Este probabil scenariul din filmul „Don’t Look Up”? Ne-ar putea lovi o cometă?

06.01.2022
Este probabil scenariul din filmul „Don’t Look Up”? Ne-ar putea lovi o cometă?

Netflix a lansat, pe platforma sa, la sfârșitul anului 2021, filmul „Don’t look up”, cu Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence în rolurile principale. Producția cinematografică a stârnit multe întrebări în rândul oamenilor, după vizionare, fiindcă este o satiră la adresa umanității, care tinde să ia totul în zeflemea și să nu creadă în realitate și în știință.

„Don’t look up”  prezintă povestea a doi oameni de știință, interpretați de Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence, care încearcă să convingă lumea și politicienii că o cometă va lovi Pământul și va distruge planeta în totalitate. Așa cum se întâmplă de multe ori și în viața reală, populația are mai multă încredere în politicieni, în mass-media și în rețelele sociale, decât în oamenii de știință, iar acest lucru va avea consecințe devastatoare pe termen lung.

Este probabil scenariul din filmul „Don’t Look Up”?

Specialiștii în domeniul astronomiei au analizat cât de probabil este scenariul din film și nu exclud nicio variantă, mai ales că, în ultimii ani au atras atenția asupra mai multor evenimente cu posibile scenarii catastrofale în viitor. Din păcate, lumea nu ia în serios avertismentele.

De exemplu schimbările climatice și reducerea încălzirii globale, care vor duce la o modificare radicală a vieții cunoscute până în prezent. Totodată, pandemia de coronavirus, încă este luată în glumă de unii oameni, care refuză să se vaccineze și cred că este o conspirațiie mondială menită să îi controleze.

Doctor Amy Mainzer, consultantul științific de top al filmului, fost cercetător principal la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California, care este acum profesor de științe planetare la Universitatea din Arizona, specializat în studiul asteroizilor și cometelor, în special a celor care se apropie de Pământ, a vorbit despre cât de plauzibil este scenariul din film și a mărturisit că nu vede cu ochi buni faptul că lumea nu mai are încredere în oamenii de știință.

Sunt numeroase exemple unde oamenii de știință sunt pur și simplu marginalizați, fie din cauza teoriilor conspirației, fie din cauza intereselor speciale… Asta chiar nu este bine pentru nimeni, deoarece, oricât de dezordonat este procesul științific, este cel mai bun lucru pe care îl avem pentru a fi capabili să obținem cele mai bune răspunsuri, a declarat Amy Mainzer, pentru denofgeek.com.

În ceea ce privește probabilitatea ca o cometă să lovească Pământul și să eradice omenirea, Amy Mainzer a mărturisit că orice este posibil, însă în prezent umanitatea are tehnologia necesară pentru a distruge sau a devia de pe cursul către Terra cometa respectivă.

Problema asteroizilor sau a cometelor o putem rezolva. Dacă mergem și facem genul foarte bun de astronomie de bază, care este doar să ieșim și să căutăm obiectele și să le numărăm cu atenție și să le monitorizăm orbitele, putem rezolva asta. Dar cred că problema mai mare, lucrul care mă ține cu adevărat trează noaptea, este că noi, ca societate, trebuie să avem încredere în știință. Trebuie să fim mai bine educați când vine vorba de știință în general, a afirmat Amy Mainzer, pentru sursa citată mai sus.

Ce este o cometă?

Potrivit specialiștilor, cometele sunt corpuri cerești mici, de aparență nebuloasă, care se rotesc în jurul Soarelui. Conform datelor oficiale, în anul 2018 existau 6.339 de comete cunoscute, însă numărul lor sigur a crescut pe măsură ce acestea sunt descoperite.

Foto: Netflix.com și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot