E adevărat că Gabriel Garcia Marquez nu a avut bani să-și trimită manuscrisul la editură?

05.09.2019
E adevărat că Gabriel Garcia Marquez nu a avut bani să-și trimită manuscrisul la editură?

Gabriel Garcia Marquez este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din istorie. Opera „Un veac de singurătate”, prima a scriitorului, are o poveste fascinantă. Sunt puțini cei care știu că laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din anul 1982 nu a avut nici măcar bani să-și trimită manuscrisul la editură.

La începutul anului 1966, Gabriel Garcia Marquez avea 39 de ani și o ducea din ce în ce mai greu din leafa de ziarist. Pentru a face față cheltuielilor, Marquez a fost nevoit să-și ducă Opelul alb la un parc de automobile. Acesta s-a întors acasă cu o sumă frumușică și cu regretul că trebuie să se despartă de mașină. Dar, și acești bani s-au terminat și Marquez și soția sa Mercedes au început să amaneteze lucruri de prin casă.

Care este singura fotografie în care Veronica Micle apare alături de Mihai Eminescu? Și „amantul” Caragiale e în cadru!

Astfel, aceștia au dus la amanet radioul, televizorul, frigiderul și ceva bijuterii. Ce mai rămăsese de amanetat? Uscătorul de păr, blenderul cu care prepara mâncarea copiilor, dar şi radiatorul electric al scriitorului.

„Un veac de singurătate”, la editor a ajuns doar jumătate de carte

În luna august, Gabriel Garcia o însoţea pe Mercedes la poștă pentru a expedia manuscrisul „Un veac de singurătate” la Buenos Aires, la editură. Pachetul avea 490 de pagini dactilografiate și expedierea lui costa 88 de pesos. Din păcate, cei doi nu aveau decât 50 de pesos și ar fi putut trimite astfel doar jumătate de carte. Lucru care s-a și întâmplat. Ce au făcut ulterior?

S-au întors acasă, au amanetat radiatorul, uscătorul de păr şi blenderul, au revenit la poştă şi au trimis şi cea de-a doua tranşă. Când au ieşit pe uşa oficiului poștal, Mercedes s-a întors spre soţul ei şi i-a spus: „Hei, Gabo, acum nu mai rămâne decât ca manuscrisul să fie bun”.

Și a fost. Romanul „Un veac de singurătate”, intitulat inițial „Manuscris”, a fost vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. Romanul fost tradus în 35 de limbi și este astăzi una dintre cele mai traduse și citite cărți în limba spaniolă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot