Istoria stațiunii Techirghiol, locul unde tratamentele cu nămol înseamnă „viață”

25.05.2022
Istoria stațiunii Techirghiol, locul unde tratamentele cu nămol înseamnă „viață”

În zona litoralului românesc s-au perindat multe civilizații, de-a lungul timpului. Grecii au înființat colonii la Histria, Callatis şi Tomis, iar romanii și apoi otomanii și-au staționat în zonă flotele maritime. În perioada interbelică, litoralul țării noastre se întindea pe 412 kilometri, spre deosebire de aproximativ 250 de kilometri cât are în prezent. Din păcate, o bună parte din acest teritoriu face, astăzi, parte din Bulgaria sau Ucraina.

Odată cu dezvoltarea societății, zona din jurul litoralului românesc se modernizează. Infrastructura trece la alt nivel, apar tot mai multe spații de cazare și vin turiști din toată lumea. Înaintea stațiunilor, însă, oamenii s-au strâns în comunități, formând diferite localități, precum Sulina, Sfântu Gheorghe, Năvodari, Constanţa, Lazu, Agigea, Eforie, Techirghiol, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.

Techirghiol, stațiunea oamenilor cu probleme de sănătate

Apariția Techirghiolului nu ar fi fost posibilă fără boierul moldovean Ioan I. Movilă. Acesta a cumpărat terenul pe care se află stațiunea de la moștenitorii lui Mihail Kogălniceanu, fiindu-i recunoscută astfel contribuția importantă la Războiul de Independenţă.

După ce a achiziționat terenul, boierul și-a îndeplinit visul de a construi în zonă niște băi balneoclimaterice, denumite„Băile Movilă“, devenite ulterior  „Carmen Sylva“, apoi „Vasile Roaită“, iar după aceea Eforie. Ioan I. Movilă a murit în anul 1904, însă regiunea a fost schimbată pentru totdeauna, iar românii se pot relaxa și trata pentru diferite boli la Eforie și la Techirghiol.

Techirghiol

Movilă a făcut o investiție colosală, e drept și cu ajutorul băncilor și a adus medici și chimiști din Viena pentru analiza apa și a nămolul. Pe lângă hotel, Movilă a mai construit și un sanatoriu pentru băi calde de nămol cu 50 de cabine.

În primăvara anului 1902, construcțiile au fost terminate, iar Movilă a întreprins o amplă acțiune de reclamă în țară și peste hotare pentru a atrage vizitatori. Primii turiști au început să apară încă din 1902, investiția fiind un real succes.

Litoralul românesc reprezintă de zeci de ani o zonă de relaxare pentru turiștii români și străini. Istoria acestei regiuni este una plină de evenimente, cu perioade de glorie, dar și vremuri mai negre. Cu toate acestea, litoralul românesc s-a dezvoltat continuu, iar în prezent oferă condiții și pentru cele mai extravagante persoane. Prețurile sunt și ele pe măsură.

Foto: statiuneatechirghiol.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Într-o zi de august 1996, la grădina zoologică Brookfield din Chicago, s-a petrecut ceva ce avea să rămână întipărit în inimile tuturor celor care au fost martori sau care au aflat ulterior... citește tot