Există comori în mare sau sunt doar în desene animate?

10.08.2023
Există comori în mare sau sunt doar în desene animate?

Marea, vasta întindere de apă care acoperă peste 70% din suprafața Pământului, a inspirat de-a lungul timpului imaginația oamenilor cu povești despre comori pierdute, epave străvechi și bogății subacvatice. În acest articol, ne vom aventura în adâncurile misterioase ale oceanelor pentru a dezvălui dacă există cu adevărat comori ascunse în mare sau dacă acestea sunt doar mituri și legende. 

Comori Istorice și Epave de Valoare

Istoria navigației și a comerțului maritim este plină de povestiri despre nave încărcate cu bogății care au sfârșit prin a se scufunda în adâncurile mării. De la celebrele epave ale flotei spaniole, care transportau aur și argint din coloniile americane către Europa, până la nave pirat și nave comerciale din secolele trecute, multe din aceste epave rămân încă nedescoperite. Cercetătorii și vânătorii de comori moderne folosesc tehnologii avansate pentru a localiza și recupera aceste obiecte de valoare istorică.

Căutători de Comori și Legende Marine

Imaginea romantică a căutătorilor de comori care navighează pe mare în căutarea tezaurului ascuns a captat imaginația oamenilor de-a lungul secolelor. De la celebrul căutător de comori Mel Fisher, care a descoperit epava galeonului Atocha plin cu aur și argint, până la legenda căutătorului de comori Frederick Roemer, care a petrecut ani în căutarea legendarului tezaur al lui Jean Lafitte, aceste povești adaugă o aură de mister și aventură în jurul căutării comorilor subacvatice.

La jumătatea anului 2018, un vas naufragiat plin cu aur în valoare de peste 22 de miliarde de dolari a fost descoperit în sudul Caraibelor, în largul coastei Columbiei. Nava, supranumită „Sfântul Graal al epavelor”, marchează cea mai valoroasă comoară de mare adâncime de până acum, scrie travel.nine.com.au. Epava vasului spaniol San Jose conține probabil monede de aur și argint, smaralde, ceramică chinezească, săbii și tunuri evaluate la aproape 17 miliarde de dolari. Până acum nu au putut fi extrase obiecte, întrucât vasul se află la o adâncime foarte mare.

Comori pierdute și nerecuperate

Corabia Santissima Cocepcion care avea 500 de persoane la bord a naufragiat in timpul unui uragan în Florida, în anul 1683. Mai multe rapoarte arata ca au existat intre 4 si 190 de persoane care au supravietuit. Nava transporta o comoară care valora la acea vreme 1,8 milioane de pesos: 500 de kilograme de aur, 77 de lazi cu perle, 49 cu smaralde si 217 pline cu alte bunuri. Au fost numeroase incercari de a localiza comoara de-a lungul anilor, dar ele au fost zadarnice. Se crede că navigatorul Sir Willaim Phipp a găsit aproximativ 25% din comoara în expeditia sa din anul 1687.

Nava SS Islander s-a scufundat în anul 1901 pe coasta Alaskai, având la bord o adevarata comoara. Ea transporta lingouri de aur în valoare de 6 milioane de dolari la acea vreme. Comoara este estimată astăzi la valoarea de peste 250 de milioane de dolari, însa nu a fost recuperată.

Cea mai mare comoară din România, descoperită într-un râu

Comoara din râul Strei

Era în jurul anului 1550 când, mai mulți pescari au descoperit în albia râului Strei peste 400.000 de piese de aur. Aceștia se deplasau cu bărcile pe râul cu pricina și au observat niște obiecte strălucind în lumina soarelui, printre pietre. În scurt timp au realizat că în apă erau monede de aur.

Conform istoricilor, peste 400.000 de monede şi o cantitate mare de sloiuri (piese) din aur au fost scoase la suprafață din albia râului Strei, în apropiere de Deva. Se pare că inundațiile au favorizat găsirea lui. Tezaurul de origine dacă a fost scos la lumină de ploile abundente. Acestea au provocat inundaţii intense şi alunecări de teren în acea perioadă, ceea ce a condus la faimoasa descoperire.

Multe voci avizate susțin că aceasta era chiar comoara lui Decebal (55-106), conducătorul Daciei. Se pare că acesta ar fi poruncit oamenilor săi să ascundă comorile înainte de invazia romanilor. Apoi, Decebal i-ar fi ucis pe cei care au ascuns aurul. Scopul a fost ca locul unde se afla tezaurul să nu fie dezvăluit.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot