Cine este misterioasa „Doamnă cu umbrelă” din Cimitirul Bellu?

30.03.2022
Cine este misterioasa „Doamnă cu umbrelă” din Cimitirul Bellu?

Mii de povești triste ascunde Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai cunoscute locuri de veci din România. Cripte maiestoase, cruci inedite, sculpturi unice fac parte din peisajul dezolant al cimitirului. Totuși, una dintre cele mai cunoscute povești o are în prim plan pe… „Doamna cu umbrelă”.

Cine a fost „Doamna cu umbrelă” și care este povestea sa?

În centrul cimitirului Bellu tronează o sculptură semnată de italianul Rafaello Romanelli. Este o statuie în mărime naturală care reprezintă o doamnă cu umbrelă. Statuia reproduce în detaliu o femeie extrem de elegantă ce poartă o umbrelă. Trecătorii sunt uimiți de opera de artă ce tronează în cimitir. Dar, care este povestea „Doamnei cu umreblă”?

Legenda spune a fost în vremuri demult apuse amanta unui bărbat extrem de bogat din București. Unele voci spun că aceasta ar fi fost fie amanta lui George Assan, din familia proprietarului primei mori cu aburi din Romania, fie a medicului Andrei Popovici.

„Cet animal de medecin m’a tuee!” (Katalina Boschott)

Numele guvernantei de origine belgiană a fost Katalina Boschott. Aceasta a venit în România și s-a stabilit la familia unui medic român văduv pentru a avea grijă de copiii acestuia. Katalina Boschott a trăit în anul 1906 la Băile Herculane o intensă poveste de amor cu enigmaticul bărbat cu dare de mână. Se pare că acolo a suferit o operatie de peritonita nereușită. Pe patul de moarte, Katalina Boschott ar fi spus: „Cet animal de medecin m’a tuee! (Acest animal de medic m-a ucis!)”. Aceste cuvinte au fost încrustate în piatra funerară, de granit roșu.

Mai există o versiune conform căreia Katalina Boschott ar fi fost otrăvit cu arsenic de către soția iubitului Katalinei.

Sculptorul Rafaello Romanelli a fost întrebat în dese rânduri cine a comandat statuia pentru guvernantă. „Un domn cu dare de mână, care a dorit să rămână anonim”, ar fi răspuns artistul italian originar din Florența. Katalina Boschott a dus în mormânt cu ea răspunsul l-a întrebarea: „Cum se numea amantul ei?”.

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată... citește tot
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Shtiu.ro