Marea Schismă, întâlnirea care a modelat istoria creștinismului

27.04.2022
Marea Schismă, întâlnirea care a modelat istoria creștinismului

La 16 iulie 1054, Patriarhul Constantinopolului Mihail Cerularius a fost excomunicat din biserica creștină cu sediul în Roma, Italia. Astfel a fost demarată „Marea Schismă” care a creat cele mai mari două confesiuni ale creștinismului, credința romano-catolică și cea ortodoxă răsăriteană.

Această scindare este cunoscută sub numele de Marea Schismă sau, uneori, „Sisma Est-Vest” sau „Sisma din 1054”.

Marea Schismă, întâlnirea care a schimbat creștinismul

Marea Schismă a fost un proces lung și gradual, momentul definitoriu a luat forma unei întâlniri destul de scurte în 1054. După ani de tensiune constantă, cum ar fi rădăcinile creștinismului oriental în filozofia greacă în comparație cu concentrarea creștinismului occidental pe dreptul roman, situația devenise insuportabilă.

În aprilie 1054, o delegație papală trimisă de la Roma a sosit la Constantinopol, casa creștinismului răsăritean. Întâlnirea planificată a fost întreruptă, totuși, când delegații papali au contestat întâmpinarea gazdelor lor și au ieșit prompt. Diviziunea religioasă ulterioară între Vest și Est a devenit de atunci un element crucial în istoria europeană. Într-adevăr, abia în 1965, o mie de ani mai târziu, ex-comunicațiile reciproce din 1054 au fost în cele din urmă revocate,.

Marea Schismă a apărut din cauza unui amestec complex de dezacorduri religioase și conflicte politice. Una dintre numeroasele dezacorduri religioase dintre ramurile vestice (romane) și cele orientale (bizantine) ale bisericii a avut de-a face cu acceptarea pâinii nedospită pentru sacramentul împărtășirii. Vestul a susținut practica, în timp ce estul nu. Alte obiecte de dispută religioasă includ formularea exactă a Crezului de la Niceea și credința occidentală că slujitorii Bisericii ar trebui să rămână celibați, relatează National Geographic.

Astăzi, cele două ramuri ale creștinismului rămân expresii distincte ale unei credințe similare. În prezent, există peste un miliard de adepți romano-catolici în întreaga lume. Ortodoxia Răsăriteană este a doua cea mai mare denominație creștină, cu peste 260 de milioane de adepți. Ortodoxia Răsăriteană include biserici naționale, cum ar fi Biserica Ortodoxă Greacă și Biserica Ortodoxă Rusă.

Foto: depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot