Ce sunt gazele lacriomgene? Care e istoria Jandarmeriei Române?

11.08.2018
Ce sunt gazele lacriomgene? Care e istoria Jandarmeriei Române?

Zeci de mii de oameni care au ieșit în Piața Victoriei pe data de 10 august 2018 au fost dispersați de jandarmi, aceștia folosind gaze lacrimogene. Ce sunt aceste gaze și cum reacționează organismul în contact cu substanțele chimice pe care le conțin?

Gaze lacrimogene. Ce sunt acestea?

Gazele folosite de Jandarmeria Română se numesc gaze lacrimogene (care provoacă lăcrimare) și sunt un ansamblu de compuși chimici ce cauzează incapacitate temporară prin iritarea ochilor (înțepături, lăcrimare, dificultate în a ține ochii deschiși) și/sau a sistemului respirator.

De obicei, gazele lacrimogene au o toxicitate redusă și nu sunt letale. Gazul lacrimogen este utilizat de către Jandarmeria Română fie ca aerosol (pentru autoapărare), fie în grenade.

Ce efecte pot avea gazele lacrimogene? Odată ce sunt inhalate, acestea irită căile respiratorii și ochii, provoacă probleme de respirație, dureri în zona toracică, spasme sau stări de greață. Dacă gazele sunt inhalate în doze mai mari, pot provoca hemoragii interne, edem pulmonar sau necroze ale aparatului digestiv. Cele mai expuse la aceste substanțe chimice sunt persoanele care suferă de astm.

Când a luat naștere Jandarmeria Română?

Jandarmeria Română a luat naștere pe data de 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica (1854-1856) a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând legea intitulată „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Apoi, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare. Prin Legea de organizare a puterii armate în România, din noiembrie 1864, Jandarmeria a fost scoasă de sub administraţia Ministerului de Interne şi subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Jandarmeria

Foto: revista22.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot