Dintre sau între? Când se folosește dintre și când se folosește între?

13.03.2019
Dintre sau între? Când se folosește dintre și când se folosește între?

Una dintre (da, am folosit prepoziția) dificultățile vorbitorilor de limba română este confuzia care are loc între (da, am utilizat-o și pe aceasta) prepozițiile „dintre” și „între”. Când se folosește în mod corect „dintre” și când se folosește „între”?

Când se folosește „între”?

Prepoziția „între” exprimă un raport spațial, indicând spațiul sau locul dintre două sau mai multe obiecte. Iată un exemplu concludent: Orașul meu preferat este așezat între doi munți.

Totodată, prepoziția „între” exprimă un raport temporal, indicând intervalul de timp. Iată un exemplu concludent: Vom lua prânzul între 13:00 și 14:00.

Prepoziția „între” exprimă un raport distributiv și formează cu cuvintele pe care le introduce complemente indirecte. Iată un exemplu concludent: Distincția a fost împărțită între persoanele din conducere.

Când se folosește „dintre”?

Prepoziția „dintre” introduce un atribut care arată locul ocupat de cineva sau de ceva între două sau maimulte obiecte. Iată un exemplu concludent: Groapa dintre bordură și prima bandă este cea mai mare.

Totodată, prepoziția „dintre” introduce un atribut care arată detaarea unui obiect din mijlocul mai multora de același fel. Iată un exemplu concludent: Dintre sute de femei, te aleg pe tine.

Prepoziția „dintre” mai poate introduce un atribut exprimând o corelație sau o alternanță. Iată un exemplu concludent: Care este raportul dintre parte și întreg?

Prepoziția „dintre” mai poate introduce un atribut care exprimă un raport de reciprocitate. Iată un exemplu concludent: S-au întărit legăturile dintre ei.

„Decât” sau „doar”? Când folosim „decât” și când folosim „doar”?

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising