Care este diferența dintre PAL si MDF?

19.02.2024
Care este diferența dintre PAL si MDF?

Când vine vorba despre mobilier, tâmplarii vorbesc despre două mari tipuri de materiale: PAL și MDF. Două cuvinte din trei litere din care îți poți face mobilierul pentru bucătărie sau sufragerie. MDF-ul este mult mai scump decât PAL-ul. Dar, oare, este aceasta singura diferență?

Ei bine, denumirea de PAL vine de la placaj aglomerat cu presiune, în timp ce numele de MDF vine de la fibră de densitate medie. Acestea sunt două materiale furniruite frecvent utilizate în industria mobilierului și în construcții. Iată care sunt principalele diferențe ale acestora:

Compoziție:

PAL: Este realizat prin presarea împreună a particulelor de lemn cu adezivi sub presiune mare. Suprafața este acoperită cu un furnir pentru a obține aspectul final. Cu alte cuvinte, PAL-ul este compus din așchii din lemn tocate mărunt, amestecate cu clei sau rășini sintetice, presate la cald.
MDF: Este realizat din fibre de lemn fine, care sunt amestecate cu adezivi și apoi presate sub presiune mare pentru a forma plăci dense și uniforme.

Densitate:

PAL: De obicei, are o densitate mai mică decât MDF-ul.
MDF: Are o densitate mai mare și o consistență uniformă pe întreaga sa grosime.

Suprafață:
PAL: Are o suprafață mai rezistentă la zgârieturi, deoarece este acoperită cu un furnir gros.
MDF: Are o suprafață uniformă și netedă, ceea ce îl face ideal pentru finisare și vopsire.

Rezistența la umiditate:
PAL: Mai puțin rezistent la umiditate. Se poate deforma sau umfla în prezența apei.
MDF: De asemenea, este sensibil la umezeală și poate să se umfle dacă este expus la apă.

Preț:
PAL: De obicei, este mai ieftin decât MDF-ul.
MDF: Poate fi puțin mai scump decât PAL-ul.

Utilizări specifice:
PAL: Este adesea utilizat pentru mobilier și construcții, în special în locuri unde rezistența la umiditate nu este o problemă majoră.
MDF: Este preferat pentru proiecte care necesită o suprafață finisată de înaltă calitate, precum mobilierul de interior.

Ce este PAL-ul melaminat?

PAL-ul melaminat se obține în urma aplicării a mai multor straturi de melamină și hârtie impregnată cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina oferă o gamă foarte largă de culori și modele care imită perfect lemnul.

Ce să alegem, PAL sau MDF?

Așadar, alegerea dintre PAL și MDF depinde în mare măsură de scopul și nevoile tale, dar și de cerințele specifice ale proiectului tău și de prioritățile tale în ceea ce privește aspectul, durabilitatea și costul. Vrei să te coste puțin și să te țină mai puțin, alege PAL. Te gândești ca mobila să țină cât mai mult, MDF-ul este opțiunea perfectă.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot