Mănâncă peștii piranha oameni sau nu?

10.11.2021
Mănâncă peștii piranha oameni sau nu?

Peștii piranha sunt mâncați de oamenii indigeni din Amazon și de mulți prădători, inclusiv caimani și delfini de râu. Potrivit specialiștilor, se pot consuma cel mai bine afumați sau la grătar. Totuși, se pare că și reciproca este valabilă și peștii piranha mănâncă oameni. Sau nu?

Majoritatea croazierelor pe Amazon permit pescuirea peștilor piranha. Sunt pești de apă dulce care locuiesc în râurile din America de Sud, în special în bazinul Amazonului. Piranha măsoară în mod normal până la 35 cm în lungime și este cunoscut datorită dinților ascuțiți și proeminenți.

Mănâncă peștii piranha oameni sau nu?

Există diverse mituri despre piranha, cum ar fi modul în care pot devora un corp uman sau vitele în câteva secunde. Se crede adesea că acești pești amenințători sunt atrași de sânge, ceea ce îi stârnesc într-o frenezie consumatoare de carne. Aceste mituri se referă în mod specific la specia Pygocentrus nattereri, altfel cunoscut sub numele de Piranha cu burtă roșie.

Hollywood-ul joacă un rol important în stimularea și consolidarea acestor mituri. Producții precum Piranha (1978) și Piranha II: The Spawning (1981), un remake din 2010 intitulat Piranha 3D și continuarea sa din 2012 Piranha 3DD nu oferă decât câteva ore de divertisment uluitor, denigrează bietul pește amazonian!

Din fericire, aceste mituri sunt destul de departe de adevăr și localnicii Amazonului îi asigură pe turiști că nu se confruntă cu nicio amenințare semnificativă din partea acestui pește mic. Mai mult decât atât, nu toți peștii piranha sunt consumatori de carne. De exemplu, specia Tometes camunani care populează pragurile stâncoase ale Amazonului brazilian este strict vegetariană, consumând aproape în întregime ierburi acvatice.

Desigur, au existat cazuri în care oamenii au fost mușcați de peștii cu dinți, dar acestea accidente izolate, cum ar fi o manipulare greșită a pescarilor. Adevărul este că cei mai mulți dintre aceștia ar trebui să se teamă de oameni și nu invers. Aceștia se află de secole în Amazon, atât ca sursă de hrană pentru pescarii din zonă, cât și pentru a produce unelte din dinții lor. În ultimele decenii, acești pești mici și dințoși au apărut și în pet shopuri ca animale de companie în acvariu.

Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot