Este probabil scenariul din filmul „Don’t Look Up”? Ne-ar putea lovi o cometă?

06.01.2022
Este probabil scenariul din filmul „Don’t Look Up”? Ne-ar putea lovi o cometă?

Netflix a lansat, pe platforma sa, la sfârșitul anului 2021, filmul „Don’t look up”, cu Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence în rolurile principale. Producția cinematografică a stârnit multe întrebări în rândul oamenilor, după vizionare, fiindcă este o satiră la adresa umanității, care tinde să ia totul în zeflemea și să nu creadă în realitate și în știință.

„Don’t look up”  prezintă povestea a doi oameni de știință, interpretați de Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence, care încearcă să convingă lumea și politicienii că o cometă va lovi Pământul și va distruge planeta în totalitate. Așa cum se întâmplă de multe ori și în viața reală, populația are mai multă încredere în politicieni, în mass-media și în rețelele sociale, decât în oamenii de știință, iar acest lucru va avea consecințe devastatoare pe termen lung.

Este probabil scenariul din filmul „Don’t Look Up”?

Specialiștii în domeniul astronomiei au analizat cât de probabil este scenariul din film și nu exclud nicio variantă, mai ales că, în ultimii ani au atras atenția asupra mai multor evenimente cu posibile scenarii catastrofale în viitor. Din păcate, lumea nu ia în serios avertismentele.

De exemplu schimbările climatice și reducerea încălzirii globale, care vor duce la o modificare radicală a vieții cunoscute până în prezent. Totodată, pandemia de coronavirus, încă este luată în glumă de unii oameni, care refuză să se vaccineze și cred că este o conspirațiie mondială menită să îi controleze.

Doctor Amy Mainzer, consultantul științific de top al filmului, fost cercetător principal la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California, care este acum profesor de științe planetare la Universitatea din Arizona, specializat în studiul asteroizilor și cometelor, în special a celor care se apropie de Pământ, a vorbit despre cât de plauzibil este scenariul din film și a mărturisit că nu vede cu ochi buni faptul că lumea nu mai are încredere în oamenii de știință.

Sunt numeroase exemple unde oamenii de știință sunt pur și simplu marginalizați, fie din cauza teoriilor conspirației, fie din cauza intereselor speciale… Asta chiar nu este bine pentru nimeni, deoarece, oricât de dezordonat este procesul științific, este cel mai bun lucru pe care îl avem pentru a fi capabili să obținem cele mai bune răspunsuri, a declarat Amy Mainzer, pentru denofgeek.com.

În ceea ce privește probabilitatea ca o cometă să lovească Pământul și să eradice omenirea, Amy Mainzer a mărturisit că orice este posibil, însă în prezent umanitatea are tehnologia necesară pentru a distruge sau a devia de pe cursul către Terra cometa respectivă.

Problema asteroizilor sau a cometelor o putem rezolva. Dacă mergem și facem genul foarte bun de astronomie de bază, care este doar să ieșim și să căutăm obiectele și să le numărăm cu atenție și să le monitorizăm orbitele, putem rezolva asta. Dar cred că problema mai mare, lucrul care mă ține cu adevărat trează noaptea, este că noi, ca societate, trebuie să avem încredere în știință. Trebuie să fim mai bine educați când vine vorba de știință în general, a afirmat Amy Mainzer, pentru sursa citată mai sus.

Ce este o cometă?

Potrivit specialiștilor, cometele sunt corpuri cerești mici, de aparență nebuloasă, care se rotesc în jurul Soarelui. Conform datelor oficiale, în anul 2018 existau 6.339 de comete cunoscute, însă numărul lor sigur a crescut pe măsură ce acestea sunt descoperite.

Foto: Netflix.com și Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot
Unde este situat apendicele?
Unde este situat apendicele?
Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o... citește tot