Istoria stațiunii Techirghiol, locul unde tratamentele cu nămol înseamnă „viață”

25.05.2022
Istoria stațiunii Techirghiol, locul unde tratamentele cu nămol înseamnă „viață”

În zona litoralului românesc s-au perindat multe civilizații, de-a lungul timpului. Grecii au înființat colonii la Histria, Callatis şi Tomis, iar romanii și apoi otomanii și-au staționat în zonă flotele maritime. În perioada interbelică, litoralul țării noastre se întindea pe 412 kilometri, spre deosebire de aproximativ 250 de kilometri cât are în prezent. Din păcate, o bună parte din acest teritoriu face, astăzi, parte din Bulgaria sau Ucraina.

Odată cu dezvoltarea societății, zona din jurul litoralului românesc se modernizează. Infrastructura trece la alt nivel, apar tot mai multe spații de cazare și vin turiști din toată lumea. Înaintea stațiunilor, însă, oamenii s-au strâns în comunități, formând diferite localități, precum Sulina, Sfântu Gheorghe, Năvodari, Constanţa, Lazu, Agigea, Eforie, Techirghiol, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche.

Techirghiol, stațiunea oamenilor cu probleme de sănătate

Apariția Techirghiolului nu ar fi fost posibilă fără boierul moldovean Ioan I. Movilă. Acesta a cumpărat terenul pe care se află stațiunea de la moștenitorii lui Mihail Kogălniceanu, fiindu-i recunoscută astfel contribuția importantă la Războiul de Independenţă.

După ce a achiziționat terenul, boierul și-a îndeplinit visul de a construi în zonă niște băi balneoclimaterice, denumite„Băile Movilă“, devenite ulterior  „Carmen Sylva“, apoi „Vasile Roaită“, iar după aceea Eforie. Ioan I. Movilă a murit în anul 1904, însă regiunea a fost schimbată pentru totdeauna, iar românii se pot relaxa și trata pentru diferite boli la Eforie și la Techirghiol.

Techirghiol

Movilă a făcut o investiție colosală, e drept și cu ajutorul băncilor și a adus medici și chimiști din Viena pentru analiza apa și a nămolul. Pe lângă hotel, Movilă a mai construit și un sanatoriu pentru băi calde de nămol cu 50 de cabine.

În primăvara anului 1902, construcțiile au fost terminate, iar Movilă a întreprins o amplă acțiune de reclamă în țară și peste hotare pentru a atrage vizitatori. Primii turiști au început să apară încă din 1902, investiția fiind un real succes.

Litoralul românesc reprezintă de zeci de ani o zonă de relaxare pentru turiștii români și străini. Istoria acestei regiuni este una plină de evenimente, cu perioade de glorie, dar și vremuri mai negre. Cu toate acestea, litoralul românesc s-a dezvoltat continuu, iar în prezent oferă condiții și pentru cele mai extravagante persoane. Prețurile sunt și ele pe măsură.

Foto: statiuneatechirghiol.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot