La ce ore trebuie luate prima și ultima masă a zilei?

21.12.2023
La ce ore trebuie luate prima și ultima masă a zilei?

În era informațională în care ne confruntăm cu o avalanșă de informații despre alimentație, un nou studiu subliniază importanța momentului în care ne servim mesele. Nu doar ce mâncăm, dar și când mâncăm pare să joace un rol crucial în sănătatea inimii noastre, conform unei investigații recente.

Cele mai bune ore de mâncat

Potrivit ultimelor studii ale cercetătorilor din domeniul sănătății, întârzierea micului dejun poate avea consecințe negative semnificative asupra sănătății cardiovasculare. Mai exact, cu fiecare oră de amânare a primei mese, pericolul de a dezvolta afecțiuni cardiace crește cu 6%. Acest risc este amplificat și de orele târzii la care consumăm cina. De exemplu, mâncatul la ora 21 se asociază cu un risc crescut de boli cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral, cu 28%.

Trebuie precizat că aceste descoperiri nu sunt izolate. O analiză anterioară, publicată în jurnalul Cell Metabolism, subliniază că mâncatul târziu perturbă diverse procese fiziologice. Aceasta include modificarea modului în care organismul nostru stochează grăsimile și duce la scăderea nivelului de energie disponibilă dimineața. Rezultatele indică o legătură între mâncatul nocturn și riscul crescut de obezitate, precum și alte complicații de sănătate.

Fructele și legumele sunt cele mai sănătoase

Dar cum arată o alimentație ideală în acest context? Conform unor cercetări extinse, dietele bazate pe fructe și legume sunt în prim-plan în ceea ce privește promovarea unei sănătăți optime. Un studiu, care a implicat peste 113.000 de participanți, a relevat că un aport crescut de fructe și legume, combinat cu o reducere a produselor de origine animală, poate diminua riscul de diabet de tip 2 cu 24%. Această protecție este observată chiar și în cazul indivizilor cu o predispoziție genetică pentru această afecțiune.

În plus, cercetări recente desfășurate de Universitatea Stanford, focalizate pe gemeni identici, au demonstrat că dietele bazate pe plante au potențialul de a îmbunătăți markerii de sănătate cardiovasculară mai eficient decât mesele care includ produse de origine animală, potrivit yahoo.com.

În concluzie, pentru a ne menține inima și organismul într-o formă optimă, nu doar compoziția dietei noastre contează, ci și momentul în care decidem să mâncăm. Alegerea unei abordări echilibrate și a unui program regulat de mese poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea noastră pe termen lung.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot