Este adevărat că tocurile au fost inventate pentru… bărbați?

10.07.2018
Este adevărat că tocurile au fost inventate pentru… bărbați?

O femeie considerată sexy va purta cu siguranță pantofi cu toc. Cel puțin în zilele noastre. De zeci de ani, tocurile sunt în trend și nu pare să vină prea curând ziua în care să se demodeze. În mod ironic, tocurile, cu toate că sunt accesorii dedicate pantofilor de damă, au fost inventate pentru masculi. Cum e posibil?

Este greu să te gândești la un accesoriu feminin mai iconic decât la pantoful cu toc înalt. De fapt, călcâiele situate la înălțime au fost asociate cu femeile încă de la începutul anilor 1600. Ei bine, timp de șapte secole, începând cu anii 900, tocurile au fost purtate exclusiv de bărbați.

În jurul anilor 1000 a apărut tocul, un accesoriu special conceput pentru călărie. Acesta avea scopul de a împiedica alunecarea piciorului călăreţului în scara de şa. Primii bărbați care au purtat tocuri pentru a fi mai înalți au fost persanii. Europenii au cunoscut tocul abia în anul 1599 atunci când un grup de diplomaţi persani, care purta tocuri, vizita Europa în încercarea de a căuta aliaţi în lupta Persiei contra Imperiului Otoman.

Care este cea mai veche glumă din istorie? Prima anecdotă din lume

Primul conducător care a purtat tocuri a fost Ludovic al XIV-lea, un rege destul de mic de înălțime (162 cm). Încălțările acestuia erau accesorizate cu tocuri de 10 cm pentru ca regele Franței să fie mai impunător în fața supușilor. Deseori, tocurile acestuia erau decorate cu scene din bătălii.

Tocuri

Încet, încet, femeile din înalta societate au adoptat și ele moda tocurilor. În mod ironic, tocurile au fost preluate de femei din dorința de a-și masculiniza vestimentația. La fel s-a procedat și cu epoleții sau pălăriile purtate inițial de masculi și adoptate de reprezentantele sexului frumos. Anii au trecut și, pentru a se diferenția de femei, bărbații au renunțat definitiv la faimoasele tocuri.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Între 1800 și 1900, damele nu mai purtau tocuri, din pricina faptului că acestea erau incomode. Moda tocurilor „decente” a revenit după al Doilea Război Mondial, iar în anii ‘80 şi ‘90 tocurile înalte au luat locul celor mai joase. Astăzi, se poartă tocuri de toate felurile și toate înălțimile și toate grosimile.

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot