Lucruri mai puțin știute despre păpușa Barbie. De ce a stârnit jucăria controverse?

28.07.2023
Lucruri mai puțin știute despre păpușa Barbie. De ce a stârnit jucăria controverse?

Păpușa Barbie este de departe cea mai cunoscută jucărie din lume. De-a lungul timpului, au fost vândute peste un miliard de păpuși în mai bine de 140 de țări. Istoria Barbie este una îndelungată, păpușa fiind lansată oficial în anul 1959, iar de atunci a iscat tot felul de controverse.

Istoria păpușii Barbie

Păpușa Barbie a apărut pentru prima dată în anul 1952, în Germania, și reprezenta un personaj din desene animate. Primul model s-a numit Lili și era destinată adulților, fiind o păpușă-prostituată. Jucăria a fost îndrăgită atât de adulți, cât și de copii. În anul 1956, Ruth Handler împreună cu fiica ei Barbara se aflau într-o vacanță în Elveția. Femeia a achiziționat trei păpuși Lilli pentru fetița ei și le-a adus în California. Trei ani de zile mai târziu, în data de 9 martie 1959, la American International Toy Fair din New York, a fost prezentată versiunea americană a păpușii germane.

Cum a fost ales numele păpușii Barbie?

Păpușa a fost creată de compania americană de jucării Mattel, Inc., deținută de Ruth Handler și soțul ei Elliot Handler. Cei doi au observat că fiica lor, Barbara, se juca adesea cu păpușile Lili într-un mod creativ, dându-le roluri de adulți și imaginându-și viitoarele lor cariere.

Drept urmare, Ruth Handler a avut ideea de a crea o păpușă care să arate ca o femeie tânără, modernă, să aibă posibilitatea să-și schimbe hainele și să se implice în diverse activități. Denumirea jucăriei, „Barbie”, a provenit de la numele fiicei lor, Barbara.

Lansarea acesteia a stârnit interesul publicului și, de-a lungul timpului, a devenit un fenomen global. În timp, păpușa Barbie a devenit un simbol al modului de viață american, reprezentând aspirația către succes, frumusețe și stil. În decursul anilor, jucăria a fost prezentată ca având tot felul de cariere, de la model, stewardesă, doctoriță, avocată, până la astronaută și multe altele, încurajând astfel copiii să-și imagineze că pot fi orice își doresc în viață.

Barbie a avut parte de diverse evoluții și transformări pentru a acoperi diferite etnii și culturi, astfel încât nimeni să nu se simtă ofensat. De asemenea, seria „Barbie Collector” a inclus păpuși ce reprezentau diferite vedete sau personaje de film.

Ce critici i se aduc păpușii Barbie?

De-a lungul timpului, Barbie a fost și subiectul unor critici, cea mai frecventă fiind cea legată de faptul că promovează o imagine nerealistă cu privire la aspectul fizic al unei femei, în special dimensiunea taliei și forma corpului. Ca urmare, compania Mattel a încercat să împace pe toată lumea și a creat o gamă mai diversificată de păpuși, care să reflecte mai bine realitatea și să promoveze o imagine corporală pozitivă.

În ultimii ani, tot mai multe fete au încercat cu ajutorul operațiilor estetice să își schimbe aspectul fizic, din dorința de a atinge perfecțiunea și a semăna cu păpușa Barbie. Unele rezultate nu au fost deloc pe placul protagonistelor și acestea au realizat abia prea târziu că-și pot transforma chipul după trăsăturile unei jucării.
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot