Care este diferența dintre PAL si MDF?

19.02.2024
Care este diferența dintre PAL si MDF?

Când vine vorba despre mobilier, tâmplarii vorbesc despre două mari tipuri de materiale: PAL și MDF. Două cuvinte din trei litere din care îți poți face mobilierul pentru bucătărie sau sufragerie. MDF-ul este mult mai scump decât PAL-ul. Dar, oare, este aceasta singura diferență?

Ei bine, denumirea de PAL vine de la placaj aglomerat cu presiune, în timp ce numele de MDF vine de la fibră de densitate medie. Acestea sunt două materiale furniruite frecvent utilizate în industria mobilierului și în construcții. Iată care sunt principalele diferențe ale acestora:

Compoziție:

PAL: Este realizat prin presarea împreună a particulelor de lemn cu adezivi sub presiune mare. Suprafața este acoperită cu un furnir pentru a obține aspectul final. Cu alte cuvinte, PAL-ul este compus din așchii din lemn tocate mărunt, amestecate cu clei sau rășini sintetice, presate la cald.
MDF: Este realizat din fibre de lemn fine, care sunt amestecate cu adezivi și apoi presate sub presiune mare pentru a forma plăci dense și uniforme.

Densitate:

PAL: De obicei, are o densitate mai mică decât MDF-ul.
MDF: Are o densitate mai mare și o consistență uniformă pe întreaga sa grosime.

Suprafață:
PAL: Are o suprafață mai rezistentă la zgârieturi, deoarece este acoperită cu un furnir gros.
MDF: Are o suprafață uniformă și netedă, ceea ce îl face ideal pentru finisare și vopsire.

Rezistența la umiditate:
PAL: Mai puțin rezistent la umiditate. Se poate deforma sau umfla în prezența apei.
MDF: De asemenea, este sensibil la umezeală și poate să se umfle dacă este expus la apă.

Preț:
PAL: De obicei, este mai ieftin decât MDF-ul.
MDF: Poate fi puțin mai scump decât PAL-ul.

Utilizări specifice:
PAL: Este adesea utilizat pentru mobilier și construcții, în special în locuri unde rezistența la umiditate nu este o problemă majoră.
MDF: Este preferat pentru proiecte care necesită o suprafață finisată de înaltă calitate, precum mobilierul de interior.

Ce este PAL-ul melaminat?

PAL-ul melaminat se obține în urma aplicării a mai multor straturi de melamină și hârtie impregnată cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina oferă o gamă foarte largă de culori și modele care imită perfect lemnul.

Ce să alegem, PAL sau MDF?

Așadar, alegerea dintre PAL și MDF depinde în mare măsură de scopul și nevoile tale, dar și de cerințele specifice ale proiectului tău și de prioritățile tale în ceea ce privește aspectul, durabilitatea și costul. Vrei să te coste puțin și să te țină mai puțin, alege PAL. Te gândești ca mobila să țină cât mai mult, MDF-ul este opțiunea perfectă.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot