E adevărat că cel mai mare tenor român a fost ucis de soție, într-o criză de gelozie?

26.06.2020
E adevărat că cel mai mare tenor român a fost ucis de soție, într-o criză de gelozie?

Enrico Caruso din România. Așa era supranumit Traian Grozăvescu, una dintre cele mai mari voci ale lumii. Considerat cel mai mare tenor român, Traian Grozăvescu a avut parte de un sfârșit tragic, fiind ucis chiar de cea care trebuia să-i fie aproape toată viața, soția sa.

Cine a fost Traian Grozăvescu?

Traian Grozăvescu s-a născut la Lugoj în Austro-Ungaria în 1895. Acesta a urmat Facultatea de Drept la Budapesta unde începe în 1914 și cursurile Academiei de Muzică. Debutează la Cluj în 1919 unde obține succes după succes. Grozăvescu pleacă la Viena în martie 1923 și cu vocea sa excepțională este pe rând angajat de Operele din Viena, Budapesta, Berlin.

Încet și sigur, Grozăvescu a câștigat stima unor muzicieni celebri precum Richard Strauss, Arturo Toscanini sau Pietro Mascagni.

Totuși, viața sa personală nu a fost deloc una extraordinară. În 1923 a cunoscut-o pe pe Nely Koveszdy, cea care avea să-i devină soție. Femeia a divorţat pentru tenorul român, deși avea un copil. Nely era extrem de posesivă cu soțul ei și îi controla viața. Aceasta era din cale afară de deranjată de atenţia pe care i-a acordau admiratoarele.

Se pare că Traian Grozăvescu se îndrăgostise de o altă femeie cu care nu avea doar o relaţie pasageră, lucru care a scos-o din minți pe Nely. Până la tragedie a mai fost doar un pas.

În luna februarie a anului 1927 pe când Traian Grozăvescu se pregătea de un mare turneu ce avea să aibă loc la America, Nely s-a furişat în spatele lui cu un pistol. Cu un sadism nemaivăzut, aceasta i-a lipit soţului ei ţeava pistolului de ceafă şi a tras. Traian Grozăvescu a murit pe loc. Avea 31 de ani și o viață înainte.

Nely Koveszdy a fost arestată, dar ulterior a fost achitată de instanţele austriece pentru lipsă de discernământ.

„Traian Grozăvescu a fost una dintre marile voci ale lumii. Era comparat cu Enrico Caruso şi mulţi spuneau că va fi vocea care îi va urma lui Caruso. Lumea se înghesuia să îl vadă la spectacole, iar biletele de vindeau la preţuri mari. Sala era mereu plină, iar faima sa era mondială“, a spus Marian Doftoriu, profesor de istorie, pentru adevarul.ro.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot