În Occident se dă șpagă la medici?

22.02.2023
În Occident se dă șpagă la medici?

România este țara tuturor posibilităților, fiindcă, aici, legea pare să fie facultativă și nu obligatorie. Sistemul sanitar are o corupție endemică și doctorii par că nu se mai satură de bani. Bineînțeles că sunt și medici cinstiți, însă senzația este că sunt prea puțini. Exemplele de șpagă în sistemul medical românesc sunt numeroase, dar este acest obicei practicat și în Occident?

Doctorii din Occident primesc bani de la pacienți?

Comisia Europeană a publicat un raport în care țara noastră se află pe primul loc la corupția din sistemul sanitar. Potrivit datelor statistice, un pacient din 10 a trebuit să ofere șpagă medicului pentru a fi tratat cum trebuie. După țara noastră, Grecia este a doua în clasament. Și aici bolnavi trebuie să ofere cadouri sau bani pentru a beneficia de un act medical de calitate.

Cred că e nevoie să le spunem oamenilor că în spitalele din România medicii sunt obligați să-i trateze, pentru că au un contract de muncă, o fișă de post și sunt plătiți pentru asta și orice plată suplimentară este o faptă penală, a afirmat Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta”, potrivit libertatea.ro.

Foarte mulți specialiști din domeniul medical consideră că șpaga în sistemul sanitar este o meteahnă a țărilor din sud-estul Europei, în special în cele unde comunismul a făcut legea ani de zile. În rândul populației s-a perpetuat ideea că pentru a beneficia de un act medical de calitate trebuie ca medicul să fie stimulat în plus pe lângă salariu.

„Complicele corupţiei este adeseori propria noastră indiferenţă” (Bess Myerson)

Acest obicei se practică și în țările din Occident, dar la o scară mult mai mică. Dacă în state precum Franța, Italia, Spania sau Anglia există câte un caz de coruptie, situația este imediat făcută publică, iar medicul în cauză își pierde profesia și este pedepsit conform legii în vigoare.

Suedezii nu dau neam de șpagă

O analiză la nivelul Uniunii Europene publicată de adevărul.ro a arătat că în 2019, 5% dintre pacienți au declarat că au făcut plăți informale către medici. în doar trei țări există o tendință de descreștere a procentului de pacienți care efectuează plăți informale, iar România se numără printre acestea (România, Lituania și Suedia). În Suedia, procentul a scăzut de la 1% în 2013 la… 0% în 2019.

Din păcate, la noi va mai trece mult timp până când doctorii vor ajunge la nivelul celor din țările dezvoltate, ca și gândire și modalitate de tratare a pacientului, fiindcă la nivel de salariu sunt deja acolo.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot