Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?

20.02.2024
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?

E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent minor poate să facă diferența între viață și moarte. Cum? Ne spun oamenii de știință și pompierii.

În anul 2019, o campanie americană de siguranță inițiată de Institutul de Cercetare a Siguranței Pompierilor UL (UL FSRI) a subliniat importanța acestei simple rutine nocturne. Potrivit cercetărilor acestora, închiderea ușii de la dormitor poate crește semnificativ șansele de supraviețuire în cazul unui incendiu care ar putea să izbucnească în toiul nopții.

Se pare că o ușă închisă poate să servească ca o barieră eficientă împotriva fumului, al flăcărilor și, mai ales, al monoxidului de carbon care este emanat în timpul unui incendiu.

S-a scurtat timpul de salavare

UL FSRI arată că în urmă cu 40 de ani, bunicii sau părinții noștri ar fi avut la dispoziție aproximativ 17 minute pentru a scăpa dintr-un incendiu de casă. Astăzi, timpul s-a redus la doar 3 minute. Motivul? Mobilierul modern este de cele mai multe ori fabricat cu materiale inflamabile, lucru care poate face ca un incendiu să se răspândească mai rapid decât în urmă cu câteva decenii.

Așadar, pompierii îi sfătuiesc pe toți să aibă ușa închisă la dormitor în timpul nopții. Un sondaj realizat de UL FSRI a arătat că 29% dintre americani încă dorm cu ușile de la dormitor deschise. Este important să conștientizăm că închiderea ușii dormitorului pe timp de noapte poate încetini răspândirea incendiului, câștigând timp prețios pentru a evacua în siguranță, notează southernliving.com.

De ce mai este indicat să dormi cu ușa închisă?

Mai sunt și alte motive pentru care dormitul cu ușa închisă este un lucru benefic. Cum ar fi, reducerea zgomotelor. Închiderea ușii poate ajuta la reducerea zgomotelor din exteriorul dormitorului. Acest lucru poate fi util pentru cei care sunt sensibili la zgomotele din jur sau care doresc să creeze un mediu liniștit pentru a dormi mai bine.

Totodată, dormitul cu ușa închisă poate contribui la menținerea unei temperaturi mai constante în interiorul dormitorului. În funcție de sistemul de încălzire sau răcire al casei, închiderea ușii poate ajuta la menținerea unei temperaturi confortabile.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot