Cine a fost prima persoană înmormântată în cimitirul Bellu?

08.02.2022
Cine a fost prima persoană înmormântată în cimitirul Bellu?

Cimitirul este locul unde își găsesc odihna veșnică cei care nu aleg să fie incinerați. Nu există oraș sau comună fără cimitir în România. Unele dintre cimitire ascund povești nebănuite care au învins anii. Acesta este și cazul celui mai cunoscut cimitir din România, Cimitirul Bellu.

Cimitirul Bellu este locația din București unde își duc somnul de veci mai multe personalități ale românilor. Zona s-a tot extins de-a lungul anilor, iar în prezent cimitirul a trecut sub conducerea municipalității bucureștene. Aici se găsește celebra alee a artiștilor, unde pot fi văzute mormintele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale sau Mihail Sadoveanu.

Prima persoană înmormântată în cimitirul Bellu

Moartea nu așteaptă pe nimeni și, din păcate, sunt persoane care trec la cele veșnice mult prea devreme. Așa a fost și cazul primei persoane înmormântate în cimitirul Bellu. C. A. Rosetti, om politic și publicist român și unul dintre cei mai importanți conducători ai Revoluției de la 1848, a trăit o adevărată dramă personală.

C. A. Rosetti a fost prima persoană care a cumpărat un loc de veci în Cimitirul Bellu. În noiembrie 1859, acesta a achiziționat aici o groapă pentru fiica sa, Elena. A fost urmat de scriitorul Cezar Bolliac care, în 1860, și-a înmormântat tot în această locație soția, Aristița.

Lângă mormântul Elenei, erodat de trecerea anilor, se găsește cel al tatălui ei, care s-a stins în 1885. Pe piatra funerară a marelui om politic stă scris: ”Primăria Capitalei recunoscătoare marelui cetățean și bun român C.A. Rosetti”.

De-a lungul timpului, cimitirul Bellu s-a tot mărit, fiind îngropați pe lângă oameni obișnuiți și mari personalități ale istoriei noastre. Locația reprezintă o atracție a Bucureștiului pentru cei care vor să vadă cum arată eternitatea. Aici își dorm somnul de veci personalități precum Mihai Eminescu, Marin Preda, Mihail Sadoveanu, Adrian Păunescu sau Ion Creangă.

Cinci milioane de dolari pentru un cavou din Cimitirul Bellu

Cavoul Iuliei Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, este unul dintre cele mai frumoase monumente din Cimitirul Bellu. Tânăra, un copil dotat, avea aproape 19 ani când a fost răpusă de tuberculoză. Bogdan Petriceicu Hașdeu a povestit că a construit cavoul după planurile indicate chiar de Iulia, de dincolo de mormânt. Odată cu decesul Iuliei, prozatorul a devenit pasionat de ședințe de spiritism.

Acesta obișnuia să țină la cavoul din Bellu ședințe de spiritism, în care se sfătuia cu Iulia. Primul mesaj primit de la fiica sa suna astfel: „Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui să-ți fie îndeajuns”.

O asociaţie spiritistă din Brazilia oferea statului român cinci milioane de dolari pentru cavoul Iuliei Hașdeu, cu tot cu oseminte. Statul român, condus de Nicolae Ceaușescu, a refuzat tranzacția. Se pare că statul român ar fi solicitat fabuloasa sumă de 50 de milioane de dolari, scrie site-ul bucurestiivechisinoi.ro.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
De unde vine expresia ”gol pușcă”? Ce treaba are goliciunea cu arma?
Nu de puține ori am auzit expresia ”gol pușcă” folosită în diferite discuții. Sensul acesteia este destul de ușor de înțeles, fiind folosit în diferite fraze pentru a defăima o... citește tot