Cine este misterioasa „Doamnă cu umbrelă” din Cimitirul Bellu?

30.03.2022
Cine este misterioasa „Doamnă cu umbrelă” din Cimitirul Bellu?

Mii de povești triste ascunde Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai cunoscute locuri de veci din România. Cripte maiestoase, cruci inedite, sculpturi unice fac parte din peisajul dezolant al cimitirului. Totuși, una dintre cele mai cunoscute povești o are în prim plan pe… „Doamna cu umbrelă”.

Cine a fost „Doamna cu umbrelă” și care este povestea sa?

În centrul cimitirului Bellu tronează o sculptură semnată de italianul Rafaello Romanelli. Este o statuie în mărime naturală care reprezintă o doamnă cu umbrelă. Statuia reproduce în detaliu o femeie extrem de elegantă ce poartă o umbrelă. Trecătorii sunt uimiți de opera de artă ce tronează în cimitir. Dar, care este povestea „Doamnei cu umreblă”?

Legenda spune a fost în vremuri demult apuse amanta unui bărbat extrem de bogat din București. Unele voci spun că aceasta ar fi fost fie amanta lui George Assan, din familia proprietarului primei mori cu aburi din Romania, fie a medicului Andrei Popovici.

„Cet animal de medecin m’a tuee!” (Katalina Boschott)

Numele guvernantei de origine belgiană a fost Katalina Boschott. Aceasta a venit în România și s-a stabilit la familia unui medic român văduv pentru a avea grijă de copiii acestuia. Katalina Boschott a trăit în anul 1906 la Băile Herculane o intensă poveste de amor cu enigmaticul bărbat cu dare de mână. Se pare că acolo a suferit o operatie de peritonita nereușită. Pe patul de moarte, Katalina Boschott ar fi spus: „Cet animal de medecin m’a tuee! (Acest animal de medic m-a ucis!)”. Aceste cuvinte au fost încrustate în piatra funerară, de granit roșu.

Mai există o versiune conform căreia Katalina Boschott ar fi fost otrăvit cu arsenic de către soția iubitului Katalinei.

Sculptorul Rafaello Romanelli a fost întrebat în dese rânduri cine a comandat statuia pentru guvernantă. „Un domn cu dare de mână, care a dorit să rămână anonim”, ar fi răspuns artistul italian originar din Florența. Katalina Boschott a dus în mormânt cu ea răspunsul l-a întrebarea: „Cum se numea amantul ei?”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot