Este adevărat că există un sat unde străzile sunt pe acoperișurile caselor?

04.05.2021
Este adevărat că există un sat unde străzile sunt pe acoperișurile caselor?

Peste tot în lume există locuri mai mult sau mai puțin ciudate. Fotografierea acestora și postarea imaginilor pe Internet le transforă în adevărate virale. Una dintre aceste locații este Masouleh din Iran. Arhitectura uimește prin așezarea străzilor, care este unică în lume. Motivul? Străzile, sunt, de fapt, acoperișurile caselor. În zonă, trăiesc foarte puține persoane, iar fiecare se cunoaște cu fiecare.

Masouleh, un sat unic în lume

Masouleh este un sat din districtul Sardar-e Jangal, în județul Fuman, provincia Gilan, Iran. La recensământul din anul 2006, populația era de 554 de persoane, din 180 de familii. Masouleh este la aproximativ 60 km sud-vest de Rasht și 32 km vest de Fuman. Satul se află la 1.050 de metri deasupra nivelului mării, în lanțul muntos Alborz (sau Elburz), în apropierea coastei de sud a Mării Caspice. Localitatea, în sine, are o diferență de altitudine de 100 de metri.

Arhitectura lui Masouleh este unică. Clădirile au fost încorporate în munte și sunt interconectate. Curțile și acoperișurile servesc, ambele, ca zone pietonale, similare străzilor. Din cauza aspectului său unic, în sat, nu se poate circula cu vehicule cu motor. Este singurul oraș din Iran cu o astfel de interdicție.

Clădirile sunt, în mare parte, formate din două etaje (etajul 1 și parterul) și au fost construite din chirpici. O astfel de casă are, la etajul superior, o cameră mică de zi, una pentru oaspeți, o cameră de iarnă, hol, toaletă și balcon. Partea de jos cuprinde o debara, un hambar și un grajd.

Există patru comunități locale principale în sat numite: „Maza-var” (adică lângă Moschee) la sud, „Khana-var” (lângă case) la est, „Kasha-sar” (întins deasupra) la nord și „Assa-mahala” (comunitatea Assad) la vest. În centru se află zona de bazar și principala moschee, numită „O-ne-ben-ne Ali” (Awn Ibn Mohammad Ibn Ali Ibn. Abi Taleb) construită în 969 d. Hr.

Ce poți vizita în această regiune?

Cei care aleg să viziteze această regiune nu au de ce să regrete, fiindcă sunt câteva obiective turistice importante. Astfel, turiștii pot vedea muzeul de antropologie Masouleh, înființat în 2002, care prezintă istoria satului și a oamenilor săi. În zonă se află și un parc forestier, care este considerat cel mai frumos din nordul Iranului și chiar din Orientul Mijlociu. Varietatea plantelor este foarte mare și pot fi văzuți copaci precum arin, carpen, alun, etc. Totodată, pot fi admirate și cascadele Kooshm, Larcheshme și Kourbar.

Foto: Wikipedia.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot