dată de la soțul ei, iar când l-a sărutat de plecare i-a strecurat un bilețel pe care erau scrise locul, ora și datele operațiunii prin care urma să fie eliberat. Datorită acestui act curajos revoluționarii au reușit să fie salvați. Din păcate, Revoluția de la 1848 a fost înăbușită, iar soții Rosetti au ajuns în Franța.

După 9 ani de exil Maria Rosetti a revenit în România, iar începând cu 1857 a început o carieră în jurnalism, devenind prima femeie ziarist din țară.

Aceasta a fost redactor, la diferite ziare și almanahuri, în special la „Românul”, ziar editat de soțul său, Constantin A. Rosetti. A fost editoarea publicației „Mama și copilul”, revistă literară săptămânală apărută în perioada iulie 1865-aprilie 1866, în care se publicau articole și traduceri despre educarea copiilor, potrivit Wikipedia.org.

Se poate spune fără echivoc că Maria Rosetti și soțul ei au susținut acțiunile și promovat ideile care au stat la baza Unirii Principatelor Române.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot