E adevărat că TAROM a ajutat Ryanair să se extindă cu avioane construite în România?

24.09.2019
E adevărat că TAROM a ajutat Ryanair să se extindă cu avioane construite în România?

Astăzi, Ryanair este una dintre cele mai mari companii low cost din lume și cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa. Totuși, puțini sunt cei care știu că irlandezii de la Ryanair s-au extins cu ajutorul TAROM.

Ryanair, o companie nouă

Compania aeriană Ryanair a fost înfiinţată în anul 1985 de familia Ryan. Fondatorul Thomas Anthony Ryan era la acea vreme manager la Aer Lingus, companie de stat. Acesta a renunțat la jobul său pentru a înființa o companie de leasing aerian.

Povestea Ryanair a început cu 25 de colaboratori (angajați) și un avion Embraer EMB 110 Bandeirante (15 locuri) cu zboruri zilnice între sudul Irlandei, Waterford, și Aeroportul Gatwick din Londra, transportând 5000 pasageri.

Cum a ajutat TAROM compania Ryanair?

În anul 1987, Ryanair contractează trei (în final vor fi 6) aeronave BAC1-11 de la TAROM printr-un „wet leasing”, compania română asigurând piloții și personalul tehnic. Tot atunci a fost angajat și angajat Michael O’Leary, cel ce va transforma compania în cel mai mare succes al aviației comerciale Europene.

De ce avioanele comerciale nu au parașute pentru pasageri?

De altfel, Michael O’Leary și-a amintit cum TAROM a ajutat Ryanair cu modele construite chiar în România. „Avioanele nu erau chiar bune, erau Rombac 1-11 (primul avion de pasageri cu reacţie construit în România n-red.), însă piloţii şi inginerii erau chiar foarte buni. Pe vremea aceea era un coşmar să călătoreşti la Bucureşti. Erai dus în camera de protocol din Otopeni, erai păzit de paznici înarmaţi şi aşezat la o masă plină de angajaţi ai Tarom, dar şi dactilografi care scriau tot ce spuneai. Nu ştiai niciodată cine ia decizia finală, dar în orice caz nu erau oamenii din Tarom”, avea să povestească Michael O’Leary conform zf.ro.

Acesta a continuat: „Pe vremea aceea cea mai importantă monedă de schimb era cartuşul de ţigări. Dacă aveai cartuşuri de ţigări puteai cumpăra totul, dar dacă aveai bani nu puteai cumpăra nimic”.

RYANAIR LANSEAZĂ O PROMOȚIE „BRRR-ILLANTĂ” ZBOARĂ DE LA 14.99€ 

Ryanair, compania aeriană Nr. 1 a Europei, a lansat pe 24 septembrie, o promoție de iarnă, cu locuri de la doar 14.99€ pe întreaga sa rețea de rute europene, oferindu-le clienților posibilitatea de a-și rezerva o vacanță la tarif redus la plajă sau pe pârtie.

Această promoție incredibilă este disponibilă pentru călătorii în perioada octombrie – mai, și e disponibilă pe website-ul Ryanair.com începând din acest moment și până la miezul nopții, vineri, 27 septembrie.

„Pentru săptămâna aceasta am setat prețurile de la doar 14.99€ pe întreaga rețea de rute europene pentru călătorii în perioada octombrie – mai, așadar nu a fost vreodată un timp mai bun pentru a vă rezerva o vacanță de iarnă fie că vă place soarele sau zăpada. Această ofertă incredibilă pentru peste un milion de locuri se va încheia la miezul nopții, vineri, 27 septembrie, și invităm clienții să acceseze Ryanair.com pentru a-și rezerva zborurile la tarife reduse”, a declarat Alejandra Ruiz, din partea Ryanair.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot