De unde s-a inspirat păpușa Barbie? Cine a fost, de fapt, Barbara?

08.06.2020
De unde s-a inspirat păpușa Barbie? Cine a fost, de fapt, Barbara?

Păpușa Barbie a fost inventată, în 1952, în Germania și reprezenta un personaj din desene animate. Ulterior, acesta a fost preluată și în SUA și a devenit cea mai populară păpușă din lume.

Deși pare greu de crezut, primul model s-a numit Lilli și nu a fost creată pentru copii. Ea reprezenta întruchiparea unei păpuşi-prostituate, care era cumpărată de clienţi adulţi din oraşul german Hamburg, la câţiva ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Lilli a devenit atât de populară încât a fost imortalizată şi sub forma unei păpuşi din plastic – şi vândută ca şi cadou pentru clienţi adulţi, precizează Robin Gerber, autorul cărţii „Barbie and Ruth”.

Prototipul păpușii Barbie avea o înălţime de aproape 30 de centimetri, sâni impunători şi o coafură blondă, platinată, şi purta o ţinută care sugera că s-a pregătit pentru a petrece o seară în oraş, purtând un machiaj accentuat, cu buze roşii şi fard de pleoape albastru. După ce modelul a fost preluat de americani, unele dintre caracteristicile acesteia au fost schimbate. Silueta a fost păstrată, însă machiajul strident și sprâncenele au fost modificate.

În revistele de benzi desenate pentru adulţi, Lilli era vicleană şi dezinhibată sexual. Una dintre acele reviste, o prezintă pe Lilli acoperindu-şi trupul gol cu un ziar şi explicând unei prietene: „Ne-am certat şi a luat cu el toate cadourile pe care mi le-a făcut”.

De ce păpușa a fost botezată Barbie?

După apariția acesteia, păpușa Lilli a fost îndrăgită atât de adulți cât și de copii. În anul 1956, Ruth Handler împreună cu fiica ei Barbara se aflau într-o vacanță în Elveția. Trebuie specificat că Ruth era cofondatoare a companiei de jucării Mattel. Aceasta a cumpărat trei păpuși Lilli pentru fetița ei și le-a adus în California. După 3 ani de zile – pe 9 martie 1959 – a prezentat în premieră mondială versiunea americană a acelei păpuşi, la American International Toy Fair de la New York. Noua păpuşă a fost denumită Barbie, după numele fiicei sale.

Păpușa Lilli după care a fost făcută Barbie.

Ultima papuşă a companiei Mattel, “Hello Barbie” vorbeşte cu copiii, le înregistrează răspunsurile şi trimite informaţia înapoi companiei via WiFi sau Bluetooth. De-a lungul istoriei, păpușa Barbie a fost vândută în peste un miliard de exemplare.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot