Mary Grant, englezoaica care a schimbat istoria României

27.06.2022
Mary Grant, englezoaica care a schimbat istoria României

Unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale Revoluției de la 1848 o reprezintă pe englezoaica Mary Grant, cu un an înainte de marele eveniment. Aceasta a ajuns în România ca guvernantă pentru copii colonelului Ioan Odobescu. Aici îl cunoaște pe Constantin Rosetti și se căsătorește cu el în 1847, luându-și numele de Maria Rosetti.

Cine a fost Maria Rosetti?

Mary Grant, alias Maria Rosetti, s-a născut în Guernesey, Anglia, în anul 1819, fiind fiica unui scoțian, Edward Grant, și a unei franțuzoaice, Marie Lavasseur. Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în Franța, de aici și idealurile mărețe, precum libertate, fraternitate și egalitate.

Căsătoria cu Constantin A. Rosetti i-a schimbat viața pentru totdeauna. Înainte de Revoluția de la 1848, în casa cuplului proaspăt căsătorit se întâlneau pașoptiștii care împărtășeau aceleași principii și idealuri.

Din fericire, atunci când C.A. Rosetti și alți revoluționari au fost arestați Maria Rosetti nu și-a pierdut firea și a luptat pentru ca soțul ei să fie liber. Drept urmare, ea s-a deghizat într-o femeie de la țară, și-a luat copilul în brațe și a mers să își vadă soțul, care se afla pe o corabie turcă, urmând să fie deportat în Serbia împreună cu alți revoluționari.

Maria a cerut să fie lăsată să își ia rămas bun pentru ultima dată de la soțul ei, iar când l-a sărutat de plecare i-a strecurat un bilețel pe care erau scrise locul, ora și datele operațiunii prin care urma să fie eliberat. Datorită acestui act curajos revoluționarii au reușit să fie salvați. Din păcate, Revoluția de la 1848 a fost înăbușită, iar soții Rosetti au ajuns în Franța.

După 9 ani de exil Maria Rosetti a revenit în România, iar începând cu 1857 a început o carieră în jurnalism, devenind prima femeie ziarist din țară.

Aceasta a fost redactor, la diferite ziare și almanahuri, în special la „Românul”, ziar editat de soțul său, Constantin A. Rosetti. A fost editoarea publicației „Mama și copilul”, revistă literară săptămânală apărută în perioada iulie 1865-aprilie 1866, în care se publicau articole și traduceri despre educarea copiilor, potrivit Wikipedia.org.

Se poate spune fără echivoc că Maria Rosetti și soțul ei au susținut acțiunile și promovat ideile care au stat la baza Unirii Principatelor Române.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot